Latem tak przygotowuję młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole

Młode ziemniaki zwykle gotujemy i jemy w mundurkach, a szkoda – warto spróbować ich w pieczonej wersji. Proste w przygotowaniu, zyskują zupełnie nowy charakter i świetnie sprawdzą się jako sezonowy dodatek do codziennego obiadu.

Młode ziemniaki nie zawsze muszą być gotowane w mundurkachMłode ziemniaki nie zawsze muszą być gotowane w mundurkach
Źródło zdjęć: © Adobe

Młode ziemniaki, dostępne w sezonie letnim, mają cienką skórkę i delikatny środek, co czyni je idealnymi do pieczenia. Choć wielu myśli, że nadają się tylko do gotowania, odpowiednio przygotowane świetnie sprawdzają się także jako pieczone – po upieczeniu zyskują kremową konsystencję i lekko słodkawy smak. To po prostu smaczny wybór na lekki, wiosenno-letni dodatek do obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Różnice między młodymi a starszymi ziemniakami

Sezon na młode ziemniaki zaczyna się zazwyczaj w maju i trwa do połowy lata. i w tym czasie są najsmaczniejsze, pełne wartości odżywczych i idealne jako lekki, sezonowy dodatek do obiadu. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać – wystarczy je dokładnie wyszorować i osuszyć. Ich cienka skórka po upieczeniu staje się przyjemnie chrupiąca, a miąższ pozostaje miękki i lekko kremowy. Starsze ziemniaki mają grubszą skórkę i więcej skrobi, przez co po upieczeniu bywają bardziej suche lub mączyste – dlatego lepiej sprawdzają się w daniach gotowanych, purée czy do placków.

Różnią się również sposobem przygotowania. Młode ziemniaki są delikatniejsze, więc trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie – szoruj je miękką szczoteczką lub dłonią, aby nie uszkodzić skórki, która po upieczeniu dodaje smaku i chrupkości. Dodatkowo nie wymagają długiego pieczenia, więc są szybką alternatywą dla dłuższych w przygotowaniu klasycznych bulw.

Przepis na pieczone młode ziemniaki

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków typu B,
  • 30 ml oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • pół pęczka koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, oczyść z nadmiaru łuszczącej się skórki lub obierz, jeśli skórka jest gruba, następnie dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj go z oliwą z oliwek i przyprawami, tworząc marynatę.
  3. Następnie dokładnie obtocz ziemniaki w marynacie.
  4. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, obracając co 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.
  5. Umyj, osusz i posiekaj drobno koperek, a następnie posyp nim gotowe pieczone ziemniaki.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z piersią z kurczaka i colesławem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji