Lepszy niż zwykły mielony. Podstawą jest jeden składnik

Chociaż naszemu swojskiemu, babcinemu mielonemu nie możemy odmówić tego, że jest smaczny, to czasem warto postawić na drobną modyfikację. Miłośnikom dobrego mięsa do gustu przypadnie francuski kuzyn kotleta mielonego.

Steak hache to pyszna odmiana od klasycznego mielonegoSteak hache to pyszna odmiana od klasycznego mielonego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Steak hache to coś, co pokochają fani wołowiny. Pod obco brzmiącą nazwą skrywa się bowiem kotlety wołowy, który smaży się jak burgery, bez panierki. Cały smak skupia się w mięsie, to ono odgrywa tutaj kluczową rolę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Steak haché - przepis na francuski kotlet mielony

Steak haché hamburgerem nie jest, ale obowiązują go wszystkie zasady, jakie dotyczą dobrego hamburgera. Najważniejsza jest tutaj wołowina dobrej jakości. Nie powinno się jej jednak mielić na gładką masę, a posiekać drobno jak do tatara. Zresztą sama nazwa dosłownie oznacza "stek siekany" i odnosi się do sposobu przyrządzania mięsa.

Steak haché zastąpi klasycznego mielonego
Steak haché zastąpi klasycznego mielonego © Adobe Stock

Chociaż dokładne pochodzenie tego dania jest trudne do ustalenia, można przypuszczać, że powstało jako prosta i szybka alternatywa dla skomplikowanych dań mięsnych. Siekanie na drobne kawałki i formowanie kotletów pozwalało na szybkie przygotowanie posiłku bez większego wysiłku. Dzięki temu to przepis idealny dla zabieganych miłośników dobrej wołowiny.

Steaka haché formuje się w płaski kotlet, który następnie smaży się na patelni, grillu lub opiekaczu. Dzięki temu jest soczysty i ma charakterystyczny, chrupiący spód. Steaka haché podaje się najczęściej z frytkami, sałatką lub warzywami. Możesz dodać do niego również ziemniaczane purée, gotowaną fasolkę czy kaszotto.

Składniki:

  • 800 g dobrej jakości wołowiny,
  • 80 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę posiekaj drobno jak do tatara.
  2. Podziel posiekane mięso na 3-4 porcje.
  3. Uformuj kotlety, nieco je spłaszczając.
  4. Smaż mięso na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej przez 4 minuty na średniej mocy palnika.
  5. Odwróć mięso i smaż z drugiej strony.
  6. Na każdy kotlet połóż porcję masła i posyp solą oraz pieprzem.

Podaj z ulubionymi dodatkami. To przepis idealny na szybki obiad lub kolację. Dzięki krótkiemu smażeniu mięso pozostaje soczyste i pełne smaku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"