Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Placki ziemniaczane, choć smaczne, to potrafią się znudzić. Mało tego, są dość kaloryczne i mają mało białka. Na szczęście znajdziemy też inne opcje. Te są zdrowsze, lżejsze i smaczniejsze.
Placki z cukinii po grecku to kulinarny game changer. Odkąd je odkryłam, robię co najmniej raz w tygodniu. Nie muszę pisać, że nie nadążam smażyć, bo zaraz znikają? Ale to nie są zwykłe placki z cukinią, to coś więcej. To pełnia smaku i aromatu z dużą ilością białka. Pewien dodatek tak świetnie podbija makro, że jestem syta przez wiele godzin. Do tego dorzuca trochę słonego posmaku, więc do masy mogę wsypać o wiele mniej (lub wcale) soli.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Jak zrobić placki z cukinii po grecku?
Wiesz, jaki produkt jest kluczowym składnikiem? Wbrew pozorom to nie cukinia, chociaż i ona jest bardzo ważna w tym przepisie. Najwięcej wartości wnosi grecki ser feta. To on sprawia, że smak placków jest wyrazisty i balansuje słodycz cukinii, to on dodaje sporej ilości białka oraz wapnia. Fajnie też wpływa na strukturę placków, gdyż ją stabilizuje i sprawia, że w środku mamy grudki, które się nie ciągną. Dzięki fecie placuszki są też chrupiące.
Składniki:
- 2 duże cukinie,
- 2 jajka,
- 100 g sera feta,
- 5 łyżek mąki,
- 3 łyżki bułki tartej,
- duży ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- kilka gałązek świeżej mięty, garść szczypiorku,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
- Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie posyp solą. Odstaw na 15 minut, w tym czasie warzywo wypuści wodę. Odsącz ją i odciśnij z nadmiaru płynu.
- Do cukinii dodaj czosnek, mąkę, bułkę tartą, pokruszoną fetę oraz przyprawy i zioła. Wymieszaj wszystkie składniki. Ja do masy nie dodaję soli, bo feta ma jej wystarczająco dużo, a i cukinia sporo jej wchłonęła.
- Smaż na rozgrzanym oleju lub oliwie na średnim ogniu. Placki z cukinią po grecku lubią "pić" tłuszcz, więc warto wlać go trochę więcej.
Takie placki możesz podawać z kleksem śmietany lub jogurtu greckiego. Świetnie sprawdzi się też domowy sos czosnkowy albo koperkowy. Jeśli lubisz na ostro, wykorzystaj pikantny sos paprykowy bądź pomidorowy. Placuszki dobrze komponują się z surówką z kapusty pekińskiej albo z pomidora i cebuli. Nie lubisz fety? Nic straconego, możesz zastąpić ją ricottą, haloumi lub bryndzą.