Gołąbki serwuję w białym sosie. Wielu się dziwi, a potem prosi o przepis

Na gołąbki chętnych nie brakuje. Zamiast jednak znów zalewać je sosem pomidorowym, postaw na inny dodatek. Delikatny smak i aksamitna konsystencja otulą kapuściane roladki, dodając im jeszcze więcej smaku.

Gołąbki podaj z białym sosemGołąbki podaj z białym sosem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gołąbki to klasyk polskiej kuchni, który od pokoleń cieszy podniebienia. Najczęściej pod liśćmi kapusty skrywa się farsz z mięsa mielonego oraz ryżu, chociaż trafić można również na regionalne smaki, na przykład lubuskie gołąbki z ziemniakami, zawinięte w ukiszoną kapustę. Najczęściej gołąbkom towarzyszy sos pomidorowy, w niektórych domach zaciągany śmietanką. Warto jednak postawić na pyszną odmianę i przygotować biały sos inspirowany kultowym beszamelem. Jeśli do tego jeszcze dorzucimy posiekany koperek, na talerzach pojawi się obiad idealny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Gołąbki w białym sosie z koperkiem

Gołąbki to kwintesencja polskiej kuchni domowej. Są sycące, pełne smaku i idealne na rodzinny obiad, również ten na specjalne okazje. Chociaż najczęściej podaje się je w sosie pomidorowym, równie pyszny, a może nawet bardziej wykwintny, jest wariant w kremowym sosie śmietankowym z dużą ilością świeżego koperku.

Ten przepis łączy w sobie tradycyjny farsz z mięsa mielonego i ryżu aksamitną konsystencją sosu, nawiązującą do klasyki kuchni francuskiej, czyli beszamelu. Świetnie pasować będzie także do gołąbków z ziemniakami.

Składniki:

Na gołąbki:

  • 1 średnia główka białej kapusty,
  • 500 mięsa mielonego z łopatki,
  • 100 g ryżu,
  • 1 jajko,
  • 2-3 szklanki wody lub bulionu,
  • sól i pieprz do smaku.

Na sos:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki,
  • 1 duży pęczek świeżego koperku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.
  2. Z kapusty usuń głąb i włóż do garnka z gorącą wodą. Gotuj przez kilka minut, aż liście zmiękną na tyle, aby można je było łatwo oddzielać.
  3. Z każdego liścia usuń gruby, twardy nerw u nasady.
  4. Do ugotowanego ryżu dodaj mięso, wbij jajko, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  5. Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu, a następnie zawiń gołąbka, podwijając boki do środka. Gotowe gołąbki ciasno ułóż w garnku o grubym dnie. Zalej je bulionem lub wodą, tak aby były całkowicie przykryte.
  6. Gotuj na małym ogniu przez około 60-90 minut, aż kapusta będzie miękka.
  7. Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę, tworząc zasmażkę.
  8. Gotuj ją przez minutę, a następnie powoli, cały czas mieszając, wlewaj śmietankę.
  9. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj, aż sos zgęstnieje.
  10. Dorzuć posiekany koperek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  11. Ugotowane gołąbki ostrożnie wyjmij z garnka. Przełóż je na talerz i obficie polej przygotowanym, kremowym sosem koperkowym.

Gołąbki w sosie śmietankowym najlepiej smakują z ugotowanymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇