PoradyMagda Gessler nie wyobraża sobie zrobić mizerii inaczej. Jej patent jest prosty, a mocno podkręca smak

Magda Gessler nie wyobraża sobie zrobić mizerii inaczej. Jej patent jest prosty, a mocno podkręca smak

"Babcina" mizeria wg. Magdy Gessler to hit.
"Babcina" mizeria wg. Magdy Gessler to hit.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Fanfo

01.05.2024 10:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Magda Gessler to znana osobowość telewizyjna i doświadczona restauratorka, która nazywana jest "kreatorką smaku". Prowadząca "Kuchennych Rewolucji" często dzieli się przepisami i poradami dotyczącymi gotowania. Niedawno podzieliła się patentem na "babciną" mizerię.

"Kuchenne Rewolucje" to popularny program kulinarny, który emitowany jest od 2010 roku. Prowadzącą jest Magda Gessler, właścicielka kilku uznanych restauracji. Restauratorka jest znana z ciętego języka i miłości do kuchni. Wyznaje jedną zasadę — produkty muszą być świeże i wysokiej jakości.

Magda Gessler jest aktywna w sieci, gdzie często dzieli się przepisami czy poradami dotyczącymi gotowania. W opublikowanych postach zdradziła przepis na perfekcyjny barszcz, klarowny rosół czy idealną sałatkę jarzynową. W jednym ze swoich wpisów podzieliła się patentem na mizerię. Kluczowy jest jeden składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mizeria wg. Magdy Gessler. Kluczowy jest jeden składnik

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek. Jest prosta, tania, smaczna i pasuje do niemalże każdego dania. Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Przepis na mizerie jest banalnie prosty i poradzi sobie z nim nawet dziecko. Nie ma jednej "słusznej" receptury. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Część z nas dodaje do niej jogurtu, a inni kefiru. Warszawiacy dodają odrobinę cukru i octu, który nadaje charakterystyczny, kwaśny posmak.

Magda Gessler stawia na prostotę. Podzieliła się przepisem na babciną mizerię, która zasmakuje każdemu. Jak ją zrobić? Potrzebujesz 5-6 niewielkich ogórków gruntowych. Umyj je, osusz i obierz, a następnie pokrój je w plasterki. Wrzuć warzywo do miski i dodaj 2-3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu. To nostalgiczny powrót do smaków dzieciństwa.

Mizera inaczej, czyli sztuka łączenia składników

Mizeria to jedno z tych dań, które można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Masz już dość klasycznej mizerii? Śmietanę zastąp odrobiną octu ryżowego bądź jabłkowego. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kapkę miodu. To przepis na relish, czyli popularny dodatek kuchni azjatyckiej. Relish doskonale komponuje się z pad thaiem, bułeczkami bao czy smażonym ryżem. Marzysz o mizerii w wersji fit? Zamień śmietanę na skyr czy jogurt o niskiej zawartości tłuszczu. Jeśli chcesz podkręcić jej smak, dodaj do niej odrobinę kopru bądź kolendry, który nada wyjątkowego aromatu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także