Rozgnieć awokado, dorzuć te składniki. Najsmaczniejszy dodatek do chleba i do makaronu
Awokado szturmem podbiło serca smakoszy na całym świecie i nadal zdobywa nowych fanów. Kto raz spróbuje smaku tego wyjątkowego owocu, ten ma ochotę sięgać po więcej. Jeśli chcesz się sam o tym przekonać, to zrób pastę z awokado. Ostrzegam, jest wyjątkowo uzależniająca.
Awokado jest nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe — znajdują się w nim zdrowe tłuszcze, błonnik i inne składniki odżywcze, takie jak witamina E i potas. Osoby dbające o zdrowie, często uwzględniają je w swojej diecie, co jest szczególnie widoczne na profilach społecznościowych fit influencerów. Warto jednak pamiętać, że awokado jest wysokokaloryczne, dlatego osoby na diecie odchudzającej powinny spożywać je z umiarem. Dzięki tej właściwości zapewnia jednak energię na długo, więc jest idealnym składnikiem śniadania — na przykład pasty, którą możesz wykorzystać do kanapek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego
Przepis na pastę z awokado
Do zrobienia pasty potrzebujesz przede wszystkim dojrzałych owoców awokado i parmezanu. Składniki możesz rozgniatać widelcem albo zmiksować — to zależy od tego, jaką teksturę bardziej preferujesz. Użyłam serka śmietankowego, choć sprawdzi się również kwaśna śmietana lub jogurt grecki. Jeśli zdecydujesz się na którychś z nich, to pamiętaj, aby nie dolewać więcej wody, ponieważ same w sobie mają lżejszą konsystencję od serka śmietankowego. Dla fanów ostrych smaków dorzucam pro tip: papryczka jalapeño genialnie się wkomponowuje w pastę, więc jeśli masz wytrzymałe podniebienie, to koniecznie sięgnij po nią zamiast czosnku.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado,
- pół szklanki startego parmezanu,
- 1/4 szklanki serka śmietankowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- pół szklanki wody
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ.
- Włóż do miski i rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj starty parmezan, serek śmietankowy, wodę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw solą i pieprzem według własnych preferencji.
- Wszystko dokładnie wymieszaj lub zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
- Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce, przykrywając folią spożywczą, aby uniknąć ciemnienia awokado.