PrzepisŚniadanieMam już dość owsianki, dlatego sięgam po inne płatki. Są gotowe w kilka minut

Mam już dość owsianki, dlatego sięgam po inne płatki. Są gotowe w kilka minut

Płatki ryżowe to fantastyczna alternatywa dla płatków owsianych.
Płatki ryżowe to fantastyczna alternatywa dla płatków owsianych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.04.2024 07:35, aktual.: 21.04.2024 08:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Owsianka się już przejadła? Nie masz pomysłu na ciepłe śniadanie? Sięgnij po płatki ryżowe. To fantastyczna alternatywa dla owsianki, która dostarczy ci wielu cennych składników odżywczych i nie obciąży żołądka.

Owsianka to jedna z najpopularniejszych pozycji śniadaniowych. Ugotowane płatki owsiane to źródło błonnika i witaminy z grupy B. Są smaczne, sycące i bardzo wartościowe. Pobudzają pracę jelit i działają niczym miotełka na wszelkie złogi czy zanieczyszczenia w jelitach.

Można przygotować ją na dziesiątki różnych sposobów, jednak jedzona codziennie może się znudzić. Czym zastąpić owsiankę? Fantastyczną alternatywą są płatki ryżowe. Kupisz je w każdym sklepie i wydasz nie więcej niż 5 złotych za duże opakowanie. Jak ugotować płatki ryżowe? Co można zrobić z płatków ryżowych? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Płatki ryżowe, czyli fantastyczna alternatywa dla owsianki

Płatki ryżowe powstają z ziaren ryżu, które poddaje się działaniu pary wodnej, a następnie spłaszcza się je w prasie. Tak przygotowane płatki trafiają do opakowania. Kupisz je w każdym sklepie. Kosztują ok. 5 złotych. To doskonała alternatywa dla płatków owsianych. Wystarczy wrzucić je do gotującej się wody lub mleka, aby po chwili cieszyć się ciepłym śniadaniem, które dostarcza energii i witamin.

W płatkach ryżowych znajduje się mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak wapń, potas czy witaminy z grupy B. Są lekkie, sycące i niskokaloryczne. Można jeść je bez wyrzutów sumienia, bowiem do dania dodaje się jedynie 2-4 łyżki płatków.

Jak przygotować ryżankę?

Nikt nie zjada tyle ryżu co Azjaci. To podstawa ich diety. Mieszkańcy Azji wyspecjalizowali się w daniach bazujących na ryżu. Jedzą go na śniadanie, obiad i kolację. Jeśli jesteś fanem kuchni azjatyckiej, wykorzystaj płatki ryżowe do congee, czyli wytrawnego kleiku ryżowego. Z czym podawać congee? Z jajkiem w koszulce, smażonymi boczniakami, grzybami mun czy gotowanymi warzywami.

Wolisz śniadanie na słodko? Wykorzystaj płatki ryżowe do przygotowania ryżanki. To delikatna zupa z płatków ryżowych, która rozpływa się w ustach. Dodaj do niej garstkę orzechów, sezonowych owoców i łyżeczkę masła orzechowego, a otrzymasz pyszne i sycące danie, które zapewni ci energię na cały dzień.

Płatki ryżowe na mleku - przepis

Składniki:

  • szklanka mleka,
  • pół szklanki płatków ryżowych,
  • łyżka cukru lub miodu,
  • opcjonalnie: banany, gruszki, sezonowe owoce, syrop klonowy, masło orzechowe, dżem.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj mleko i dodaj do niego płatki ryżowe. Całość gotuj nie dłużej niż 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj cukier. Jeśli używasz miodu, dodaj go wtedy, kiedy płatki już nieco ostygną.
  2. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Porady:

  1. Mleko krowie możesz podmienić na mleko kokosowe, ryżowe, migdałowe lub sojowe.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także