Lubisz zupki instant? Te trzy mogą poważnie cię zatruć. W Danii już je wycofano
Popularne koreańskie zupki błyskawiczne zostały wycofane przez Duński Urząd ds. Weterynarii i Żywności, ponieważ mogą zagrażać zdrowiu lub bezpieczeństwu konsumentów. O jakie konkretnie produkty chodzi?
Wskazane w komunikacie zupki są szczególnie popularne w mediach społecznościowych. Ze względu na to, że mają bardzo pikantny smak, internauci biorą udział w wyzwaniach, polegających na jedzeniu ich przed kamerami. Produkty te są również dostępne w Polsce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ta genialna sałatka owocowo-warzywna ma spore grono fanów. U ciebie będzie tak samo
Dania wycofała ze sprzedaży koreańskie zupki błyskawiczne
Duński Urząd ds. Weterynarii i Żywności (DVFA) poinformował w najnowszym komunikacie, że popularne koreańskie zupki błyskawiczne są zbyt ostre. Eksperci stwierdzili, że ich spożycie może wiązać się z poważnym zatruciem, a w związku z tym negatywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie. Jak informuje DVFA, ostrzeżenie obejmuje trzy rodzaje zup instant z makaronem ramen firmy Samyang z Korei Południowej:
- Buldak 3x Spicy Hot Chicken,
- 2x Spicy Hot Chicken,
- Hot Chicken Stew.
Duńska agencja żywnościowa przestrzega przed spożywaniem produktów uznanych oficjalnie za groźne oraz wzywa konsumentów do zwracania wskazanych w komunikacie produktów do sklepów. BBC informuje, że nie jest pewne, czy duńskie władze do podjęcia działań skłoniły konkretne incydenty.
Zupki błyskawiczne zbyt pikantne. "Ryzyko rozwoju zatrucia"
Zanim DVFA podjął decyzję o wycofaniu produktów ze sprzedaży, przeanalizował dokładnie ich składy i na podstawie tego wskazano, że w każdym z wymienionych produktów poziom kapsaicyny przekracza bezpieczną dla zdrowia normę. To natomiast, według ekspertów, "stwarza ryzyko dla konsumentów rozwoju poważnego zatrucia", w szczególności w przypadku dzieci.
Czym jest kapsaicyna? To naturalna substancja występująca m.in. w papryczkach chili, odpowiedzialna za ich ostry, piekący smak. Działa na receptory bólu, powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej.