Moja babcia kisiła młode ziemniaki. Taka przekąska miała niepowtarzalny smak
Kiszone młode ziemniaki to smak, który trudno porównać z czymkolwiek innym. Mają charakter, są proste w przygotowaniu, a mimo to wciąż mało kto o nich słyszał. Czas to zmienić.
Choć dziś prawie nikt o tym nie mówi, kiedyś kiszenie ziemniaków było normalną rzeczą. Zwłaszcza młodych, bo nie trzeba ich obierać, mają cienką skórkę i idealnie nadają się do fermentacji. Moja babcia robiła je co sezon i zawsze znikały w pierwszym tygodniu. Dziś ten przepis wraca jak bumerang, bo ludzie szukają smaku "jak kiedyś", a te kiszone młode ziemniaki właśnie taki mają. Kwasowość jest subtelna, struktura zostaje zwarta, a aromat rozmarynu i chrzanu dopełnia całości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło
Kiszone młode ziemniaki, jakich nie znałeś
Wybierz naprawdę małe sztuki, wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masz większe, to po prostu je przekrój. Nie musisz obierać cienkiej skórki, ale za to ją wyszoruj. Ziemniaki lekko obgotuj, ale nie po to, by były miękkie, ale żeby fermentacja przebiegała szybciej i bez komplikacji.
Po obgotowaniu ziemniaki odcedź, ostudź i dopiero wtedy włóż do słoika. A co do środka? Tu nie ma miejsca na przypadkowe przyprawy. Jeśli chcesz, żeby to miało sensowny smak, to przede wszystkim potrzebujesz dwóch rzeczy: chrzanu i rozmarynu. Bez tego ziemniaki będą mdłe i nijakie. To właśnie te dwa składniki nadają całości ostrości, świeżości i konkretnego aromatu.
Kiszone młode ziemniaki będą idealne, jeśli zapamiętasz te kilka rzeczy
Chrzan powinien być świeży, a nie ze słoiczka. Obierz go, pokrój w grube plastry albo słupki i wrzuć do słoika razem z ziemniakami. Rozmaryn dodajesz w formie całych gałązek. Jeden słoik to minimum dwie porządne gałązki. Zalewa jest standardowa, czyli woda i sól (20 g soli na litr wody).
Po zalaniu słoiki powinny postać w temperaturze pokojowej przez 7-10 dni. W międzyczasie możesz je odgazować, jeśli bardzo pracują. Po tym czasie przenieś je do lodówki lub piwnicy, tam mogą stać dłużej, nawet kilka tygodni. Smak będzie się pogłębiał, ale jeśli kiszonka zacznie pachnieć octowo albo kiszone młode ziemniaki zrobią się zbyt miękkie, to zjedz je od razu.
Jak zrobić kiszone młode ziemniaki?
Składniki:
- 1,5 kg młodych ziemniaków,
- 1,5 litra wody,
- 30 g soli,
- 4-5 gałązek świeżego rozmarynu,
- kawałek świeżego korzenia chrzanu (ok. 10-15 cm).
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki wyszoruj bardzo dokładnie. Nie obieraj.
- Gotuj je w osolonej wodzie przez 5-7 minut, czyli tylko do lekkiego zmięknięcia.
- Odcedź i lekko przestudź.
- W osobnym garnku zagotuj wodę z solą i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Do wyparzonych słoików wkładaj warstwowo ziemniaki, chrzan i rozmaryn.
- Zalej solanką do samej góry. Szczelnie zakręć słoiki.
- Zostaw je na 7-10 dni w temperaturze pokojowej, potem przenieś do chłodnego miejsca.
Najlepiej smakują z jajkiem, kanapką z pasztetem albo z kawałkiem kiełbasy. Są świetnym dodatkiem do śniadania czy grilla. Możesz też pokroić je w plastry i wrzucić do sałatki.