Mało kto docenia. Wymiata cholesterol z tętnic, topi tłuszcz na brzuchu

Jest soczyste, słodkie i smakuje jak wspomnienie egzotycznych wakacji. Na szczęście nie trzeba go daleko szukać, bo bez problemu można kupić świeże mango w każdym większym sklepie. Ten słoneczny przysmak skrywa w sobie cenne składniki odżywcze.

Ten owoc warto włączyć do dietyTen owoc warto włączyć do diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To jeden z najpopularniejszych owoców egzotycznych, tuż obok bananów i cytrusów. Wiele osób traktuje je tylko jako słodką przekąskę, ale w mango znaleźć można szereg witamin i składników odżywczych, które korzystnie wpłyną na zdrowie. Zdecydowanie warto sięgać po nie tylko podczas wakacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria testuje pankejki z płynną czekoladą w środku. Sposób na mikołajowe resztki

Właściwości mango

Mango to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera duże dawki witaminy A, która która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku, wzrostu i rozwoju komórek oraz wzmacniania układu odpornościowego. Oprócz tego mango jest bogate w kwas foliowy, witaminę K, witaminę E i witaminy z grupy B, które również wzmacniają organizm. Dzięki temu włączenie do diety mango może pomóc w zapobieganiu infekcjom i wzmocnieniu odporności. Mango zawiera również duże ilości witaminy C, silnego przeciwutleniacza, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wzmacnia odporność i wspomaga gojenie ran.

Mango wspiera odchudzanie
Mango wspiera odchudzanie © Licencjodawca | Nora Sahinun

Mango to cenne źródło minerałów, takich jak cynk, fosfor, potas, sód i magnez, które są niezbędne dla prawidłowej pracy serca. Dzięki zawartości potasu, magnezu i przeciwutleniaczy, mango pomaga regulować ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu i chroni serce przed chorobami. Dodatkowo owoc ten zawiera polifenole, silne przeciwutleniacze, które chronią serce przed stanem zapalnym, zapobiegają miażdżycy i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.

Mango zawiera enzymy trawienne, zwane amylazami, które rozkładają złożone węglowodany na cukry proste, ułatwiając trawienie. Ponadto mango jest bogate w wodę i błonnik, co daje uczucie sytości, zapobiega zaparciom i reguluje pracę układu trawiennego.

Jak kupić dojrzałe mango?

Chociaż mango w sklepach kusi, to zanim zapakujemy je do koszyka, trzeba dobrze obejrzeć okaz. Dojrzałe mango nie powinno być zbyt miękkie, ale dobrze, jeśli delikatnie odkształca się pod naciskiem palca. To oznacza, że jest idealnie dojrzałe i gotowe do spożycia. Pamiętaj, że skórka mango powinna być gładka i pozbawiona plam. Silny aromat jest najlepszym wskaźnikiem dojrzałości. Powąchaj owoc u jego spodu – dojrzałe mango powinno mieć przyjemny, owocowy zapach. Unikaj owoców, które nie pachną lub pachną fermentacją, ponieważ mogą być przejrzałe.

Sam kolor nie jest wyznacznikiem. Nie wszystkie mango, które widzisz, są tej samej odmiany. Czerwony kolor skórki nie oznacza, że owoc jest bardziej dojrzały niż jego zielony odpowiednik. Ważniejszy jest zapach, który powinien być intensywny, jeśli owoc jest dojrzały i słodki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem