Placki ziemniaczane "po chińsku" nie mają sobie równych. Najlepsze, jakie jadłam w życiu
Choć wciąż jestem wielką fanką klasycznych placków ziemniaczanych, to jednak też kuszą mnie ich nowe wersje, z dodatkowymi składnikami. Ostatnio odkryłam przepis na placki "po chińsku". Ich smak może zaskoczyć.
Placki ziemniaczane to jedna z tych potraw, która ratuje sytuację, gdy lodówka świeci pustkami. Są tanie, pyszne i szybkie do przygotowania. Na bazie klasycznego przepisu powstało wiele wersji alternatywnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska
Co wyróżnia dobre placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane doceniamy za pyszny smak, chrupiącą skórkę i kremową, delikatną konsystencję. Aby osiągnąć taki efekt, najlepiej wybierać ziemniaki typu C, które charakteryzują się wysoką zawartością skrobi. Wystarczy je obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Trzeba też zadbać o to, by starannie odcisnąć je z nadmiaru wody. Dzięki temu ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Klasycznym dodatkiem (ale niekoniecznym) jest cebula. W wersjach alternatywnych może ich być dużo więcej.
Dodatki do placków ziemniaczanych
Jakie dodatki są ważne w plackach "po chińsku"? Są bardziej sycące, bo przepis uzupełniony jest o wędlinę. Może to być szynka, boczek czy baleron. Doprawia się je zaś sosem sojowym, imbirem, papryką i chili. W porównaniu z klasycznymi plackami są zdecydowanie bardziej pikantne i mają wyrazisty, orientalny posmak. Jeśli lubisz kuchnię chińską, na pewno ci zasmakują.
Placki ziemniaczane "po chińsku"
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 20 dag szynki, baleronu lub chudego boczku,
- 1 łyżeczka imbiru w proszku,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki lub chilli,
- olej sojowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce. Następnie odciśnij je z nadmiaru wody.
- Wędlinę posiekaj drobno i dodaj do ziemniaków.
- Dołóż jajka oraz mąkę; wymieszaj masę ziemniaczaną.
- Dopraw ją sosem sojowym, papryką, imbirem oraz solą i pieprzem. Wymieszaj ponownie.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż nieduże placki na złoty kolor.
- Podawaj je jako samodzielne danie, najlepiej z lekką sałatką.