WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Ewa Chodakowska radzi, jak grillować zdrowiej. Internauci nie wytrzymali

Grillowanie to polski sport narodowy i wiele w tym temacie mamy do powiedzenia. Jesteśmy też przywiązani do pewnych nawyków, których próby lekkiej modyfikacji często kończą się lawiną gorzkich słów. Zdrowszą wersję grillowania zaproponowała znana polska trenerka fitness Ewa Chodakowska, ale jej rady nie każdemu przypadły do gustu.

Nie wszystkie rady dotyczące zdrowego grillowania spodobały się internautom Nie wszystkie rady dotyczące zdrowego grillowania spodobały się internautom
Źródło zdjęć: © Instagram: chodakowskaewa (screenshot), Pixabay

W krótkim wpisie na Facebooku Ewa Chodakowska podzieliła się z obserwującymi kilkoma radami dotyczącymi zdrowego grillowania. Wskazała na to, by pamiętać o warzywach, a także zaproponowała, by zamiast karkówki czy kaszanki sięgać po chude mięsa. Nie wszystkim spodobały się zalecenia trenerki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast faszerować, zamieniam w pyszne rolki. Idealne na obiad i ciepłą przekąskę

Zdrowy grill według Ewy Chodakowskiej

Ewa Chodakowska zaproponowała kilka modyfikacji, by spotkania w gronie najbliższych przy ruszcie były zdrowsze. Trenerka zaleciła, by zamiast karkówki, kiełbasy czy kaszanki wybierać chude mięsa, na przykład pierś z kurczaka, lub ryby. Jako alternatywę zaproponowała również tofu.

Ponadto Chodakowska zwróciła uwagę, by nie zapominać o warzywach i owocach podczas grillowania. Jak zaznaczyła w krótkim wpisie na Facebooku, w szaszłykach warto połowę mięsa zastąpić warzywami, takimi jak: papryka, bakłażan, cukinia, cebula czy pieczarki. Poleciła również grillowane banany, jabłka oraz ananasy.

"Nie grilluj mięsa za długo, unikaj zwęglonych kawałków! Ustawiaj ruszt w górnej części grilla, z dala od bezpośredniego kontaktu z węglem i używaj wielorazowych tacek" – dodała trenerka. "Używaj własnych mieszanek przypraw, zamiast gotowych. Sięgaj po zioła jak rozmaryn, oregano, czosnek czy tymianek, które mają działanie antyoksydacyjne i ograniczają powstawanie szkodliwych związków podczas grillowania mięsa" podpowiedziała w dalszej części wpisu na Facebooku.
EWa Chodakowska radzi, jak zdrowo grillować
EWa Chodakowska radzi, jak zdrowo grillować © Pixabay

Ewa Chodakowska uczy zdrowego grillowania. Internauci komentują rady trenerki

Pod postem trenerki fitness pojawiło się wiele komentarzy, a większość z nich pozytywnie oceniała wpis Chodakowskiej. Internauci dziękowali za dobre rady lub sami chwalili się swoimi sposobami na grilla w zdrowszej wersji. Niemniej kilka osób postanowiło w krytycznym tonie odnieść się do zaleceń trenerki.

"Ewa, a jak ma się zdrowe odżywianie to medycyny estetycznej? Czy te wszystkie wypełniacze i silikony nie są bardziej niezdrowe niż kiełbaska, czy kaszanka od czasu do czasu? Czyżby obłuda?" – wskazał jeden z komentujących.
"Ale przecież jak raz na jakiś czas zjemy karkówkę czy kiełbasę lub kaszankę, to świat się nie zawali, wszystko jest dla ludzi, bez przesady" – dodała inna komentująca. "Też tak uważam, nie popadajmy w skrajności – wtórowała kolejna internautka.
"Ani tofu, ani kurczak nie są zdrowymi zamiennikami karkówki. Już lepiej zjeść sprawdzoną wieprzowinę. A najlepiej wołowinę z krowy ras mięsnych lub baraninę, kozinę i dziczyznę" – czytamy w kolejnym komentarzu.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler