Z serka wiejskiego i marchewki robię placki. Smaczniejsze i zdrowsze niż ziemniaczane
Te placki to kwintesencja prostoty i smaku. Bez ścierania ziemniaków, wyrastania drożdży i długiego czekania na obiad. Idealny przepis na zabiegany dzień, kiedy w brzuchu zaczyna burczeć.
W ostatnim czasie serek wiejski przechodzi prawdziwy renesans. Nie jest już tylko zwykłym śniadaniem, ale bazą do wielu pysznych eksperymentów. Można z niego zrobić sos, białkowe wrapy lub pyszne placuszki. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzą się na obiad lub ciepłą kolację, wygryzając nawet kultowe placki ziemniaczane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez
Placki z serka wiejskiego i marchewki
To przepis ekspresowy i tak prosty, że poradzi sobie nawet amator. Koniec z wymówkami, te smaczne placki zrobisz szybciej niż mrożoną pizzę z piekarnika. Na dodatek są smaczne i zdrowe.
Serek wiejski jest rewelacyjnym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, a także zapewnia długotrwałe uczucie sytości. O zdrowotnych właściwościach marchewki można pisać długie elaboraty. Jest bogata w beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Witamina A jest niezbędna dla dobrego wzroku, zdrowej skóry, mocnych włosów i paznokci, a także wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Marchew dostarcza również błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi. W plackach nie ma cukru, a cała lista składników jest naprawdę krótka.
Placki z serka wiejskiego z marchewką to świetny zamiennik dla placków ziemniaczanych czy drożdżowych racuchów. Masę możesz wzbogacić również o inne warzywa, na przykład posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną paprykę czy startą cukinię. Zwiększ wtedy nieco ilość serka wiejskiego, by masa nie była za gęsta.
Składniki:
- 200-250 g serka wiejskiego,
- 1-2 marchewki (w zależności od wielkości),
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Marchewki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.
- Do miski przelej serek wiejski, dodaj jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Dorzuć startą marchewkę i połącz składniki.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Wykładaj porcje masy i smaż placki z obu stron, aż będą rumiane.
- Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jak podać placki z serka i marchewki?
Placki z serka wiejskiego świetnie smakują z kawałkami wędzonego łososia i świeżym koperkiem, sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną lub hummusem. Doskonale skomponują się także z plastrami awokado skropionymi sokiem z cytryny i oprószonymi solą lub guacamole. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpiły ziemniaki lub frytki do obiadu. Szczególnie dobrze pasować będą do mięs w sosie.