Przez tydzień piłam czarną kawę. Jak zareagował mój organizm?

Codzienne spożywanie kawy to dla wielu norma. Nie każdy jednak decyduje się na czarny napar bez grama mleka i cukru. Mocno aromatyczny, ale też intensywny w smaku napój nie wszystkim może przypaść do gustu, zwłaszcza fanom kaw przerobionych na desery. Chcąc jednak czerpać jak najwięcej korzyści z kawy, najlepiej pić ją właśnie w tej najprostszej postaci. Jakie skutki może nieść za sobą taka zmiana? Sprawdziłam.

Przez tydzień piłam czarną kawę. Opłaciło się? Przez tydzień piłam czarną kawę. Opłaciło się?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Kawę piję każdego ranka, klasyczną parzoną przez filtr. Zwykle jednak dodaję do niej odrobinę mleka, lubię też łączyć kawę z miodem. Spożywanie takiego napoju po prostu sprawiało mi przyjemność, nazwałabym to codziennym rozpieszczaniem samej siebie. Trudno więc było mi zrezygnować z tak lubianego przeze mnie rytuału na rzecz sączenia gorzkiej kawy. I to aż na siedem dni. Opłaciło się?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczna deska z przekąskami w takim wydaniu znika w mgnieniu oka

Piłam codziennie czarną kawę. Jakie zmiany zauważyłam?

Największą zmianą, jaką odczułam po siedmiu dniach od przerzucenia się na czarną kawę, było to, że rzeczywiście miałam więcej energii. Mleko i inne dodatki do kawy wywołać mogą gwałtowny sok cukru we krwi, a późnej gwałtowny jego spadek, powodujący uczucie zmęczenia i senności. Trudno stwierdzić po tygodniu, czy poziom energii był stabilny przez cały dzień po czarnej kawie - nie chcę wysnuwać zbyt pochopnych wniosków, jednakże na pewno omijały mnie tzw. huśtawki, co znacznie poprawiło komfort mojego życia.

Gigantycznym plusem było również to, że po spożyciu czarnej kawy łatwiej mogłam skoncentrować się na zadaniach. Mam wrażenie, że praca szła mi bardziej płynnie, nie czułam rozdrażnienia i z łatwością mogłam się skupić. To wynikać może m.in. z właściwości kofeiny, która nie tylko pobudza, ale też poprawia koncentrację i pamięć.

Przez tydzień piłam tylko czarną kawę
Przez tydzień piłam tylko czarną kawę © Pixabay

Czarna kawa bez mleka i cukru - czy wartą taką pić?

Czarna kawa, mimo że bez zapychających dodatków, pozwala utrzymać uczucie sytości na dłużej (choć zapewne powinnam ująć to inaczej: hamowała apetyt). Nie mówię tutaj o tym, że dzięki kawie, zamiast czterech, mogłam zjeść dwa posiłki. Absolutnie nie. Po prostu nie miałam ochoty na podjadanie, nie dekoncentrowały mnie myśli na temat leżącej w lodówce kanapki czy ciasteczek schowanych w szafie. Ponadto należy podkreślić, że kawa bez dodatków jest prawie bezkaloryczna (ok. 4 kcal na jeden kubek), z dodatkami zaś może dostarczać tyle kalorii, co syty posiłek.

Cieszę się, że zdecydowałam się na taki eksperyment. Mimo że początki były trudne, a chodzi tu głównie o smak napoju, dzisiaj wiem, że jeśli mam napić się kawy, to tylko czarnej. Czasami dodaję odrobinę cynamonu lub innej korzennej przyprawy dla wzbogacenia nut, jednak, w co na początku nie wierzyłam, polubienie tego charakterystycznego smaku jest kwestią przyzwyczajenia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej