Rodzina prosi, żebym robiła je co tydzień. Placki po chińsku podbiły nasz stół

Placki ziemniaczane zna każdy, ale w wersji orientalnej potrafią zaskoczyć nawet największych fanów tej klasyki. Placki po chińsku to chrupiące krążki z ziemniaków, wzbogacone krewetkami, imbirem i ostrą papryką. Dzięki tym dodatkom nabierają wyrazistego, orientalnego charakteru i stają się daniem, które z powodzeniem może trafić na rodzinny obiad, kolację ze znajomymi czy jako efektowna przekąska na imprezę.

plackiPlacki ziemniaczane po chińsku to sposób na odświeżenie klasyki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | H.LEITNER

Klasyczne placki ziemniaczane to danie proste i dobrze znane w polskiej kuchni – ziemniaki, cebula, jajko i odrobina mąki. W wersji chińskiej zachowujemy ziemniaki jako bazę, ale dodajemy składniki, które całkowicie zmieniają charakter potrawy. Dzięki temu zamiast tradycyjnych placków otrzymujemy danie, które jest bardziej aromatyczne, lżejsze i idealne dla osób lubiących kulinarne eksperymenty. To świetny sposób, by przenieść się smakiem do azjatyckiej ulicznej knajpki – bez wychodzenia z domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Przepis na placki po chińsku z krewetkami

Chrupiące, złociste i pełne aromatu – tak właśnie smakują placki po chińsku. Przygotowanie ich jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy kilka składników i odrobina orientalnych przypraw, by zwykłe ziemniaki zamieniły się w efektowne danie rodem z azjatyckiej kuchni.


Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 300 g krewetek (obranych, najlepiej koktajlowych lub średnich),
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 20 g świeżego startego imbiru,
  • 1 ostra papryka chili,
  • 1 łyżka ziaren sezamu,
  • 180 ml oleju słonecznikowego do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Odsączam nadmiar wody, żeby masa nie była zbyt rzadka.
  2. Cebulę drobno siekam, podobnie papryczkę chili. Krewetki kroję na mniejsze kawałki, żeby łatwiej połączyły się z masą.
  3. W misce łączę starte ziemniaki, cebulę, chili, krewetki, jajko, starty imbir, posiekany szczypiorek i sezam.
  4. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam całość, aż składniki się połączą. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam porcje masy, formując małe placki.
  5. Smażę je na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
  6. Po usmażeniu odsączam placki na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję od razu – najlepiej z sosem sojowym, czosnkowym lub słodko-ostrym.

Z czym podawać placki po chińsku?

Placki po chińsku są tak wyraziste, że smakują świetnie same, ale w duecie z odpowiednim sosem czy dodatkiem stają się jeszcze lepsze.

  • Sosy orientalne – sos sojowy, słodko-ostry, teriyaki, słodki chili albo czosnkowy na bazie jogurtu.
  • Warzywne dodatki – lekka surówka z kapusty pekińskiej, sałatka z ogórkiem i sezamem, marynowane warzywa.
  • Na imprezę – podane w formie małych placuszków jako finger food, z miseczkami sosów do maczania.
  • Na obiad – z miseczką ryżu jaśminowego lub makaronem ryżowym, by stworzyć pełny, sycący posiłek.

Tak podane placki po chińsku stają się prawdziwym hitem – chrupiące, aromatyczne i pełne orientalnego charakteru.

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina