Mało kto pije taką kawę. Duży błąd, lepsza niż z kawiarni

Wymaga cierpliwości, ale w zamian zachwyca głębią smaku, a dodatki w formie korzennych przypraw tylko go wzbogacają. Kawa po arabsku to znany na świecie specjał, który z łatwością przygotujesz w domu.

Mało kto pije taką kawę. Duży błąd, lepsza niż z kawiarniKawa po arabsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Kawa po arabsku jest unikalnym napojem przygotowywanym ze świeżo prażonych zielonych ziaren kawy pochodzących z Arabii. Jest to napój o głębokim smaku i aromacie. Tradycyjnie, proces przygotowywania kawy jest ceremonią, która odbywa się na oczach gości. Jest to ważny aspekt gościnności arabskiej, który pokazuje szacunek i powitanie dla gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Kawa po arabsku - jak ją przygotować?

Ziarna kawy są umieszczane na płaskiej, żeliwnej patelni i prażone nad otwartym ogniem. Po uprażeniu ziarna lądują w miedzianym moździerzu, zwanym hawun, gdzie są tłuczone miedzianym tłuczkiem. Po zaparzeniu napój jest przelewany do mniejszego dzbanka, zwanego dalla al-mizadż. Z tego dzbanka kawa jest rozlewana do małych filiżanek, zwanymi findżan. Filiżanki są niewielkie, o cylindrycznym kształcie, często bez uszek, co dodaje im unikalnego charakteru.

Kawa po arabsku jest mocna, bez cukru i ma lekko gorzkawy smak. Czasami jest serwowana z dodatkiem kardamonu lub innych przypraw, które dodają jej dodatkowego smaku. Do kawy często podawane są daktyle, które są tradycyjnym przysmakiem w kulturze arabskiej.

Przygotowanie kawy po arabsku nie jest trudne, ale wymaga ciepliwości
Przygotowanie kawy po arabsku nie jest trudne, ale wymaga ciepliwości © Adobe Stock

Jak zrobić kawę po arabsku? Przepis

Składniki:

  • 3 łyżki mielonych ziaren kawy,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 łyżka mielonego lub rozdrobnionego kardamonu,
  • szczypta szafranu (opcjonalnie),
  • 5-6 całych goździków (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Wodę podgrzej w rondelku (lub tygielku) na średnim ogniu. Kiedy zagotuj się, zdejmij ją z kuchenki na ok. 30 sekund.
  2. Po tym czasie nasyp kawy do gorącej wody i ponownie postaw rondelek na kuchence, tym razem na małym ogniu.
  3. Po 10-12 minutach piana zacznie unosić się na wierzch garnka. Nie dopuść do zagotowania kawy, gdyż spowoduje to jej spalenie. Jeśli zacznie wrzeć, usuń garnek z ognia. Możesz także nieco zmniejszyć ogień przed ponownym postawieniem kawy na palnik.
  4. Kiedy pianka zacznie się unosić, zdejmij kawę z palnika na ok. minutę. Poczekaj, aż piana opadnie, po tym dodaj kardamon i opcjonalnie goździki.
  5. Postaw kawę z powrotem na palnik i ponownie prawie zagotuj. W wyniku tego procesu powstanie taka sama pianka jak wcześniej.
  6. Kiedy pianka pokaże się, zdejmij kawę z palnika i odstaw na 5 minut, by fusy opadły.
  7. Po tym czasie możesz podawać kawę. Na tym etapie możesz dodać do niej szafran i wodę różaną.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia