Placki ziemniaczane "po chińsku" nie mają sobie równych. Najlepsze, jakie jadłam w życiu

Choć wciąż jestem wielką fanką klasycznych placków ziemniaczanych, to jednak też kuszą mnie ich nowe wersje, z dodatkowymi składnikami. Ostatnio odkryłam przepis na placki "po chińsku". Ich smak może zaskoczyć.

Placki ziemniaczane "po chińsku"Placki ziemniaczane "po chińsku"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | onlynuta
Dorota Gepert

Placki ziemniaczane to jedna z tych potraw, która ratuje sytuację, gdy lodówka świeci pustkami. Są tanie, pyszne i szybkie do przygotowania. Na bazie klasycznego przepisu powstało wiele wersji alternatywnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Co wyróżnia dobre placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane doceniamy za pyszny smak, chrupiącą skórkę i kremową, delikatną konsystencję. Aby osiągnąć taki efekt, najlepiej wybierać ziemniaki typu C, które charakteryzują się wysoką zawartością skrobi. Wystarczy je obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Trzeba też zadbać o to, by starannie odcisnąć je z nadmiaru wody. Dzięki temu ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Klasycznym dodatkiem (ale niekoniecznym) jest cebula. W wersjach alternatywnych może ich być dużo więcej.

Dodatki do placków ziemniaczanych

Jakie dodatki są ważne w plackach "po chińsku"? Są bardziej sycące, bo przepis uzupełniony jest o wędlinę. Może to być szynka, boczek czy baleron. Doprawia się je zaś sosem sojowym, imbirem, papryką i chili. W porównaniu z klasycznymi plackami są zdecydowanie bardziej pikantne i mają wyrazisty, orientalny posmak. Jeśli lubisz kuchnię chińską, na pewno ci zasmakują.

Placki ziemniaczane "po chińsku"

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 20 dag szynki, baleronu lub chudego boczku,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki lub chilli,
  • olej sojowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce. Następnie odciśnij je z nadmiaru wody.
  2. Wędlinę posiekaj drobno i dodaj do ziemniaków.
  3. Dołóż jajka oraz mąkę; wymieszaj masę ziemniaczaną.
  4. Dopraw ją sosem sojowym, papryką, imbirem oraz solą i pieprzem. Wymieszaj ponownie.
  5. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż nieduże placki na złoty kolor.
  6. Podawaj je jako samodzielne danie, najlepiej z lekką sałatką.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"