Lekkie i zdrowe ciasto na lato. Główny składnik może cię mocno zaskoczyć

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pyszne, orzeźwiające ciasto, które idealnie sprawdzi się podczas upałów, to dobrze trafiłeś. Receptura może cię zdziwić, ale naprawdę warto dać jej szansę. Tak dobrego ciasta na lato ze świecą szukać!

Ciasto cytrynowe z nietypowym dodatkiem. Idealne na latoCiasto cytrynowe z nietypowym dodatkiem. Idealne na lato
Źródło zdjęć: © Canva | minadezhda

Ostatnie upały sprawiły, że wszyscy rozpoczęli paniczne poszukiwania przepisów, które nie tylko dobrze karmią, ale też dodają uczucia orzeźwienia. Nie jesteśmy w tym przypadku wyjątkiem, dlatego przepis na cytrynowe ciasto z nietypowym dodatkiem bardzo nam się spodobał. Kiedy zobaczysz, jaki produkt został użyty do jego przygotowania, przeżyjesz szok. Gdy już dojdziesz do siebie, nie pozostaje ci nic innego, jak dać tej recepturze szansę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test kebaba w tureckiej restauracji Yaprak w Rzeszowie

Z czego powstaje cytrynowe ciasto, o którym mowa? Poza samymi cytrusami, a także regularnymi elementami wypieków, w przepisie pojawia się też pewne... warzywo. Domyślasz się już, o jakie może chodzić? Oczywiście o cukinię. Ten popularny składnik placków, zup i zapiekanek sprawdzi się doskonale również w formie letniego, orzeźwiającego wypieku. Poniżej pokażemy ci, jak się za to zabrać. Efekt pyszności — gwarantowany!

Ciasto cytrynowe z cukinią

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka startej cukinii,
  • 220 g drobnego cukru,
  • 100 g maślanki,
  • 100 g oliwy z oliwek,
  • 1 cytryna,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • dodatkowo: masło.
Ciasto cytrynowe z cukinią posmakuje każdemu
Ciasto cytrynowe z cukinią posmakuje każdemu © Canva | swkunst

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj skórkę z cytryny, a z połowy owocu wyciśnij sok. Cukinię umyj i również zetrzyj. Pamiętaj o tym, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
  2. Jajka wbij do naczynia. Dodaj oliwę z oliwek, cukier, maślankę, sok i skórkę z cytryny.
  3. Teraz do tych składników dodaj wymieszany oddzielnie proszek do pieczenia, mąkę i sól. Na koniec dorzuć cukinię. Mieszaj do połączenia wszystkich składników.
  4. Formę do pieczenia wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej uzyskaną masę. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 45 minut i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety
Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Dodaję do ciasta zamiast mleka. Kluski kładzione wychodzą sprężyste i mięciutkie
Dodaję do ciasta zamiast mleka. Kluski kładzione wychodzą sprężyste i mięciutkie
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀