Mało kto zna ten owoc, a szkoda. Może zastąpić drogie suplementy w kapsułkach

Te niepozorne owoce z zieloną skórką nie są popularne w Polsce. Czasem można je znaleźć w marketach, są również dostępne w sklepach internetowych, ale wiele osób nie ma pojęcia, jak je jeść i co można z nimi zrobić. Jednak owocami feijoa warto się zainteresować, ponieważ ich właściwości zdrowotne są nie do przecenienia.

Owoce feijoa mają kremowy, słodko-kwaśny miąższOwoce feijoa mają kremowy, słodko-kwaśny miąższ
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Feijoa, znana również jako Akka Sellowa, to wiecznie zielone drzewko z rodziny mirtowatych, które pochodzi z Ameryki Południowej. Owoce tej rośliny są bogate w jod i witaminę C, co czyni je doskonałym wsparciem dla zdrowia tarczycy oraz odporności organizmu. Dzięki zawartości tych składników feijoa może być naturalnym zamiennikiem dla wielu suplementów diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni

Jak smakują owoce feijoa?

Owoce feijoa są pokryte zieloną, jadalną skórką, a pod nią znajduje się kremowy miąższ o wyjątkowym słodko-kwaśnym smaku, który nasuwa skojarzenia z ananasem, truskawką lub jabłkiem. Można je jeść na surowo, ale doskonale wypadają też w  domowych przetworach – dżemach, sokach lub galaretkach.

Świeże owoce feijoa mają bardzo długi termin ważności. Bez problemu znoszą transport i można je przechowywać nawet do 40 dni. Śmiało możesz zrobić większe zakupy i cieszyć się ich niecodziennym smakiem przez długi czas.

Właściwości zdrowotne feijoa

Owoce z Ameryki Południowej są nie tylko smaczne, ale także pełne wartości odżywczych. Zawierają 32,9 mg witaminy C na 100 g, co jest porównywalne z cytrusami. Dzięki temu feijoa skutecznie wzmacnia odporność organizmu, wspomagając walkę z przeziębieniem i grypą. Dodatkowo przyspieszają metabolizm, co może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Feijoa w kuchni

Owoce feijoa są nie tylko zdrowe, ale także wszechstronne w kuchni. Można je wykorzystać do przygotowania różnorodnych potraw – od deserów po sałatki. Ich unikalny smak i aromat dodaje potrawom egzotycznego charakteru. W Polsce mało kto je zna, więc ich pojawienie się na stole na pewno poruszy twoich gości.

Możesz przygotować z nimi puszysty placek na maślance, muffinki, tartę lub domowe lody. Sprawdzą się w sałatce z kurczakiem, a pokrojone na plasterki będą świetną niezależną przekąską. Dżem z owoców feijoa z powodzeniem zastąpi żurawinę w zestawieniu z tradycyjnym pasztetem lub pieczenią.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo