Magda Gessler nie wyobraża sobie zrobić mizerii inaczej. Jej patent jest prosty, a mocno podkręca smak

Magda Gessler to znana osobowość telewizyjna i doświadczona restauratorka, która nazywana jest "kreatorką smaku". Prowadząca "Kuchennych Rewolucji" często dzieli się przepisami i poradami dotyczącymi gotowania. Niedawno podzieliła się patentem na "babciną" mizerię.

"Babcina" mizeria wg. Magdy Gessler to hit. "Babcina" mizeria wg. Magdy Gessler to hit.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Fanfo

"Kuchenne Rewolucje" to popularny program kulinarny, który emitowany jest od 2010 roku. Prowadzącą jest Magda Gessler, właścicielka kilku uznanych restauracji. Restauratorka jest znana z ciętego języka i miłości do kuchni. Wyznaje jedną zasadę — produkty muszą być świeże i wysokiej jakości.

Magda Gessler jest aktywna w sieci, gdzie często dzieli się przepisami czy poradami dotyczącymi gotowania. W opublikowanych postach zdradziła przepis na perfekcyjny barszcz, klarowny rosół czy idealną sałatkę jarzynową. W jednym ze swoich wpisów podzieliła się patentem na mizerię. Kluczowy jest jeden składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Mizeria wg. Magdy Gessler. Kluczowy jest jeden składnik

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek. Jest prosta, tania, smaczna i pasuje do niemalże każdego dania. Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Przepis na mizerie jest banalnie prosty i poradzi sobie z nim nawet dziecko. Nie ma jednej "słusznej" receptury. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Część z nas dodaje do niej jogurtu, a inni kefiru. Warszawiacy dodają odrobinę cukru i octu, który nadaje charakterystyczny, kwaśny posmak.

Magda Gessler stawia na prostotę. Podzieliła się przepisem na babciną mizerię, która zasmakuje każdemu. Jak ją zrobić? Potrzebujesz 5-6 niewielkich ogórków gruntowych. Umyj je, osusz i obierz, a następnie pokrój je w plasterki. Wrzuć warzywo do miski i dodaj 2-3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu. To nostalgiczny powrót do smaków dzieciństwa.

Mizera inaczej, czyli sztuka łączenia składników

Mizeria to jedno z tych dań, które można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Masz już dość klasycznej mizerii? Śmietanę zastąp odrobiną octu ryżowego bądź jabłkowego. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kapkę miodu. To przepis na relish, czyli popularny dodatek kuchni azjatyckiej. Relish doskonale komponuje się z pad thaiem, bułeczkami bao czy smażonym ryżem. Marzysz o mizerii w wersji fit? Zamień śmietanę na skyr czy jogurt o niskiej zawartości tłuszczu. Jeśli chcesz podkręcić jej smak, dodaj do niej odrobinę kopru bądź kolendry, który nada wyjątkowego aromatu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥