Łososia wsadzam do piekarnika i oblewam pysznym sosem. Obiad gotowy w kilka chwil

Łosoś z piekarnika to danie nie tylko niesamowicie smaczne, ale również idealne na dni, kiedy nie masz siły i ochoty spędzać dużo czasu w kuchni. Rybę podajemy z pysznym, żółtym sosikiem, który nie tylko podkreśla jej smak, ale jest też banalnie prosty w przygotowaniu.

Łosoś w tym aromatycznym sosie jest idealny na obiad lub kolacjęŁosoś w tym aromatycznym sosie jest idealny na obiad lub kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie da się odmówić łososiowi tego, że smakuje niemal każdemu. To niezwykle zdrowa i prosta w przygotowaniu ryba, która świetnie sprawdzi się na obiad, szczególnie gdy jest oblana pysznym sosem. Mało co tak dobrze pasuje do łososia jak kwaśna cytryna, jednak w tym przepisie do sosu, dodajemy również musztardę, masło i miód. Dzięki temu całe danie smakuje niczym z dobrej restauracji.

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Łosoś na kolację

Warto pamiętać, że nie każdy łosoś jest sobie równy, dlatego kupując rybę, należy sprawdzić jej pochodzenie. Dziki łosoś uchodzi za zdrowszy od hodowlanego, który może być bardziej zanieczyszczony metalami ciężkimi lub antybiotykami. Może wydawać się to drobnym szczegółem, ale ma znaczenie dla naszego zdrowia – wybierając rybę ze sprawdzonego źródła, minimalizujemy ryzyko narażenia na szkodliwe substancje i mamy pewność, że korzystamy z pełni wartości odżywczych, jakie oferuje łosoś. To bogate źródło kwasów omega-3, które odgrywają kluczową rolę w pracy serca i w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu, a dodatkowo wspierają funkcje mózgu oraz wzmacniają odporność organizmu.

Przepis na łososia w sosie cytrynowym

Składniki na rybę:

  • 150 g filetu z łososia,
  • 15 ml soku z cytryny,
  • 5 ml oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Składniki na sos cytrynowy:

  • 15 g masła,
  • 15 ml soku z cytryny,
  • 5 g miodu,
  • 5 g musztardy,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj filet z łososia pod zimną wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Posyp szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny, polej oliwą z oliwek i posyp startą skórką z cytryny.
  3. Natkę pietruszki opłucz, osusz i drobno posiekaj, a następnie równomiernie posyp nią filet.
  4. Odstaw rybę na 15-20 minut, aby składniki się przegryzły.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej filet skórą do dołu.
  6. Piecz przez 12-15 minut, aż mięso stanie się jędrne, a w środku lekko różowe.
  7. W małym rondelku roztop masło na małym ogniu, dodaj sok z cytryny, miód i musztardę.
  8. Wymieszaj, aż składniki połączą się w gładki sos i dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  9. Wyjmij łososia z piekarnika, przełóż na talerz i polej przygotowanym sosem.
  10. Podawaj od razu, najlepiej z pieczonymi warzywami lub purée ziemniaczanym. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący