Małgorzata Rozenek pokazała jak gotuje rosół. Jeden składnik budzi kontrowersje

Rosół to zupa, którą kochają niemal wszyscy Polacy. W wielu domach pojawia się przede wszystkim w niedzielę i zajada się nim ze smakiem cała rodzina. W poniedziałek dostaje nowe życie i staje się pomidorową. Rosół w każdym domu smakuje inaczej. Małgorzata Rozenek podzieliła się swoim przepisem. Jeden ze składników budzi kontrowersje wśród internautów.

Przepis na rosół Małgorzaty Rozenek. Fot. Pixabay. Instagram/Małgorzata RozenekPrzepis na rosół Małgorzaty Rozenek. Fot. Pixabay. Instagram/Małgorzata Rozenek

Rosół to tradycyjna polska zupa. Jeśli użyjemy dobrej jakości mięsa i wielu warzyw, będzie smakować wybornie. Małgorzata Rozenek ma sposób na to, by jej rosół był zawsze pyszny i klarowny. Jak to robi? Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest obecność jednego składnika. Wielu z nas nie wpadłoby na pomysł, by dodać go do garnka.

Małgorzata Rozenek podzieliła się przepisem na rosół. Ten składnik jest dość nietypowy

Małgorzata Rozenek podzieliła się z internautami przepisem na rosół. Jej sekretnym składnikiem jest kapusta włoska. Taki dodatek nie tylko pozytywnie wpłynie na smak, ale zadziała również odżywczo. Zawiera ogrom witamin i minerałów.

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 3 marchewki,
  • cebula,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek korzenia selera,
  • kawałek pora,
  • ćwiartka kapusty włoskiej,
  • natka pietruszki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 suszone grzybki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka ziaren pieprzu,
  • łyżka soli.
Przepis na rosół Małgorzaty Rozenek. Fot. Pixabay.
Przepis na rosół Małgorzaty Rozenek. Fot. Pixabay.

Przepis na rosół Małgorzaty Rozenek. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Pora kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę w łupinach opalamy nad ogniem.
  2. Przygotowujemy duży garnek, wkładamy do niego warzywa, a następnie zalewamy je dwoma litrami wody. Następnie dodajemy do nich minimum ćwiartkę włoskiej kapusty, suszone grzyby, czosnek oraz pozostałe przyprawy. Bulion zagotowujemy.
  3. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około dwie godziny. Po upływie tego czasu dosmaczamy rosół ulubionymi przyprawami, jeśli tego wymaga. Wywar z warzyw podajemy z makaronem udekorowany natką pietruszki i ugotowaną w rosole marchewką.
Obrazek
Przepis na rosół Małgorzaty Rozenek. Fot. Pixabay.

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy