WAŻNE
TERAZ

Zmasowany atak Rosji na Ukrainę. Polska poderwała myśliwce

Lepszy niż zwykły mielony. Podstawą jest jeden składnik

Chociaż naszemu swojskiemu, babcinemu mielonemu nie możemy odmówić tego, że jest smaczny, to czasem warto postawić na drobną modyfikację. Miłośnikom dobrego mięsa do gustu przypadnie francuski kuzyn kotleta mielonego.

Steak hache to pyszna odmiana od klasycznego mielonegoSteak hache to pyszna odmiana od klasycznego mielonego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Steak hache to coś, co pokochają fani wołowiny. Pod obco brzmiącą nazwą skrywa się bowiem kotlety wołowy, który smaży się jak burgery, bez panierki. Cały smak skupia się w mięsie, to ono odgrywa tutaj kluczową rolę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Steak haché - przepis na francuski kotlet mielony

Steak haché hamburgerem nie jest, ale obowiązują go wszystkie zasady, jakie dotyczą dobrego hamburgera. Najważniejsza jest tutaj wołowina dobrej jakości. Nie powinno się jej jednak mielić na gładką masę, a posiekać drobno jak do tatara. Zresztą sama nazwa dosłownie oznacza "stek siekany" i odnosi się do sposobu przyrządzania mięsa.

Steak haché zastąpi klasycznego mielonego
Steak haché zastąpi klasycznego mielonego © Adobe Stock

Chociaż dokładne pochodzenie tego dania jest trudne do ustalenia, można przypuszczać, że powstało jako prosta i szybka alternatywa dla skomplikowanych dań mięsnych. Siekanie na drobne kawałki i formowanie kotletów pozwalało na szybkie przygotowanie posiłku bez większego wysiłku. Dzięki temu to przepis idealny dla zabieganych miłośników dobrej wołowiny.

Steaka haché formuje się w płaski kotlet, który następnie smaży się na patelni, grillu lub opiekaczu. Dzięki temu jest soczysty i ma charakterystyczny, chrupiący spód. Steaka haché podaje się najczęściej z frytkami, sałatką lub warzywami. Możesz dodać do niego również ziemniaczane purée, gotowaną fasolkę czy kaszotto.

Składniki:

  • 800 g dobrej jakości wołowiny,
  • 80 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę posiekaj drobno jak do tatara.
  2. Podziel posiekane mięso na 3-4 porcje.
  3. Uformuj kotlety, nieco je spłaszczając.
  4. Smaż mięso na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej przez 4 minuty na średniej mocy palnika.
  5. Odwróć mięso i smaż z drugiej strony.
  6. Na każdy kotlet połóż porcję masła i posyp solą oraz pieprzem.

Podaj z ulubionymi dodatkami. To przepis idealny na szybki obiad lub kolację. Dzięki krótkiemu smażeniu mięso pozostaje soczyste i pełne smaku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥