InspiracjeRozgnieć awokado, dorzuć te składniki. Najsmaczniejszy dodatek do chleba i do makaronu

Rozgnieć awokado, dorzuć te składniki. Najsmaczniejszy dodatek do chleba i do makaronu

Awokado szturmem podbiło serca smakoszy na całym świecie i nadal zdobywa nowych fanów. Kto raz spróbuje smaku tego wyjątkowego owocu, ten ma ochotę sięgać po więcej. Jeśli chcesz się sam o tym przekonać, to zrób pastę z awokado. Ostrzegam, jest wyjątkowo uzależniająca.

Awokado idealnie nadaje się do zrobienia pasty
Awokado idealnie nadaje się do zrobienia pasty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Awokado jest nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe — znajdują się w nim zdrowe tłuszcze, błonnik i inne składniki odżywcze, takie jak witamina E i potas. Osoby dbające o zdrowie, często uwzględniają je w swojej diecie, co jest szczególnie widoczne na profilach społecznościowych fit influencerów. Warto jednak pamiętać, że awokado jest wysokokaloryczne, dlatego osoby na diecie odchudzającej powinny spożywać je z umiarem. Dzięki tej właściwości zapewnia jednak energię na długo, więc jest idealnym składnikiem śniadania — na przykład pasty, którą możesz wykorzystać do kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego

Przepis na pastę z awokado

Do zrobienia pasty potrzebujesz przede wszystkim dojrzałych owoców awokado i parmezanu. Składniki możesz rozgniatać widelcem albo zmiksować — to zależy od tego, jaką teksturę bardziej preferujesz. Użyłam serka śmietankowego, choć sprawdzi się również kwaśna śmietana lub jogurt grecki. Jeśli zdecydujesz się na którychś z nich, to pamiętaj, aby nie dolewać więcej wody, ponieważ same w sobie mają lżejszą konsystencję od serka śmietankowego. Dla fanów ostrych smaków dorzucam pro tip: papryczka jalapeño genialnie się wkomponowuje w pastę, więc jeśli masz wytrzymałe podniebienie, to koniecznie sięgnij po nią zamiast czosnku.

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado,
  • pół szklanki startego parmezanu,
  • 1/4 szklanki serka śmietankowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pół szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ.
  2. Włóż do miski i rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładką masę.
  3. Dodaj starty parmezan, serek śmietankowy, wodę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Dopraw solą i pieprzem według własnych preferencji.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj lub zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
  6. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce, przykrywając folią spożywczą, aby uniknąć ciemnienia awokado.
awokadopasta z awokadopasty i hummusy

Wybrane dla Ciebie