Mało kto pije taką kawę. Duży błąd, lepsza niż z kawiarni

Wymaga cierpliwości, ale w zamian zachwyca głębią smaku, a dodatki w formie korzennych przypraw tylko go wzbogacają. Kawa po arabsku to znany na świecie specjał, który z łatwością przygotujesz w domu.

Kawa po arabsku Kawa po arabsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kawa po arabsku jest unikalnym napojem przygotowywanym ze świeżo prażonych zielonych ziaren kawy pochodzących z Arabii. Jest to napój o głębokim smaku i aromacie. Tradycyjnie, proces przygotowywania kawy jest ceremonią, która odbywa się na oczach gości. Jest to ważny aspekt gościnności arabskiej, który pokazuje szacunek i powitanie dla gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki z kurczakiem. Pomysł na ciekawy obiad lub kolację

Kawa po arabsku - jak ją przygotować?

Ziarna kawy są umieszczane na płaskiej, żeliwnej patelni i prażone nad otwartym ogniem. Po uprażeniu ziarna lądują w miedzianym moździerzu, zwanym hawun, gdzie są tłuczone miedzianym tłuczkiem. Po zaparzeniu napój jest przelewany do mniejszego dzbanka, zwanego dalla al-mizadż. Z tego dzbanka kawa jest rozlewana do małych filiżanek, zwanymi findżan. Filiżanki są niewielkie, o cylindrycznym kształcie, często bez uszek, co dodaje im unikalnego charakteru.

Kawa po arabsku jest mocna, bez cukru i ma lekko gorzkawy smak. Czasami jest serwowana z dodatkiem kardamonu lub innych przypraw, które dodają jej dodatkowego smaku. Do kawy często podawane są daktyle, które są tradycyjnym przysmakiem w kulturze arabskiej.

Przygotowanie kawy po arabsku nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości
Przygotowanie kawy po arabsku nie jest trudne, ale wymaga ciepliwości © Adobe Stock

Jak zrobić kawę po arabsku? Przepis

Składniki:

  • 3 łyżki mielonych ziaren kawy,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 łyżka mielonego lub rozdrobnionego kardamonu,
  • szczypta szafranu (opcjonalnie),
  • 5-6 całych goździków (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Wodę podgrzej w rondelku (lub tygielku) na średnim ogniu. Kiedy zagotuj się, zdejmij ją z kuchenki na ok. 30 sekund.
  2. Po tym czasie nasyp kawy do gorącej wody i ponownie postaw rondelek na kuchence, tym razem na małym ogniu.
  3. Po 10-12 minutach piana zacznie unosić się na wierzch garnka. Nie dopuść do zagotowania kawy, gdyż spowoduje to jej spalenie. Jeśli zacznie wrzeć, usuń garnek z ognia. Możesz także nieco zmniejszyć ogień przed ponownym postawieniem kawy na palnik.
  4. Kiedy pianka zacznie się unosić, zdejmij kawę z palnika na ok. minutę. Poczekaj, aż piana opadnie, po tym dodaj kardamon i opcjonalnie goździki.
  5. Postaw kawę z powrotem na palnik i ponownie prawie zagotuj. W wyniku tego procesu powstanie taka sama pianka jak wcześniej.
  6. Kiedy pianka pokaże się, zdejmij kawę z palnika i odstaw na 5 minut, by fusy opadły.
  7. Po tym czasie możesz podawać kawę. Na tym etapie możesz dodać do niej szafran i wodę różaną.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej