PrzepisCiastaLekkie i zdrowe ciasto na lato. Główny składnik może cię mocno zaskoczyć

Lekkie i zdrowe ciasto na lato. Główny składnik może cię mocno zaskoczyć

Ciasto cytrynowe z nietypowym dodatkiem. Idealne na lato
Ciasto cytrynowe z nietypowym dodatkiem. Idealne na lato
Źródło zdjęć: © Canva | minadezhda

16.07.2024 07:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pyszne, orzeźwiające ciasto, które idealnie sprawdzi się podczas upałów, to dobrze trafiłeś. Receptura może cię zdziwić, ale naprawdę warto dać jej szansę. Tak dobrego ciasta na lato ze świecą szukać!

Ostatnie upały sprawiły, że wszyscy rozpoczęli paniczne poszukiwania przepisów, które nie tylko dobrze karmią, ale też dodają uczucia orzeźwienia. Nie jesteśmy w tym przypadku wyjątkiem, dlatego przepis na cytrynowe ciasto z nietypowym dodatkiem bardzo nam się spodobał. Kiedy zobaczysz, jaki produkt został użyty do jego przygotowania, przeżyjesz szok. Gdy już dojdziesz do siebie, nie pozostaje ci nic innego, jak dać tej recepturze szansę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z czego powstaje cytrynowe ciasto, o którym mowa? Poza samymi cytrusami, a także regularnymi elementami wypieków, w przepisie pojawia się też pewne... warzywo. Domyślasz się już, o jakie może chodzić? Oczywiście o cukinię. Ten popularny składnik placków, zup i zapiekanek sprawdzi się doskonale również w formie letniego, orzeźwiającego wypieku. Poniżej pokażemy ci, jak się za to zabrać. Efekt pyszności — gwarantowany!

Ciasto cytrynowe z cukinią

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka startej cukinii,
  • 220 g drobnego cukru,
  • 100 g maślanki,
  • 100 g oliwy z oliwek,
  • 1 cytryna,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • dodatkowo: masło.
Ciasto cytrynowe z cukinią posmakuje każdemu
Ciasto cytrynowe z cukinią posmakuje każdemu© Canva | swkunst

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj skórkę z cytryny, a z połowy owocu wyciśnij sok. Cukinię umyj i również zetrzyj. Pamiętaj o tym, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
  2. Jajka wbij do naczynia. Dodaj oliwę z oliwek, cukier, maślankę, sok i skórkę z cytryny.
  3. Teraz do tych składników dodaj wymieszany oddzielnie proszek do pieczenia, mąkę i sól. Na koniec dorzuć cukinię. Mieszaj do połączenia wszystkich składników.
  4. Formę do pieczenia wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej uzyskaną masę. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 45 minut i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także