Magda Gessler od lat ostrzega Polaków. W tych rybach mogą być jaja tasiemca

Fani tej świątecznej ryby nie będą zbyt zadowoleni po słowach Magdy Gessler. Słynna restauratorka przestrzega ich przed spożywaniem rybnej przekąski. Tasiemiec, jaja tasiemca... Co jeszcze, według prowadzącej "Kuchenne Rewolucje", skrywa popularny w Polsce śledź?

Magda Gessler ostrzega. Ta ryba może zawierać tasiemcaMagda Gessler ostrzega. Ta ryba może zawierać tasiemca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Magda Gessler, Robert6666

Śledź to ryba, która w rejonach Morza Bałtyckiego i Północnego od wieków jest ważnym elementem gastronomii i narodowych kulinariów. W dawnych czasach zajadano się nią bez żadnych ograniczeń. Otto von Bismarck, tzw. żelazny kanclerz Rzeszy Niemieckiej powiedział kiedyś o tej rybie w ten sposób:

Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były tak tanie, traktowano by je jak najdroższy delikates, droższy od kawioru czy homarów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kieszonki pieczarkowe to przekąski idealne na imprezy. Są pożywne i łatwe w przygotowaniu

Czy na tej płaszczyźnie pomiędzy Bismarckiem a Magdą Gessler powstałoby jakieś napięcie i nieporozumienie? Chociaż wizja takiego starcia jest kusząca, to prawdopodobnie by tak nie było. Polska restauratorka nie jest bowiem przeciwniczką śledzia jako ryby, lecz tego, w jakiej postaci jest aktualnie sprzedawana. Gessler nie pieści się z eufemizmami i nazywa sprawy po imieniu. "To ogromne zagrożenie".

Jaja tasiemca w śledziu

W swoim programie kulinarnym na YouTube Magda Gessler jasno deklaruje, że śledź to ryba, bez której święta Bożego Narodzenia po prostu nie istnieją. Chwilę później staliśmy się świadkami tego, jak restauratorka przyrządza wigilijnego śledzia w oleju. Jak to się łączy ze słowami Gessler o zagrożeniu wynikającym z jedzenia tej ryby? To bardzo proste. Okazy, które kupuje gwiazda TVN-u, przyjeżdżają do niej aż z Niemiec. Te bowiem, które można dostać w Polsce, nie spełniają konkretnych wymagań restauratorki.

Magda Gessler kupuje śledzia tylko z Niemiec
Magda Gessler kupuje śledzia tylko z Niemiec © Canva | atlasstudio

Jak twierdzi Magda Gessler, śledzie kupowane w naszym kraju to po prostu surowe mięso, które z tego względu ma być rzekomo niebezpieczne dla zdrowia. Ta forma w niczym, niestety, nie przypomina tego, co restauratorka pamięta z dawnych lat. W swoim programie powiedziała o tym w ten sposób:

Śledzie, które kupujemy zazwyczaj, są z kubełka, gdzie jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca, czy jaj tasiemca, która się znajduje w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia. Śledź musi być dobrze zasolony, z beczki, z mleczem lub ikrą w środku. O takiego bardzo trudno

Ponadto Magda Gessler zauważyła, że śledź powinien być sprzedawany z głową, a to już kompletna dla polskich producentów rzadkość. Czujesz się teraz zniechęcony do jedzenia śledzia? Jeśli nie, to rzuć okiem jeszcze do tego naszego artykułu!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce