Polędwiczki podaję tylko w tym sosie. Smakują wybornie i rozpływają się w ustach
W ten sposób polędwiczki robiły moja babcia i moja mama. Przepis na nie jest banalnie prosty, a mięso wychodzi kruche i delikatne. Trzeba jednak liczyć się z tym, że nie jest to szybki obiad. Polędwiczki muszą się dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 30-40 minut. W tym przypadku nie warto się spieszyć.
Aby polędwiczki wyszły idealne, nie tylko należy dusić mięso pod przykryciem przez dłuższy czas. Równie ważne jest wcześniejsze obsmażenie mięsa. Niektórzy dodatkowo obtaczają polędwiczki w mące, która pomaga zamknąć wewnątrz soki i od razu stanowi bazę do zagęszczenia sosu. Jednak moim zdaniem wystarczy obsmażyć same polędwiczki. Mąkę można dodać później, jeśli uznasz, że chcesz zagęścić sos.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny
Do sosu dodaj swój ulubiony bulion
Jednym ze składników sosu jest bulion. Możesz zdecydować się na bulion warzywny, który szybko przygotujesz z mrożonych kostek własnej produkcji. Jeśli masz odłożony w lodówce bulion drobiowy lub wołowy, też będzie odpowiedni. Oczywiście, każdy z nich wpłynie na smak sosu do polędwiczek. Bulion warzywny będzie bardziej delikatny, drobiowy sprawi, że danie nabierze większej gładkości, a wołowy nada potrawie mocniejszych i bardziej złożonych nut.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczkę umyj i osusz na ręczniku papierowym. Pokrój w plastry o grubości ok. 1,5-2 cm. Dodatkowo możesz rozgnieść mięso pięścią, ale nie rozbijaj tłuczkiem.
Składniki:
- 500 g polędwiczek,
- pół łyżeczki soli,
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu,
- olej do smażenia,
- 2 cebule,
- 500 ml bulionu,
- kilka gałązek tymianku,
- 1 łyżka śmietanki kremówki,
- opcjonalnie: 1 łyżka mąki pszennej.
Wykonanie:
- Mięso pokrój w cienkie plastry, posyp solą i pieprzem.
- Podsmaż krótko z obydwu stron na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
- Gdy polędwiczki się zarumienią, dodaj drobno pokrojoną cebulę.
- Podsmaż chwilę, a następnie zalej bulionem. Dodaj kilka gałązek świeżego lub suszonego tymianku. Przykryj patelnię pokrywką i duś, aż mięso będzie miękkie.
- Na koniec dodaj łyżkę śmietanki. Chwilę podgotuj, a jeśli uznasz, że chcesz zagęścić sos, dodaj łyżkę mąki.
Jak zagęścić sos mąką?
Odlej trochę bulionu z patelni do kubka. Odstaw do przestygnięcia, a po chwili wymieszaj z łyżką mąki. Z powrotem przelej na patelnię, wymieszaj sos i chwilę podgotuj. Gotowe polędwiczki przełóż razem z sosem na talerze w towarzystwie ulubionych dodatków.