WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Mam już dość owsianki, dlatego sięgam po inne płatki. Są gotowe w kilka minut

Owsianka się już przejadła? Nie masz pomysłu na ciepłe śniadanie? Sięgnij po płatki ryżowe. To fantastyczna alternatywa dla owsianki, która dostarczy ci wielu cennych składników odżywczych i nie obciąży żołądka.

Płatki ryżowe to fantastyczna alternatywa dla płatków owsianych.Płatki ryżowe to fantastyczna alternatywa dla płatków owsianych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Owsianka to jedna z najpopularniejszych pozycji śniadaniowych. Ugotowane płatki owsiane to źródło błonnika i witaminy z grupy B. Są smaczne, sycące i bardzo wartościowe. Pobudzają pracę jelit i działają niczym miotełka na wszelkie złogi czy zanieczyszczenia w jelitach.

Można przygotować ją na dziesiątki różnych sposobów, jednak jedzona codziennie może się znudzić. Czym zastąpić owsiankę? Fantastyczną alternatywą są płatki ryżowe. Kupisz je w każdym sklepie i wydasz nie więcej niż 5 złotych za duże opakowanie. Jak ugotować płatki ryżowe? Co można zrobić z płatków ryżowych? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Płatki ryżowe, czyli fantastyczna alternatywa dla owsianki

Płatki ryżowe powstają z ziaren ryżu, które poddaje się działaniu pary wodnej, a następnie spłaszcza się je w prasie. Tak przygotowane płatki trafiają do opakowania. Kupisz je w każdym sklepie. Kosztują ok. 5 złotych. To doskonała alternatywa dla płatków owsianych. Wystarczy wrzucić je do gotującej się wody lub mleka, aby po chwili cieszyć się ciepłym śniadaniem, które dostarcza energii i witamin.

W płatkach ryżowych znajduje się mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak wapń, potas czy witaminy z grupy B. Są lekkie, sycące i niskokaloryczne. Można jeść je bez wyrzutów sumienia, bowiem do dania dodaje się jedynie 2-4 łyżki płatków.

Jak przygotować ryżankę?

Nikt nie zjada tyle ryżu co Azjaci. To podstawa ich diety. Mieszkańcy Azji wyspecjalizowali się w daniach bazujących na ryżu. Jedzą go na śniadanie, obiad i kolację. Jeśli jesteś fanem kuchni azjatyckiej, wykorzystaj płatki ryżowe do congee, czyli wytrawnego kleiku ryżowego. Z czym podawać congee? Z jajkiem w koszulce, smażonymi boczniakami, grzybami mun czy gotowanymi warzywami.

Wolisz śniadanie na słodko? Wykorzystaj płatki ryżowe do przygotowania ryżanki. To delikatna zupa z płatków ryżowych, która rozpływa się w ustach. Dodaj do niej garstkę orzechów, sezonowych owoców i łyżeczkę masła orzechowego, a otrzymasz pyszne i sycące danie, które zapewni ci energię na cały dzień.

Płatki ryżowe na mleku - przepis

Składniki:

  • szklanka mleka,
  • pół szklanki płatków ryżowych,
  • łyżka cukru lub miodu,
  • opcjonalnie: banany, gruszki, sezonowe owoce, syrop klonowy, masło orzechowe, dżem.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj mleko i dodaj do niego płatki ryżowe. Całość gotuj nie dłużej niż 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj cukier. Jeśli używasz miodu, dodaj go wtedy, kiedy płatki już nieco ostygną.
  2. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Porady:

  1. Mleko krowie możesz podmienić na mleko kokosowe, ryżowe, migdałowe lub sojowe.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser