Rodzina prosi, żebym robiła je co tydzień. Placki po chińsku podbiły nasz stół

Placki ziemniaczane zna każdy, ale w wersji orientalnej potrafią zaskoczyć nawet największych fanów tej klasyki. Placki po chińsku to chrupiące krążki z ziemniaków, wzbogacone krewetkami, imbirem i ostrą papryką. Dzięki tym dodatkom nabierają wyrazistego, orientalnego charakteru i stają się daniem, które z powodzeniem może trafić na rodzinny obiad, kolację ze znajomymi czy jako efektowna przekąska na imprezę.

plackiPlacki ziemniaczane po chińsku to sposób na odświeżenie klasyki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | H.LEITNER

Klasyczne placki ziemniaczane to danie proste i dobrze znane w polskiej kuchni – ziemniaki, cebula, jajko i odrobina mąki. W wersji chińskiej zachowujemy ziemniaki jako bazę, ale dodajemy składniki, które całkowicie zmieniają charakter potrawy. Dzięki temu zamiast tradycyjnych placków otrzymujemy danie, które jest bardziej aromatyczne, lżejsze i idealne dla osób lubiących kulinarne eksperymenty. To świetny sposób, by przenieść się smakiem do azjatyckiej ulicznej knajpki – bez wychodzenia z domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Przepis na placki po chińsku z krewetkami

Chrupiące, złociste i pełne aromatu – tak właśnie smakują placki po chińsku. Przygotowanie ich jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy kilka składników i odrobina orientalnych przypraw, by zwykłe ziemniaki zamieniły się w efektowne danie rodem z azjatyckiej kuchni.


Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 300 g krewetek (obranych, najlepiej koktajlowych lub średnich),
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 20 g świeżego startego imbiru,
  • 1 ostra papryka chili,
  • 1 łyżka ziaren sezamu,
  • 180 ml oleju słonecznikowego do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Odsączam nadmiar wody, żeby masa nie była zbyt rzadka.
  2. Cebulę drobno siekam, podobnie papryczkę chili. Krewetki kroję na mniejsze kawałki, żeby łatwiej połączyły się z masą.
  3. W misce łączę starte ziemniaki, cebulę, chili, krewetki, jajko, starty imbir, posiekany szczypiorek i sezam.
  4. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam całość, aż składniki się połączą. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam porcje masy, formując małe placki.
  5. Smażę je na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
  6. Po usmażeniu odsączam placki na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję od razu – najlepiej z sosem sojowym, czosnkowym lub słodko-ostrym.

Z czym podawać placki po chińsku?

Placki po chińsku są tak wyraziste, że smakują świetnie same, ale w duecie z odpowiednim sosem czy dodatkiem stają się jeszcze lepsze.

  • Sosy orientalne – sos sojowy, słodko-ostry, teriyaki, słodki chili albo czosnkowy na bazie jogurtu.
  • Warzywne dodatki – lekka surówka z kapusty pekińskiej, sałatka z ogórkiem i sezamem, marynowane warzywa.
  • Na imprezę – podane w formie małych placuszków jako finger food, z miseczkami sosów do maczania.
  • Na obiad – z miseczką ryżu jaśminowego lub makaronem ryżowym, by stworzyć pełny, sycący posiłek.

Tak podane placki po chińsku stają się prawdziwym hitem – chrupiące, aromatyczne i pełne orientalnego charakteru.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki