Lato na talerzu przez cały rok

Czy wasze lato także pachnie wiśniami z sadu, truskawkami z działki pod miastem i malinami podbieranymi prosto z krzaczka przy każdej nadarzającej się okazji? Czy także tęsknicie za tymi wszystkimi smakami i kolorami? Jeśli tak, możemy przybić sobie wirtualną "piątkę".

Lato na talerzu... przez cały rok
Lato na talerzu... przez cały rok
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.03.2024 | aktual.: 19.04.2024 08:23

Tęskniąc za latem, tęsknimy nie tylko za słońcem, wakacjami i wysoką temperaturą, ale także letnią kuchnią pełną świeżych i sezonowych składników, które kuszą zapachem, kolorami i intensywnymi smakami. Składników, z których w banalny i ekspresowy sposób można wyczarować coś pysznego. Wystarczy kilka świeżych składników, by stworzyć danie godne kulinarnych nagród, które na długo zapisze się w pamięci naszych kubków smakowych. Tym bardziej że gros z nich podbija nie tylko nasze podniebienia, ale także serca, odwołując się do wspomnień z dzieciństwa.

Z kuchnią lata nierozerwalnie związane są najlepsze wspomnienia z wakacji. Najczęściej tych spędzonych u dziadków na wsi. Pachnących beztroską i świeżymi owocami, zarówno zrywanymi prosto z drzewa i krzaczka, jak i skrytymi w babcinych wypiekach i przetworach. Ucierane ciasto ze śliwkami, pierogi z jagodami, młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym, chrupiącymi ogórkami małosolnymi i kubkiem kefiru – to smaki z dzieciństwa wielu z nas, które także w dorosłym życiu mają stałe miejsce w naszym letnim menu. I to na nie czekamy przez cały rok.

Polskie lato na talerzu przez cały rok

Sięganie po smaki lata w drugiej połowie zimy, kiedy brak słońca i niskie temperatury szczególnie dają się nam we znaki, a na horyzoncie nadal nie widać wiosny, jawi się jako jedyny skuteczny sposób na uprzyjemnienie nam oczekiwania na lato.

W przywołaniu smaku polskiego lata bez względu na panującą porę roku, bardzo pomocne będą dżemy, szczególnie te o smaku malin, truskawek, agrestu – owoców, które z ochotą zrywamy z krzaczka, odpoczywając latem na wsi czy działce pod miastem. Dżemy od Herbapolu zrobione są w 100 proc. z polskich owoców, nie zawierają gumy guar, a ich smak może przywołać na myśl dżemy z rodzinnej spiżarni. Już najprostszy sposób, czyli posmarowanie dżemem Herbapol świeżej, chrupiącej bułeczki albo pachnących, jeszcze ciepłych naleśników, przeniesie nas myślami na werandę uroczego domku na wsi, gdzie w promieniach wschodzącego słońca niespiesznie delektujemy się pysznym śniadaniem. Wystarczy zamknąć oczy, by poczuć ten leniwy, hedonistyczny, wakacyjny klimat.

Dżem z czerwonych porzeczek, Herbapol
Dżem z czerwonych porzeczek, Herbapol© materiały partnera

Dżemy można wykorzystać także w mniej oczywisty sposób, dodając je zarówno do słodkich dań obiadowych, jak np. pierogów leniwych, jak i dań wytrawnych. Owocowe dżemy świetnie komponują się z mięsem. Świetnym przykładem na takie mięsno-owocowe danie będzie pieczona kaczka czy grillowany stek. Dla tych, którzy wolą propozycje wegetariańskie, pyszną opcją będzie np. sałatka z kozim serem, orzechami, rukolą, zwieńczona odrobiną dżemu. Takie owocowe dodatki sprawią, że poczujesz, jakby za oknem była pełnia lata!

Wybrane dla Ciebie