Lepszy niż zwykły mielony. Podstawą jest jeden składnik
Chociaż naszemu swojskiemu, babcinemu mielonemu nie możemy odmówić tego, że jest smaczny, to czasem warto postawić na drobną modyfikację. Miłośnikom dobrego mięsa do gustu przypadnie francuski kuzyn kotleta mielonego.
Steak hache to coś, co pokochają fani wołowiny. Pod obco brzmiącą nazwą skrywa się bowiem kotlety wołowy, który smaży się jak burgery, bez panierki. Cały smak skupia się w mięsie, to ono odgrywa tutaj kluczową rolę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Steak haché - przepis na francuski kotlet mielony
Steak haché hamburgerem nie jest, ale obowiązują go wszystkie zasady, jakie dotyczą dobrego hamburgera. Najważniejsza jest tutaj wołowina dobrej jakości. Nie powinno się jej jednak mielić na gładką masę, a posiekać drobno jak do tatara. Zresztą sama nazwa dosłownie oznacza "stek siekany" i odnosi się do sposobu przyrządzania mięsa.
Chociaż dokładne pochodzenie tego dania jest trudne do ustalenia, można przypuszczać, że powstało jako prosta i szybka alternatywa dla skomplikowanych dań mięsnych. Siekanie na drobne kawałki i formowanie kotletów pozwalało na szybkie przygotowanie posiłku bez większego wysiłku. Dzięki temu to przepis idealny dla zabieganych miłośników dobrej wołowiny.
Steaka haché formuje się w płaski kotlet, który następnie smaży się na patelni, grillu lub opiekaczu. Dzięki temu jest soczysty i ma charakterystyczny, chrupiący spód. Steaka haché podaje się najczęściej z frytkami, sałatką lub warzywami. Możesz dodać do niego również ziemniaczane purée, gotowaną fasolkę czy kaszotto.
Składniki:
- 800 g dobrej jakości wołowiny,
- 80 g masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wołowinę posiekaj drobno jak do tatara.
- Podziel posiekane mięso na 3-4 porcje.
- Uformuj kotlety, nieco je spłaszczając.
- Smaż mięso na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej przez 4 minuty na średniej mocy palnika.
- Odwróć mięso i smaż z drugiej strony.
- Na każdy kotlet połóż porcję masła i posyp solą oraz pieprzem.
Podaj z ulubionymi dodatkami. To przepis idealny na szybki obiad lub kolację. Dzięki krótkiemu smażeniu mięso pozostaje soczyste i pełne smaku. Smacznego!