Z serka wiejskiego i marchewki robię placki. Smaczniejsze i zdrowsze niż ziemniaczane

Te placki to kwintesencja prostoty i smaku. Bez ścierania ziemniaków, wyrastania drożdży i długiego czekania na obiad. Idealny przepis na zabiegany dzień, kiedy w brzuchu zaczyna burczeć.

Pyszne placuszki na słonoPyszne placuszki na słono
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W ostatnim czasie serek wiejski przechodzi prawdziwy renesans. Nie jest już tylko zwykłym śniadaniem, ale bazą do wielu pysznych eksperymentów. Można z niego zrobić sos, białkowe wrapy lub pyszne placuszki. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzą się na obiad lub ciepłą kolację, wygryzając nawet kultowe placki ziemniaczane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez

Placki z serka wiejskiego i marchewki

To przepis ekspresowy i tak prosty, że poradzi sobie nawet amator. Koniec z wymówkami, te smaczne placki zrobisz szybciej niż mrożoną pizzę z piekarnika. Na dodatek są smaczne i zdrowe.

Placki z serka wiejskiego
Placki z serka wiejskiego © Adobe Stock

Serek wiejski jest rewelacyjnym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, a także zapewnia długotrwałe uczucie sytości. O zdrowotnych właściwościach marchewki można pisać długie elaboraty. Jest bogata w beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Witamina A jest niezbędna dla dobrego wzroku, zdrowej skóry, mocnych włosów i paznokci, a także wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Marchew dostarcza również błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi. W plackach nie ma cukru, a cała lista składników jest naprawdę krótka.

Placki z serka wiejskiego z marchewką to świetny zamiennik dla placków ziemniaczanych czy drożdżowych racuchów. Masę możesz wzbogacić również o inne warzywa, na przykład posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną paprykę czy startą cukinię. Zwiększ wtedy nieco ilość serka wiejskiego, by masa nie była za gęsta.

Składniki:

  • 200-250 g serka wiejskiego,
  • 1-2 marchewki (w zależności od wielkości),
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.
  2. Do miski przelej serek wiejski, dodaj jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
  3. Dorzuć startą marchewkę i połącz składniki.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Wykładaj porcje masy i smaż placki z obu stron, aż będą rumiane.
  6. Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Jak podać placki z serka i marchewki?

Placki z serka wiejskiego świetnie smakują z kawałkami wędzonego łososia i świeżym koperkiem, sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną lub hummusem. Doskonale skomponują się także z plastrami awokado skropionymi sokiem z cytryny i oprószonymi solą lub guacamole. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpiły ziemniaki lub frytki do obiadu. Szczególnie dobrze pasować będą do mięs w sosie.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości