Idealne na piątkowy obiad. Kotlety lżejsze od zwykłych mielonych i o wiele smaczniejsze
W wielu domach w Polsce w piątki obowiązuje dieta bezmięsna. Niektórzy sięgają po rybę, która co prawda nie jest mięsem, ale jest wpisana w tradycję katolicką. Czasem jednak przydaje się odmiana i tu z pomocą przychodzą świetne przepisy wegetariańskie. Moim ostatnim odkryciem są kotlety z pieczarkami i płatkami owsianymi. W smaku do złudzenia przypominają mielone.
Doskonale rozumiem to, że nie każdemu odpowiada sałatka czy makaron na obiad. Znam wielbicieli tradycyjnych smaków, którzy nie są w stanie zaspokoić apetytu lżejszymi zamiennikami. Dla takich osób sprawdza się przepis na kotlety bez mięsa, które możesz podać z ziemniakami i surówką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sycylijski chlebek z bakłażanem. Przekąska lepsza niż pizza
Kotlety bogate w błonnik i witaminy
Jednym z dwóch głównych składników kotletów à la mielone są płatki owsiane górskie. To nie tylko świetny wypełniacz, który dba o spójność konsystencji i pozwala lepić foremne kształty, ale także wysoko wartościowy składnik.
Płatki owsiane górskie są produktem mniej przetworzonym niż podobne do nich płatki błyskawiczne. Dzięki temu, zawierają więcej błonnika i posiadają niższy indeks glikemiczny. Ich jedynym minusem jest to, że potrzebują więcej czasu, aby zmięknąć. Przed dodaniem do masy na kotlety, zalej je wrzątkiem i pozostaw na 10 min.
Jak zrobić kotlety à la mielone bez mięsa?
Aby przygotować 10-12 kotletów średniej wielkości, potrzebujesz:
- 100 g płatków owsianych górskich,
- 250 g pieczarek,
- 1 cebulę,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- 20 g mąki pszennej,
- 50 g bułki tartej,
- 1 łyżeczkę suszonego tymianku,
- sól,
- pieprz do smaku
- i olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj składniki. Obierz cebulę, czosnek i posiekaj je w drobną kostkę. Umyj pieczarki i również pokrój na drobne kawałki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę z czosnkiem i pieczarkami. Dodaj przyprawy – szczyptę soli, pieprzu, tymianek. Podgrzewaj do momentu, aż odparuje woda. Odstaw do ostygnięcia.
- Przestudzone pieczarki wymieszaj z napęczniałymi płatkami owsianymi. Możesz uprzednio odcisnąć z nich nadmiar wody. Dodaj jajko i mąkę. W dłoniach uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju tak, aby były rumiane z obydwu stron.
Pomysły na inne kotlety wegetariańskie
Z dodatkiem płatków owsianych możesz zrobić także kotlety z buraka lub nasion strączkowych, na przykład z soczewicy, cieciorki lub fasoli. Uformowane w większe krążki świetnie sprawdzają się w wegeburgerach.
Dobrym pomysłem na obiad bez mięsa są też kotleciki z cukinii i marchewki. Te z kolei doskonale smakują polane sosem z grzybów leśnych.