Magda Gessler mówi, co zrobić, by sernik zawsze był puszysty. Wystarczy jedna czynność

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Obowiązkowo pojawia się na stole w święta, stawiamy go obok piernika i makowca. Przed przygotowaniem mamy często obawy, że ciasto nie wyjdzie i opadnie od razu po upieczeniu. Magda Gessler ma na to bardzo prosty patent.

SernikSernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Magdy Gessler nie trzeba nikomu chyba przedstawiać. Prowadząca program "Kuchenne rewolucje" celebrytka nie tylko ratuje restauracje, ale też sama dzieli się ciekawymi przepisami na tradycyjne dania. Jej pomysły sprawiają, że nawet najtrudniejsze dania wydają się łatwe. W mediach społecznościowych dzieli się również trickami, które są pomocne podczas gotowania lub pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Choinka twarożkowa. Idealna przekąska na święta Bożego Narodzenia

Tym razem postanowiła pokazać, jak piecze się sernik. Jej sekret tkwi w stopniowym dodawaniu składników oraz odpowiednim ubiciu białek. Dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej puszyste i nie opada od razu po wyciągnięciu z piekarnika.

Sernik Magdy Gessler - przepis

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 100 g cukru pudru,
  • 250 g masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu,
  • 300 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 2 laski wanilii,
  • skórka pomarańczowa,
  • łyżka śmietany,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • rodzynki (można, ale nie trzeba).
Sernik
Sernik © Licencjodawca

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki wyciągnij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
  2. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Posiekaj masło nożem, dodaj przesianą przez sitko mąkę, cukier i szczyptę soli. Wbij też żółtka i zagnieć ciasto. Masę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Ciastem wyklej dno tortownicy i je ponakłuwaj. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.
  4. Przygotuj masę serową. Masło posiekaj nożem i dodaj do niego cukier. Utrzyj na gładką masę.
  5. Białka oddziel od żółtek. Te drugie wlej do masy maślanej. Dodaj też miąższ waniliowy oraz twaróg. Na samym końcu dodaj mąkę. Wszystko razem zmiksuj.
  6. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy na sernik. W tym momencie możesz dorzucić też dodatki w stylu rodzynek czy skórki pomarańczowej.
  7. Masę serową wlej na podpieczony spód. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.
  8. Kiedy się sernik upiecze, nie wyciągaj go od razu. Poczekaj, aż ostygnie. Od razu po tym polej ciasto polewą.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej