Lubisz mandarynki? Nie popełnij błędu podczas ich jedzenia, bo skutki będą uciążliwe
Mandarynki to owoce, które często kojarzą nam się z grudniem i świątecznym klimatem. To właśnie w tym okresie jest ich sezon, dlatego z wielką chęcią zajadamy się nimi. Jednakże, podczas konsumpcji tych owoców, można popełnić poważny błąd, prowadzący do nieprzyjemnych konsekwencji zdrowotnych.
09.12.2023 | aktual.: 10.12.2023 10:11
Sezon na mandarynki w pełni. Te owoce są niezwykle popularne, szczególnie ze względu na ich smak i zapach, które silnie kojarzą się z grudniowym okresem i świąteczną atmosferą. Jednakże ważne jest, aby pamiętać o pewnym szczególe, który często pomijamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mandarynki powinny być myte przed spożyciem. Samo obranie ze skórki nie jest wystarczające
Mandarynki mogą spowodować, że poczujemy się źle i zaczniemy doświadczać problemów żołądkowych. Problem ten jednak nie leży w samych owocach, ale raczej w powszechnym błędzie, który popełniamy przed ich spożyciem.
Czy mandarynki powinny być myte? Wielu ludzi jest przekonanych, że to zbędna czynność i wystarczy jedynie obrać owoc ze skórki. To jednak błędne przekonanie. Na skórce owocu znajdują się drobnoustroje, które podczas obierania przenoszą się na nasze dłonie i zostają na mandarynce, a ostatecznie trafiają do naszych ust. Co więcej, według ekspertów, na skórkach cytrusów znajdują się pestycydy, środki nabłyszczające, substancje grzybobójcze i bakteriobójcze.
Jak prawidłowo myć mandarynki? Eksperci mają jednoznaczne stanowisko
Okazuje się, że problem nie dotyczy tylko zaniechania mycia owoców, ale także ich niewłaściwego mycia. Jak wyjaśnił dr Jarosław Markowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach w rozmowie z haps.pl, nie powinniśmy szorować mandarynek zbyt intensywnie ani używać do tego zbyt gorącej wody. Takie działanie może prowadzić do przeniknięcia szkodliwych dla nas związków chemicznych do miąższu owocu.
Jak więc powinniśmy myć mandarynki? Ekspert zaleca, aby umieszczać owoce w sitku i opłukiwać je letnią lub ciepłą wodą. Następnie powinniśmy je dokładnie wytrzeć do sucha, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego.
Mandarynki powinny być spożyte w ciągu maksymalnie trzech dni od momentu przyniesienia ich do domu. Jeżeli planujemy przechowywać je przez dłuższy czas, najlepiej umieścić je w chłodniejszym pomieszczeniu, na przykład w piwnicy. Zdecydowanie nie powinniśmy kłaść ich w pobliżu wilgotnego czy ciepłego miejsca, takiego jak kaloryfer czy kuchenka. To może sprawić, że owoce szybciej zaczną gnić.