Z serka wiejskiego i marchewki robię placki. Smaczniejsze i zdrowsze niż ziemniaczane

Te placki to kwintesencja prostoty i smaku. Bez ścierania ziemniaków, wyrastania drożdży i długiego czekania na obiad. Idealny przepis na zabiegany dzień, kiedy w brzuchu zaczyna burczeć.

Pyszne placuszki na słonoPyszne placuszki na słono
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W ostatnim czasie serek wiejski przechodzi prawdziwy renesans. Nie jest już tylko zwykłym śniadaniem, ale bazą do wielu pysznych eksperymentów. Można z niego zrobić sos, białkowe wrapy lub pyszne placuszki. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzą się na obiad lub ciepłą kolację, wygryzając nawet kultowe placki ziemniaczane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez

Placki z serka wiejskiego i marchewki

To przepis ekspresowy i tak prosty, że poradzi sobie nawet amator. Koniec z wymówkami, te smaczne placki zrobisz szybciej niż mrożoną pizzę z piekarnika. Na dodatek są smaczne i zdrowe.

Placki z serka wiejskiego
Placki z serka wiejskiego © Adobe Stock

Serek wiejski jest rewelacyjnym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, a także zapewnia długotrwałe uczucie sytości. O zdrowotnych właściwościach marchewki można pisać długie elaboraty. Jest bogata w beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Witamina A jest niezbędna dla dobrego wzroku, zdrowej skóry, mocnych włosów i paznokci, a także wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Marchew dostarcza również błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi. W plackach nie ma cukru, a cała lista składników jest naprawdę krótka.

Placki z serka wiejskiego z marchewką to świetny zamiennik dla placków ziemniaczanych czy drożdżowych racuchów. Masę możesz wzbogacić również o inne warzywa, na przykład posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną paprykę czy startą cukinię. Zwiększ wtedy nieco ilość serka wiejskiego, by masa nie była za gęsta.

Składniki:

  • 200-250 g serka wiejskiego,
  • 1-2 marchewki (w zależności od wielkości),
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.
  2. Do miski przelej serek wiejski, dodaj jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
  3. Dorzuć startą marchewkę i połącz składniki.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Wykładaj porcje masy i smaż placki z obu stron, aż będą rumiane.
  6. Odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Jak podać placki z serka i marchewki?

Placki z serka wiejskiego świetnie smakują z kawałkami wędzonego łososia i świeżym koperkiem, sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną lub hummusem. Doskonale skomponują się także z plastrami awokado skropionymi sokiem z cytryny i oprószonymi solą lub guacamole. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpiły ziemniaki lub frytki do obiadu. Szczególnie dobrze pasować będą do mięs w sosie.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione