Małgorzata Rozenek pokazała jak gotuje rosół. Jeden składnik budzi kontrowersje
Rosół to zupa, którą kochają niemal wszyscy Polacy. W wielu domach pojawia się przede wszystkim w niedzielę i zajada się nim ze smakiem cała rodzina. W poniedziałek dostaje nowe życie i staje się pomidorową. Rosół w każdym domu smakuje inaczej. Małgorzata Rozenek podzieliła się swoim przepisem. Jeden ze składników budzi kontrowersje wśród internautów.
30.05.2023 10:45
Rosół to tradycyjna polska zupa. Jeśli użyjemy dobrej jakości mięsa i wielu warzyw, będzie smakować wybornie. Małgorzata Rozenek ma sposób na to, by jej rosół był zawsze pyszny i klarowny. Jak to robi? Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest obecność jednego składnika. Wielu z nas nie wpadłoby na pomysł, by dodać go do garnka.
Małgorzata Rozenek podzieliła się przepisem na rosół. Ten składnik jest dość nietypowy
Małgorzata Rozenek podzieliła się z internautami przepisem na rosół. Jej sekretnym składnikiem jest kapusta włoska. Taki dodatek nie tylko pozytywnie wpłynie na smak, ale zadziała również odżywczo. Zawiera ogrom witamin i minerałów.
Składniki:
- 2 l wody,
- 3 marchewki,
- cebula,
- korzeń pietruszki,
- kawałek korzenia selera,
- kawałek pora,
- ćwiartka kapusty włoskiej,
- natka pietruszki,
- kilka ząbków czosnku,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 2 suszone grzybki,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- łyżeczka ziaren pieprzu,
- łyżka soli.
Przepis na rosół Małgorzaty Rozenek. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Pora kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę w łupinach opalamy nad ogniem.
- Przygotowujemy duży garnek, wkładamy do niego warzywa, a następnie zalewamy je dwoma litrami wody. Następnie dodajemy do nich minimum ćwiartkę włoskiej kapusty, suszone grzyby, czosnek oraz pozostałe przyprawy. Bulion zagotowujemy.
- Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około dwie godziny. Po upływie tego czasu dosmaczamy rosół ulubionymi przyprawami, jeśli tego wymaga. Wywar z warzyw podajemy z makaronem udekorowany natką pietruszki i ugotowaną w rosole marchewką.