Gołąbki serwuję w białym sosie. Wielu się dziwi, a potem prosi o przepis
Na gołąbki chętnych nie brakuje. Zamiast jednak znów zalewać je sosem pomidorowym, postaw na inny dodatek. Delikatny smak i aksamitna konsystencja otulą kapuściane roladki, dodając im jeszcze więcej smaku.
Gołąbki to klasyk polskiej kuchni, który od pokoleń cieszy podniebienia. Najczęściej pod liśćmi kapusty skrywa się farsz z mięsa mielonego oraz ryżu, chociaż trafić można również na regionalne smaki, na przykład lubuskie gołąbki z ziemniakami, zawinięte w ukiszoną kapustę. Najczęściej gołąbkom towarzyszy sos pomidorowy, w niektórych domach zaciągany śmietanką. Warto jednak postawić na pyszną odmianę i przygotować biały sos inspirowany kultowym beszamelem. Jeśli do tego jeszcze dorzucimy posiekany koperek, na talerzach pojawi się obiad idealny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę
Gołąbki w białym sosie z koperkiem
Gołąbki to kwintesencja polskiej kuchni domowej. Są sycące, pełne smaku i idealne na rodzinny obiad, również ten na specjalne okazje. Chociaż najczęściej podaje się je w sosie pomidorowym, równie pyszny, a może nawet bardziej wykwintny, jest wariant w kremowym sosie śmietankowym z dużą ilością świeżego koperku.
Ten przepis łączy w sobie tradycyjny farsz z mięsa mielonego i ryżu aksamitną konsystencją sosu, nawiązującą do klasyki kuchni francuskiej, czyli beszamelu. Świetnie pasować będzie także do gołąbków z ziemniakami.
Składniki:
Na gołąbki:
- 1 średnia główka białej kapusty,
- 500 mięsa mielonego z łopatki,
- 100 g ryżu,
- 1 jajko,
- 2-3 szklanki wody lub bulionu,
- sól i pieprz do smaku.
Na sos:
- 1 szklanka śmietanki kremówki,
- 1 duży pęczek świeżego koperku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.
- Z kapusty usuń głąb i włóż do garnka z gorącą wodą. Gotuj przez kilka minut, aż liście zmiękną na tyle, aby można je było łatwo oddzielać.
- Z każdego liścia usuń gruby, twardy nerw u nasady.
- Do ugotowanego ryżu dodaj mięso, wbij jajko, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Na każdy liść kapusty nałóż porcję farszu, a następnie zawiń gołąbka, podwijając boki do środka. Gotowe gołąbki ciasno ułóż w garnku o grubym dnie. Zalej je bulionem lub wodą, tak aby były całkowicie przykryte.
- Gotuj na małym ogniu przez około 60-90 minut, aż kapusta będzie miękka.
- Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę, tworząc zasmażkę.
- Gotuj ją przez minutę, a następnie powoli, cały czas mieszając, wlewaj śmietankę.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj, aż sos zgęstnieje.
- Dorzuć posiekany koperek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Ugotowane gołąbki ostrożnie wyjmij z garnka. Przełóż je na talerz i obficie polej przygotowanym, kremowym sosem koperkowym.
Gołąbki w sosie śmietankowym najlepiej smakują z ugotowanymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. Smacznego!