Placki z młodych ziemniaków będą chrupiące i złociste. Wypróbuj prosty trik

Młode ziemniaki zwykle kojarzą się z letnim obiadem – ugotowane, z koperkiem i kawałkiem masła. W nieco innej formie również potrafią zachwycić – wystarczy odpowiednio je przygotować. Placki z młodych ziemniaków mogą być złociste, chrupiące i po prostu pyszne.

Placki ziemniaczane nie muszą ociekać tłuszczemPlacki ziemniaczane nie muszą ociekać tłuszczem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Młode ziemniaki kuszą delikatnością i świeżością smaku, ale w przypadku placków potrafią sprawić wiele kłopotów. Wczesne bulwy mają więcej wody i znacznie mniej skrobi, przez co starte ziemniaki tworzą rzadką, wodnistą masę, która słabo się smaży i łatwo się rozpada. Efekt? Zamiast chrupiących placków – klejące, łamiące się placko-naleśniki, które pryskają olejem przy każdej próbie obrócenia. Na szczęście są sposoby, które pozwolą temu zapobiec – wystarczy sięgnąć po starą, sprawdzoną metodę naszych babć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Chrupiące i złociste placki z młodych ziemniaków

Aby placki z młodych ziemniaków wyszły chrupiące i dobrze się smażyły, kluczowe jest dokładne odciśnięcie nadmiaru wilgoci. Po starciu ziemniaków przełóż masę na czystą gazę lub lnianą ściereczkę, zawiń ją i zawieś na trzonku drewnianej łyżki nad miską – dokładnie tak, jak robiły to kiedyś nasze babcie. Po około 15-20 minutach z masy obcieknie nadmiar wody, a na dnie naczynia zbierze się biały osad – to cenna skrobia, którą warto dodać z powrotem do ciasta. Dobrze odciśnięta masa to połowa sukcesu – będzie bardziej zwarta, a placki nie będą się rozpadać na patelni.

Aby jeszcze lepiej związać składniki, dodaj do masy łyżkę mąki ziemniaczanej – poprawi konsystencję i pomoże uzyskać pożądany stopień chrupkości. Zadbaj też o odpowiednią temperaturę smażenia – gorący olej sprawi, że placki błyskawicznie się zetną i nie nasiąkną tłuszczem. Jeśli masz wpływ na wybór ziemniaków, sięgaj po młode bulwy typu B (uniwersalne), które zawierają nieco więcej skrobi niż typ A (sałatkowe). Najlepiej sprawdzają się odmiany z jędrnym, zwartym miąższem – nieco późniejsze, ale nadal świeże.

Przepis na placki z młodych ziemniaków

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 średnia cebula (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • pół łyżeczki majeranku (opcjonalnie),
  • olej do smażenia,
  • łyżka śmietany (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach, przełóż je na czystą gazę lub lnianą ściereczkę, zawiń jak woreczek i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Następnie zawieś zawiniątko na trzonku drewnianej łyżki nad miską na ok. 20 minut.
  3. Po tym czasie wylej ostrożnie wodę, a skrobię zebraną na dnie naczynia dodaj z powrotem do masy ziemniaczanej.
  4. Dodaj jajko, mąkę, przyprawy i ewentualnie startą cebulę, wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Rozgrzej olej na patelni – niech będzie gorący, ale nie dymiący – i nakładaj cienką warstwą porcje ciasta.
  6. Smaż na złoto z obu stron, po czym odkładaj placki na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Podawaj z łyżką śmietany

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik