PoradyMagda Gessler nie wyobraża sobie zrobić mizerii inaczej. Jej patent jest prosty, a mocno podkręca smak

Magda Gessler nie wyobraża sobie zrobić mizerii inaczej. Jej patent jest prosty, a mocno podkręca smak

Magda Gessler to znana osobowość telewizyjna i doświadczona restauratorka, która nazywana jest "kreatorką smaku". Prowadząca "Kuchennych Rewolucji" często dzieli się przepisami i poradami dotyczącymi gotowania. Niedawno podzieliła się patentem na "babciną" mizerię.

"Babcina" mizeria wg. Magdy Gessler to hit.
"Babcina" mizeria wg. Magdy Gessler to hit.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Fanfo

01.05.2024 10:19

"Kuchenne Rewolucje" to popularny program kulinarny, który emitowany jest od 2010 roku. Prowadzącą jest Magda Gessler, właścicielka kilku uznanych restauracji. Restauratorka jest znana z ciętego języka i miłości do kuchni. Wyznaje jedną zasadę — produkty muszą być świeże i wysokiej jakości.

Magda Gessler jest aktywna w sieci, gdzie często dzieli się przepisami czy poradami dotyczącymi gotowania. W opublikowanych postach zdradziła przepis na perfekcyjny barszcz, klarowny rosół czy idealną sałatkę jarzynową. W jednym ze swoich wpisów podzieliła się patentem na mizerię. Kluczowy jest jeden składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mizeria wg. Magdy Gessler. Kluczowy jest jeden składnik

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek. Jest prosta, tania, smaczna i pasuje do niemalże każdego dania. Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Przepis na mizerie jest banalnie prosty i poradzi sobie z nim nawet dziecko. Nie ma jednej "słusznej" receptury. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Część z nas dodaje do niej jogurtu, a inni kefiru. Warszawiacy dodają odrobinę cukru i octu, który nadaje charakterystyczny, kwaśny posmak.

Magda Gessler stawia na prostotę. Podzieliła się przepisem na babciną mizerię, która zasmakuje każdemu. Jak ją zrobić? Potrzebujesz 5-6 niewielkich ogórków gruntowych. Umyj je, osusz i obierz, a następnie pokrój je w plasterki. Wrzuć warzywo do miski i dodaj 2-3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu. To nostalgiczny powrót do smaków dzieciństwa.

Mizera inaczej, czyli sztuka łączenia składników

Mizeria to jedno z tych dań, które można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Masz już dość klasycznej mizerii? Śmietanę zastąp odrobiną octu ryżowego bądź jabłkowego. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kapkę miodu. To przepis na relish, czyli popularny dodatek kuchni azjatyckiej. Relish doskonale komponuje się z pad thaiem, bułeczkami bao czy smażonym ryżem. Marzysz o mizerii w wersji fit? Zamień śmietanę na skyr czy jogurt o niskiej zawartości tłuszczu. Jeśli chcesz podkręcić jej smak, dodaj do niej odrobinę kopru bądź kolendry, który nada wyjątkowego aromatu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
mizeriaMagda Gesslersurówka
Wybrane dla Ciebie