Lekko obsmażam, zalewam sosem i piekę. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach i nie jest suche

Gdy brakuje pomysłu na obiad, a są chęci i trochę czasu, warto przygotować soczyste mięso w sosie grzybowym. To połączenie sprawdzi się zawsze, niezależnie od okazji i zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Polędwiczka w sosie grzybowymPolędwiczka w sosie grzybowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Polędwiczka wieprzowa to jeden z tych składników, który nie potrzebuje wielu dodatków, by smakować wyjątkowo. Wystarczy kilka prostych składników, odrobina czasu i sprawdzony przepis, by stworzyć danie idealne na weekendowy obiad z rodziną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem

Polędwiczka w sosie grzybowym

Polędwica wieprzowa to mięso, które łatwo przyrządzić, a jednocześnie zawsze robi wrażenie. Jest chuda, soczysta i wyjątkowo delikatna – nie wymaga długiego pieczenia, ani skomplikowanej marynaty. W tym przepisie towarzyszą jej grzyby leśne, cebula, czosnek i odrobina śmietany, które tworzą kremowy, aromatyczny sos.

Całość zapieczona w piekarniku zachowuje pełnię smaku i kruchości. Warto pamiętać, by przy zakupie sięgać po polędwicę jasnoróżową, świeżą i pozbawioną błon – wtedy przygotowanie będzie jeszcze prostsze. Podana z ziemniakami lub kaszą stworzy ciepłe, domowe danie, które zawsze się udaje.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej,
  • 250 g grzybów leśnych,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 150 ml bulionu mięsnego,
  • 150 ml śmietany 12 procent,
  • pół pęczku natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz polędwicę wieprzową pod bieżącą wodą, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem i oczyść z błon.
  2. Pokrój mięso w plastry o grubości około 1,5 cm.
  3. Oprósz je słodką papryką, szczyptą soli i pieprzu, delikatnie wmasowując przyprawy w każdy kawałek.
  4. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i obsmaż polędwiczki na mocnym ogniu – tylko do momentu, aż się lekko zarumienią z obu stron.
  5. Zdejmij mięso z patelni i odłóż na talerz.
  6. Na tej samej patelni, w razie potrzeby dodając odrobinę oleju, podsmaż drobno posiekaną cebulę.
  7. Gdy się zeszkli, dorzuć posiekany czosnek i smaż razem przez kilkadziesiąt sekund, uważając, by czosnek się nie przypalił.
  8. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby leśne.
  9. Smaż całość na średnim ogniu, aż grzyby zmiękną, a nadmiar płynu odparuje.
  10. Dopraw tymiankiem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli i pieprzu.
  11. Wlej białe wino, zamieszaj i gotuj bez przykrycia, aż niemal całkowicie odparuje.
  12. Następnie dolej bulion i duś wszystko razem przez kilka minut.
  13. Na końcu wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie kremowy, jednolity sos.
  14. Polędwiczki włóż z powrotem na patelnię, delikatnie otul je sosem, a całość przełóż do naczynia żaroodpornego.
  15. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 30 minut.
  16. Umyj, osusz i posiekaj drobno natkę pietruszki. Posyp nią gotowe danie.
  17. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, na przykład z kaszą i czerwoną kapustą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀