Mam już dość owsianki, dlatego sięgam po inne płatki. Są gotowe w kilka minut
Owsianka się już przejadła? Nie masz pomysłu na ciepłe śniadanie? Sięgnij po płatki ryżowe. To fantastyczna alternatywa dla owsianki, która dostarczy ci wielu cennych składników odżywczych i nie obciąży żołądka.
21.04.2024 | aktual.: 21.04.2024 08:07
Owsianka to jedna z najpopularniejszych pozycji śniadaniowych. Ugotowane płatki owsiane to źródło błonnika i witaminy z grupy B. Są smaczne, sycące i bardzo wartościowe. Pobudzają pracę jelit i działają niczym miotełka na wszelkie złogi czy zanieczyszczenia w jelitach.
Można przygotować ją na dziesiątki różnych sposobów, jednak jedzona codziennie może się znudzić. Czym zastąpić owsiankę? Fantastyczną alternatywą są płatki ryżowe. Kupisz je w każdym sklepie i wydasz nie więcej niż 5 złotych za duże opakowanie. Jak ugotować płatki ryżowe? Co można zrobić z płatków ryżowych? Wyjaśniamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Płatki ryżowe, czyli fantastyczna alternatywa dla owsianki
Płatki ryżowe powstają z ziaren ryżu, które poddaje się działaniu pary wodnej, a następnie spłaszcza się je w prasie. Tak przygotowane płatki trafiają do opakowania. Kupisz je w każdym sklepie. Kosztują ok. 5 złotych. To doskonała alternatywa dla płatków owsianych. Wystarczy wrzucić je do gotującej się wody lub mleka, aby po chwili cieszyć się ciepłym śniadaniem, które dostarcza energii i witamin.
W płatkach ryżowych znajduje się mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak wapń, potas czy witaminy z grupy B. Są lekkie, sycące i niskokaloryczne. Można jeść je bez wyrzutów sumienia, bowiem do dania dodaje się jedynie 2-4 łyżki płatków.
Jak przygotować ryżankę?
Nikt nie zjada tyle ryżu co Azjaci. To podstawa ich diety. Mieszkańcy Azji wyspecjalizowali się w daniach bazujących na ryżu. Jedzą go na śniadanie, obiad i kolację. Jeśli jesteś fanem kuchni azjatyckiej, wykorzystaj płatki ryżowe do congee, czyli wytrawnego kleiku ryżowego. Z czym podawać congee? Z jajkiem w koszulce, smażonymi boczniakami, grzybami mun czy gotowanymi warzywami.
Wolisz śniadanie na słodko? Wykorzystaj płatki ryżowe do przygotowania ryżanki. To delikatna zupa z płatków ryżowych, która rozpływa się w ustach. Dodaj do niej garstkę orzechów, sezonowych owoców i łyżeczkę masła orzechowego, a otrzymasz pyszne i sycące danie, które zapewni ci energię na cały dzień.
Płatki ryżowe na mleku - przepis
Składniki:
- szklanka mleka,
- pół szklanki płatków ryżowych,
- łyżka cukru lub miodu,
- opcjonalnie: banany, gruszki, sezonowe owoce, syrop klonowy, masło orzechowe, dżem.
Przygotowanie:
- Zagotuj mleko i dodaj do niego płatki ryżowe. Całość gotuj nie dłużej niż 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj cukier. Jeśli używasz miodu, dodaj go wtedy, kiedy płatki już nieco ostygną.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Porady:
- Mleko krowie możesz podmienić na mleko kokosowe, ryżowe, migdałowe lub sojowe.