WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Ostatnio w moim domu robimy surówkę biskupią. Z kotletami smakuje jak marzenie

Surówka biskupia to wyjątkowy dodatek do obiadu, który zaskakuje smakiem i prostotą przygotowania. Intensywnie purpurowa, chrupiąca i pełna witamin. To szybka, zdrowa i efektowna propozycja, która z pewnością zagości w Twoim codziennym menu na dłużej.

Surówka biskupia to najlepszy dodatek to obiaduSurówka biskupia to najlepszy dodatek to obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Surówka biskupia to nie tylko smaczny dodatek do obiadu, ale też prawdziwa bomba witaminowa. Dzięki czerwonej kapuście dostarczysz organizmowi cennych składników odżywczych, które wspierają zdrowie serca oraz wzmacniają odporność. Co więcej, jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste, dlatego doskonale sprawdzi się jako codzienny, lekki posiłek. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i bezmięsnych, wspaniale komponując się z pieczonymi ziemniakami, kotletami czy rybą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj

Surówka biskupia

Surówka biskupia to wyjątkowy dodatek do obiadu, który swoją nazwę zawdzięcza intensywnie purpurowej barwie – przypominającej kolor biskupiej sutanny. Choć nazwa brzmi dość dostojnie, samo danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, a przy tym zaskakująco bogate w smak i wartości odżywcze. Jeśli nigdy jej nie jadłeś, warto zaryzykować i wybrać zamiast mizerii lub colesława.

Głównym składnikiem surówki jest czerwona kapusta – warzywo często niedoceniane, a zasługujące na stałe miejsce w codziennej diecie. Zawiera mnóstwo witaminy C, która wspomaga odporność, oraz witaminę K, niezbędną dla zdrowych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi. Dodatkowo, dzięki zawartości antocyjanów – naturalnych przeciwutleniaczy odpowiedzialnych za jej intensywny kolor – czerwona kapusta działa przeciwzapalnie i wspiera ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

Przepis na surówkę biskupią

Składniki:

  • 1 czerwona kapusta,
  • 2 marchewki,
  • 1 jabłko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • oliwa,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu (najlepiej cytrynowy),
  • chrzan (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj kapustę możliwie cienko, najlepiej używając mandoliny, wrzuć ją do miski, dodaj łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj, delikatnie ugniatając, po czym odstaw na około 30 minut, by zmiękła.
  2. W tym czasie obierz i zetrzyj marchew oraz jabłko (jeśli używasz), przeciśnij czosnek przez praskę, a z cytryny wyciśnij sok.
  3. Po upływie czasu odciśnij kapustę z nadmiaru soku, połącz ją z marchewką, jabłkiem, czosnkiem, chrzanem, sokiem z cytryny i oliwą, dopraw solą oraz pieprzem cytrynowym, dokładnie wymieszaj.
  4. Jeśli masz możliwość, wstaw surówkę do lodówki, by smaki mogły się dobrze przegryźć.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat