Makaron penne z kurczakiem, zielonym pesto i szpinakiem. Szybki i sycący obiad dla całej rodziny
Makaron penne z soczystym kurczakiem, aromatycznym zielonym pesto i chrupiącymi orzeszkami piniowymi to idealny przepis na szybki i smaczny obiad.
27.02.2023 11:30
Pomysł na makaron rurki
Penne to makaron typowy dla włoskiej kuchni. Świetnie radzi sobie w sosach, zapiekankach i zupach. Dziś makaron penne rigate N°73 połączyliśmy z aromatycznym zielonym pesto alla Genovese na bazie bazylii, włoskich serów i nerkowców. Aby danie było jeszcze bardziej sycące, znalazł się w nim również soczysty kurczak. Takiej pasty nie powstydziłaby się nawet dobra, włoska restauracja. Co najważniejsze - pożywny i pyszny obiad dla swojej rodziny przygotujesz w mgnieniu oka.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Makaron penne z kurczakiem i pesto
Składniki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 filety z piersi z kurczaka
- sól/pieprz
- 80 g szpinaku
- 190 g zielonego PESTO BARILLA alla GENOVESE
- 400 g makaronu PENNE RIGATE N°73
- 20 g orzeszków pinii — podprażonych
- 3 łyżki tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka oczyść z błonek oraz chrząstek i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć kawałki mięsa. Podsmaż i dopraw solą oraz pieprzem. Makaron penne rigate marki Barilla ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Odlej chochelkę wody z ugotowanego makaronu do patelni z mięsem i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Dorzuć liście szpinaku. Gdy zmiękną i stracą swoją objętość, dodaj pesto Barilla alla Genovese i dokładnie wymieszaj.
Przygotowany sos wyłóż na ugotowany i odcedzony makaron. Na suchej patelni podpraż orzeszki piniowe. Cały czas przewracaj je i mieszaj, aby się nie przypaliły. Prażenie orzechów pozwala wydobyć z nich jeszcze więcej smaku. Posyp makaron orzeszkami oraz tartym parmezanem.
Całość udekoruj listkami świeżej bazylii i podaj swoim bliskim. Taki obiad sprawdzi się również jako posiłek na wynos do pracy.
Smacznego!