Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia

Placki ziemniaczane, choć smaczne, to potrafią się znudzić. Mało tego, są dość kaloryczne i mają mało białka. Na szczęście znajdziemy też inne opcje. Te są zdrowsze, lżejsze i smaczniejsze.

Placki z cukinii po grecku są lepsze niż ziemniaczanePlacki z cukinii po grecku są lepsze niż ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Placki z cukinii po grecku to kulinarny game changer. Odkąd je odkryłam, robię co najmniej raz w tygodniu. Nie muszę pisać, że nie nadążam smażyć, bo zaraz znikają? Ale to nie są zwykłe placki z cukinią, to coś więcej. To pełnia smaku i aromatu z dużą ilością białka. Pewien dodatek tak świetnie podbija makro, że jestem syta przez wiele godzin. Do tego dorzuca trochę słonego posmaku, więc do masy mogę wsypać o wiele mniej (lub wcale) soli.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jak zrobić placki z cukinii po grecku?

Wiesz, jaki produkt jest kluczowym składnikiem? Wbrew pozorom to nie cukinia, chociaż i ona jest bardzo ważna w tym przepisie. Najwięcej wartości wnosi grecki ser feta. To on sprawia, że smak placków jest wyrazisty i balansuje słodycz cukinii, to on dodaje sporej ilości białka oraz wapnia. Fajnie też wpływa na strukturę placków, gdyż ją stabilizuje i sprawia, że w środku mamy grudki, które się nie ciągną. Dzięki fecie placuszki są też chrupiące.

Składniki:

  • 2 duże cukinie,
  • 2 jajka,
  • 100 g sera feta,
  • 5 łyżek mąki,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • duży ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • kilka gałązek świeżej mięty, garść szczypiorku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie posyp solą. Odstaw na 15 minut, w tym czasie warzywo wypuści wodę. Odsącz ją i odciśnij z nadmiaru płynu.
  2. Do cukinii dodaj czosnek, mąkę, bułkę tartą, pokruszoną fetę oraz przyprawy i zioła. Wymieszaj wszystkie składniki. Ja do masy nie dodaję soli, bo feta ma jej wystarczająco dużo, a i cukinia sporo jej wchłonęła.
  3. Smaż na rozgrzanym oleju lub oliwie na średnim ogniu. Placki z cukinią po grecku lubią "pić" tłuszcz, więc warto wlać go trochę więcej.

Takie placki możesz podawać z kleksem śmietany lub jogurtu greckiego. Świetnie sprawdzi się też domowy sos czosnkowy albo koperkowy. Jeśli lubisz na ostro, wykorzystaj pikantny sos paprykowy bądź pomidorowy. Placuszki dobrze komponują się z surówką z kapusty pekińskiej albo z pomidora i cebuli. Nie lubisz fety? Nic straconego, możesz zastąpić ją ricottą, haloumi lub bryndzą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Teraz robię tylko francuskie naleśniki. Tak elastyczne i miękkie, że już nie wrócę do starego przepisu
Teraz robię tylko francuskie naleśniki. Tak elastyczne i miękkie, że już nie wrócę do starego przepisu