Latem tak przygotowuję młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Młode ziemniaki zwykle gotujemy i jemy w mundurkach, a szkoda – warto spróbować ich w pieczonej wersji. Proste w przygotowaniu, zyskują zupełnie nowy charakter i świetnie sprawdzą się jako sezonowy dodatek do codziennego obiadu.
Młode ziemniaki, dostępne w sezonie letnim, mają cienką skórkę i delikatny środek, co czyni je idealnymi do pieczenia. Choć wielu myśli, że nadają się tylko do gotowania, odpowiednio przygotowane świetnie sprawdzają się także jako pieczone – po upieczeniu zyskują kremową konsystencję i lekko słodkawy smak. To po prostu smaczny wybór na lekki, wiosenno-letni dodatek do obiadu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato
Różnice między młodymi a starszymi ziemniakami
Sezon na młode ziemniaki zaczyna się zazwyczaj w maju i trwa do połowy lata. i w tym czasie są najsmaczniejsze, pełne wartości odżywczych i idealne jako lekki, sezonowy dodatek do obiadu. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać – wystarczy je dokładnie wyszorować i osuszyć. Ich cienka skórka po upieczeniu staje się przyjemnie chrupiąca, a miąższ pozostaje miękki i lekko kremowy. Starsze ziemniaki mają grubszą skórkę i więcej skrobi, przez co po upieczeniu bywają bardziej suche lub mączyste – dlatego lepiej sprawdzają się w daniach gotowanych, purée czy do placków.
Różnią się również sposobem przygotowania. Młode ziemniaki są delikatniejsze, więc trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie – szoruj je miękką szczoteczką lub dłonią, aby nie uszkodzić skórki, która po upieczeniu dodaje smaku i chrupkości. Dodatkowo nie wymagają długiego pieczenia, więc są szybką alternatywą dla dłuższych w przygotowaniu klasycznych bulw.
Przepis na pieczone młode ziemniaki
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków typu B,
- 30 ml oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- pół pęczka koperku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj, oczyść z nadmiaru łuszczącej się skórki lub obierz, jeśli skórka jest gruba, następnie dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj go z oliwą z oliwek i przyprawami, tworząc marynatę.
- Następnie dokładnie obtocz ziemniaki w marynacie.
- Ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, obracając co 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.
- Umyj, osusz i posiekaj drobno koperek, a następnie posyp nim gotowe pieczone ziemniaki.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z piersią z kurczaka i colesławem.