Ta sałatka była prawdziwym hitem "Kuchennych rewolucji". Sprawdzona receptura Magdy Gessler
Sałatka szwabska to pyszny przepis, który pokocha cała twoja rodzina. Magda Gessler zdradziła, jak najlepiej ją przygotować.
20.07.2023 10:15
Chociaż mogłoby się wydawać, że sałatki to nic specjalnego, Magda Gessler udowadnia, że może być inaczej. Jedną z receptur, która podbija serca i żołądki w odmienionej przez gwiazdę restauracji, jest sałatka szwabska. Proste połączenie składników sprawdzi się zarówno na co dzień, jako pyszna przekąska, ale również na różne imprezy jak i spotkania rodzinne.
Sałatka z mortadelą
Mortadela u wielu osób może wywołać mały grymas na twarzy. Inni wciąż zajadają się prostymi i tanimi kotletami w panierce, chociaż ich popularność od czasów PRL zdecydowanie spadła. W sałatce szwabskiej kawałki tej wędliny odkrywają kluczową rolę. W jednym z odcinków programu "Kuchenne Rewolucje" Magda Gessler przygotowała wraz z pracownikami lokalu sałatkę z mortadelą. Mimo że na pierwszy rzut mortadela może wydawać się kontrowersyjnym dodatkiem, to wszyscy goście zajadali się przygotowaną sałatką. Smak jest naprawdę obłędny, a w daniu nie brakuje różnych tekstur, dzięki czemu aż ciężko oderwać się od jedzenia.
Magda Gessler- przepis na sałatkę szwabską
Składniki:
- 350 g mortadeli,
- dwa pomidory,
- 100 g białej cebuli czosnkowej,
- korniszony (wedle uznania),
- papryka konserwowa (wedle uznania),
- szczypiorek (wedle uznania),
- ząbek czosnku,
- cztery łyżki musztardy,
- dwie łyżki soku z cytryny,
- dwie łyżki oliwy,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obieram, kroję w piórka i posypuję solą. Odstawiam na kilka minut. Dzięki temu warzywo puści sok, a ja pozbędę się gorzkiego smaku.
- Paprykę, pomidory i ogórki kroję w kostkę, mniej więcej tej samej wielkości. Ja lubię drobną, ale możesz dopasować rozmiar do siebie.
- Mortadelę kroję w cienkie paseczki, dodaję do pokrojonych warzyw i mieszam.
- W miseczce mieszam sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, musztardę oraz sól, cukier i pieprz.
- Powstały sos dodaję do warzyw z szynką i dokładnie mieszam, aby dobrze otoczył składniki. Na wierzchu posypuję całość posiekanym szczypiorkiem.
Gotową sałatkę wsadzam na minimum 2-3 godziny do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Najlepiej jest jednak przygotować ją dzień wcześniej i schładzać przez całą noc. Pyszna przekąska, pożywne drugie śniadanie i świetna sałatka imprezowa jest już gotowa.
Smacznego!