Rozgnieć awokado, dorzuć te składniki. Najsmaczniejszy dodatek do chleba i do makaronu

Awokado szturmem podbiło serca smakoszy na całym świecie i nadal zdobywa nowych fanów. Kto raz spróbuje smaku tego wyjątkowego owocu, ten ma ochotę sięgać po więcej. Jeśli chcesz się sam o tym przekonać, to zrób pastę z awokado. Ostrzegam, jest wyjątkowo uzależniająca.

Awokado idealnie nadaje się do zrobienia pastyAwokado idealnie nadaje się do zrobienia pasty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Awokado jest nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe — znajdują się w nim zdrowe tłuszcze, błonnik i inne składniki odżywcze, takie jak witamina E i potas. Osoby dbające o zdrowie, często uwzględniają je w swojej diecie, co jest szczególnie widoczne na profilach społecznościowych fit influencerów. Warto jednak pamiętać, że awokado jest wysokokaloryczne, dlatego osoby na diecie odchudzającej powinny spożywać je z umiarem. Dzięki tej właściwości zapewnia jednak energię na długo, więc jest idealnym składnikiem śniadania — na przykład pasty, którą możesz wykorzystać do kanapek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego

Przepis na pastę z awokado

Do zrobienia pasty potrzebujesz przede wszystkim dojrzałych owoców awokado i parmezanu. Składniki możesz rozgniatać widelcem albo zmiksować — to zależy od tego, jaką teksturę bardziej preferujesz. Użyłam serka śmietankowego, choć sprawdzi się również kwaśna śmietana lub jogurt grecki. Jeśli zdecydujesz się na którychś z nich, to pamiętaj, aby nie dolewać więcej wody, ponieważ same w sobie mają lżejszą konsystencję od serka śmietankowego. Dla fanów ostrych smaków dorzucam pro tip: papryczka jalapeño genialnie się wkomponowuje w pastę, więc jeśli masz wytrzymałe podniebienie, to koniecznie sięgnij po nią zamiast czosnku.

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado,
  • pół szklanki startego parmezanu,
  • 1/4 szklanki serka śmietankowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pół szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ.
  2. Włóż do miski i rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładką masę.
  3. Dodaj starty parmezan, serek śmietankowy, wodę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Dopraw solą i pieprzem według własnych preferencji.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj lub zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
  6. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce, przykrywając folią spożywczą, aby uniknąć ciemnienia awokado.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser