Mama zawsze wkłada do kapusty. Gołąbki są tak smaczne, że nie potrzeba sosu
Kiedy w domu na obiad zapowiedziane są gołąbki, wszyscy punktualnie pojawiają się przy stole. Przepis mojej mamy to połączenie tradycji z małym unowocześnieniem w postaci pomidora. Ten prosty dodatek sprawia, że smakują jeszcze lepiej.
Gołąbki z mięsem i ryżem to klasyk wśród polskich dań obiadowych. Przepadają za nimi dzieci, uwielbiają dorośli, a chętnych na dokładkę nigdy nie brakuje. Przygotowanie może być czasochłonne, ale to wdzięczna potrawa do odgrzewania, więc można zrobić od razu większą porcję na kilka dni.
W moim domu między mięsnym farszem a kapustą trafić można na pomidora. Przyjemnie przypieka się podczas duszenia, lekko opływając wnętrze po przekrojeniu. Prosta modyfikacja sprawia, że tradycyjne gołąbki smakują jeszcze lepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii
Gołąbki z pomidorem
Do gołąbków najczęściej serwowany jest sos pomidorowy, równie smaczny jest też biały sos śmietankowy. Moja mama rezygnuje czasem z tego dodatku, jeśli pod kapustę wkłada plastry pomidora. Mogą wydawać się niepozorne, ale naprawdę świetnie wpływają na efekt końcowy dania.
Składniki
- 1 główka białej kapusty,
- 750 g mięsa mielonego z łopatki,
- 100 g ryżu,
- 1 duża cebula,
- 4-5 dojrzałych pomidorów,
- 2-3 ząbki czosnku,
- pęczek świeżej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- olej do smażenia,
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu.
Sposób przygotowania:
- Z kapusty usuń zewnętrzne, uszkodzone liście. Odłóż je na później, przydadzą się do wyłożenia dna garnka.
- Wytnij głąb, a następnie włóż całą główkę do dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą.
- Gotuj przez kilka minut, aż liście zmiękną i zaczną łatwo odchodzić. Zdejmuj je ostrożnie i układaj na tacy.
- Gdy przestygną, zetnij z każdego liścia twarde nerwy, które znajdują się u nasady.
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przestudź.
- Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na patelni.
- Do dużej miski przełóż mięso mielone, dodaj ostudzony ryż i usmażoną cebulę z czosnkiem.
- Wsyp posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj.
- Na środku każdego liścia kapusty połóż porcję farszu. Następnie na farsz ułóż plaster pomidora.
- Zawiń liść, najpierw składając boki do środka, a potem rolując go od dołu. Gołąbki powinny być zwarte, by farsz nie wypłynął podczas gotowania.
- Dno szerokiego garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Na nich ułóż ściśle gołąbki, jeden obok drugiego. Zalej bulionem warzywnym lub rosołem, tak aby płyn zakrywał gołąbki do połowy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 45-60 minut.
W trakcie gotowania możesz ułożyć na gołąbkach kilka dodatkowych plastrów pomidora, które podczas duszenia rozpadną się, tworząc naturalny, aromatyczny sos. Tak przygotowane gołąbki są tak soczyste i smaczne, że można podawać je bez żadnych dodatków. Smacznego!