Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny

Ten deser to kwintesencja jesieni. Przed laty pieczono je niemal co weekend, dziś ustępują szarlotce czy modnym cynamonkom. Warto przypomnieć sobie kultowy przepis i w mig wyczarować podwieczorek, który oczaruje smakiem.

Pieczone jabłka to idealny deser na jesieńPieczone jabłka to idealny deser na jesień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | © Atlas Studio
Ewa Malinowska

Jabłka to nasz polski skarb. Warto docenić je w szczególności jesienią, gdy inne owoce znikają z ogródków. Zajadamy się nimi na surowo, pieczemy jabłecznik, ale i one same nie potrzebują za wiele dodatków, by zamienić się w gorący deser. Pieczone jabłka to hit sprzed lat, o którym wielu już zdążyło zapomnieć.

3 pomysły na owocowe desery z kruchą plecionką. Podane w słoiku

Pieczone jabłka

Pieczone jabłka to deser tak samo prosty w przygotowaniu, jak i smaczny. Wypełniają dom wyjątkowym aromatem jesieni, któremu nie mogą się równać żadne świeczki zapachowe. Dodatek cynamonu i chrupiących orzechów sprawia, że od razu do ust napływa ślinka. To idealne rozwiązanie, gdy masz ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie nie chcesz spędzić za dużo czasu w kuchni.

Pieczone jabłka
Pieczone jabłka © Adobe Stock

Składniki:

  • 4 jabłka, najlepiej Szara Reneta, Gala lub Jonagold,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 4 łyżeczki masła,
  • 4 łyżeczki miodu,
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich, rodzynek lub żurawiny,
  • 100 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Z jabłek usuń gniazda nasienne. Najłatwiej zrobić to przy pomocy drylownicy lub małego nożyka. Uważaj, aby nie przebić skórki od dołu.
  2. Natnij skórkę jabłek dookoła, w połowie wysokości. Zapobiegnie to pękaniu skórki podczas pieczenia.
  3. W małej miseczce wymieszaj cynamon z miodem i posiekanymi orzechami. Możesz dodać też rodzynki lub żurawinę.
  4. Do otworu w każdym jabłku włóż po 1 łyżeczce masła.
  5. Następnie wypełnij otwór przygotowanym nadzieniem.
  6. Ułóż w niedużym naczyniu żaroodpornym i wlej na dno wodę.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25-35 minut. Czas pieczenia zależy od tego, na jaką odmianę jabłek się zdecydujesz i jakiej będą wielkości. Są gotowe, gdy skórka jest pomarszczona, a miąższ jest miękki, ale wciąż trzyma kształt. Najlepiej sprawdzić to przy pomocy widelca.

Podawaj na ciepło. Idealnie smakują z gałką lodów waniliowych, kleksem jogurtu greckiego lub bitą śmietaną. Polej sosem, który utworzył się na dnie naczynia.

Pieczone jabłka inaczej

Jeśli szukasz innych pomysłów na to, jak podać pieczone jabłka, sprawdź te z dodatkiem granoli. Dodaje ona chrupkości i zamienia owoc w pyszne drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się także pieczone jabłka z sernikowym nadzieniem. Ten deser to coś, co pogodzi fanów sernika i jabłecznika - oba smaki znajdziesz w jednym deserze.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy