Gołąbki serwuję w białym sosie. Wielu się dziwi, a potem prosi o przepis

Na gołąbki chętnych nie brakuje. Zamiast jednak znów zalewać je sosem pomidorowym, postaw na inny dodatek. Delikatny smak i aksamitna konsystencja otulą kapuściane roladki, dodając im jeszcze więcej smaku.

Gołąbki podaj z białym sosemGołąbki podaj z białym sosem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gołąbki to klasyk polskiej kuchni, który od pokoleń cieszy podniebienia. Najczęściej pod liśćmi kapusty skrywa się farsz z mięsa mielonego oraz ryżu, chociaż trafić można również na regionalne smaki, na przykład lubuskie gołąbki z ziemniakami, zawinięte w ukiszoną kapustę. Najczęściej gołąbkom towarzyszy sos pomidorowy, w niektórych domach zaciągany śmietanką. Warto jednak postawić na pyszną odmianę i przygotować biały sos inspirowany kultowym beszamelem. Jeśli do tego jeszcze dorzucimy posiekany koperek, na talerzach pojawi się obiad idealny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Gołąbki w białym sosie z koperkiem

Gołąbki to kwintesencja polskiej kuchni domowej. Są sycące, pełne smaku i idealne na rodzinny obiad, również ten na specjalne okazje. Chociaż najczęściej podaje się je w sosie pomidorowym, równie pyszny, a może nawet bardziej wykwintny, jest wariant w kremowym sosie śmietankowym z dużą ilością świeżego koperku.

Ten przepis łączy w sobie tradycyjny farsz z mięsa mielonego i ryżu aksamitną konsystencją sosu, nawiązującą do klasyki kuchni francuskiej, czyli beszamelu. Świetnie pasować będzie także do gołąbków z ziemniakami.

Składniki:

Na gołąbki:

  • 1 średnia główka białej kapusty,
  • 500 mięsa mielonego z łopatki,
  • 100 g ryżu,
  • 1 jajko,
  • 2-3 szklanki wody lub bulionu,
  • sól i pieprz do smaku.

Na sos:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki,
  • 1 duży pęczek świeżego koperku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.
  2. Z kapusty usuń głąb i włóż do garnka z gorącą wodą. Gotuj przez kilka minut, aż liście zmiękną na tyle, aby można je było łatwo oddzielać.
  3. Z każdego liścia usuń gruby, twardy nerw u nasady.
  4. Do ugotowanego ryżu dodaj mięso, wbij jajko, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  5. Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu, a następnie zawiń gołąbka, podwijając boki do środka. Gotowe gołąbki ciasno ułóż w garnku o grubym dnie. Zalej je bulionem lub wodą, tak aby były całkowicie przykryte.
  6. Gotuj na małym ogniu przez około 60-90 minut, aż kapusta będzie miękka.
  7. Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę, tworząc zasmażkę.
  8. Gotuj ją przez minutę, a następnie powoli, cały czas mieszając, wlewaj śmietankę.
  9. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj, aż sos zgęstnieje.
  10. Dorzuć posiekany koperek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  11. Ugotowane gołąbki ostrożnie wyjmij z garnka. Przełóż je na talerz i obficie polej przygotowanym, kremowym sosem koperkowym.

Gołąbki w sosie śmietankowym najlepiej smakują z ugotowanymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża