Rozgnieć awokado, dorzuć te składniki. Najsmaczniejszy dodatek do chleba i do makaronu

Awokado szturmem podbiło serca smakoszy na całym świecie i nadal zdobywa nowych fanów. Kto raz spróbuje smaku tego wyjątkowego owocu, ten ma ochotę sięgać po więcej. Jeśli chcesz się sam o tym przekonać, to zrób pastę z awokado. Ostrzegam, jest wyjątkowo uzależniająca.

Awokado idealnie nadaje się do zrobienia pastyAwokado idealnie nadaje się do zrobienia pasty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Awokado jest nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe — znajdują się w nim zdrowe tłuszcze, błonnik i inne składniki odżywcze, takie jak witamina E i potas. Osoby dbające o zdrowie, często uwzględniają je w swojej diecie, co jest szczególnie widoczne na profilach społecznościowych fit influencerów. Warto jednak pamiętać, że awokado jest wysokokaloryczne, dlatego osoby na diecie odchudzającej powinny spożywać je z umiarem. Dzięki tej właściwości zapewnia jednak energię na długo, więc jest idealnym składnikiem śniadania — na przykład pasty, którą możesz wykorzystać do kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego

Przepis na pastę z awokado

Do zrobienia pasty potrzebujesz przede wszystkim dojrzałych owoców awokado i parmezanu. Składniki możesz rozgniatać widelcem albo zmiksować — to zależy od tego, jaką teksturę bardziej preferujesz. Użyłam serka śmietankowego, choć sprawdzi się również kwaśna śmietana lub jogurt grecki. Jeśli zdecydujesz się na którychś z nich, to pamiętaj, aby nie dolewać więcej wody, ponieważ same w sobie mają lżejszą konsystencję od serka śmietankowego. Dla fanów ostrych smaków dorzucam pro tip: papryczka jalapeño genialnie się wkomponowuje w pastę, więc jeśli masz wytrzymałe podniebienie, to koniecznie sięgnij po nią zamiast czosnku.

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado,
  • pół szklanki startego parmezanu,
  • 1/4 szklanki serka śmietankowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pół szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ.
  2. Włóż do miski i rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładką masę.
  3. Dodaj starty parmezan, serek śmietankowy, wodę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Dopraw solą i pieprzem według własnych preferencji.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj lub zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
  6. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce, przykrywając folią spożywczą, aby uniknąć ciemnienia awokado.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują