Marchwianka z przepisu babci. Ugotuj podwójną porcję, bo będą prośby o dokładkę

Szukasz prostego, domowego przepisu na rozgrzewającą i lekkostrawną zupę? Marchwianka to klasyk, który od pokoleń gości na polskich stołach, zachwycając smakiem i prozdrowotnymi właściwościami. Delikatna, aksamitna konsystencja i naturalna słodycz marchewki sprawiają, że pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli.

Zupa marchwianka to prawdziwy klasyk wśród zupZupa marchwianka to prawdziwy klasyk wśród zup
Źródło zdjęć: © Getty Images | Alexandralaw1977
Karol Wiak

Poznaj sprawdzony przepis na marchwiankę, który smakuje jak u babci, i przygotuj podwójną porcję – bo gwarantuję, że domownicy poproszą o dokładkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wkładam do słoika i kiszę. Ta brukselka nie ma sobie równych

Marchwianka – smaczna zupa lecząca dolegliwości

Marchwianka to tradycyjna, domowa zupa, którą nasze babcie gotowały zarówno dla zdrowia, jak i dla smaku. Jej delikatna, kremowa konsystencja oraz naturalna słodycz marchewki sprawiają, że jest uwielbiana przez dzieci i dorosłych. To jedno z tych dań, które kojarzą się z domowym ciepłem i troską.

Poza walorami smakowymi zupa marchwianka ma również właściwości prozdrowotne. Dzięki zawartości beta-karotenu, witamin z grupy B oraz minerałów, wspiera układ odpornościowy i przyspiesza regenerację organizmu. Nie bez powodu od pokoleń stosowana jest jako naturalny sposób na złagodzenie problemów żołądkowych, wspieranie trawienia i dostarczanie lekkostrawnej energii. Właśnie dlatego przepis na marchwiankę warto znać i wykorzystywać w kuchni na co dzień.

Przepis na marchwiankę

Przygotowanie domowej marchwianki jest niezwykle proste, a efekt końcowy zachwyca smakiem i aromatem. To klasyczna zupa, która doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i w przypadku lekkiej diety. Oto sprawdzony przepis na marchwiankę, który pozwoli ci przyrządzić zupę dokładnie taką, jaką gotowały nasze babcie.

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie marchwianki krok po kroku

  1. Przygotowanie warzyw: marchewki obierz i pokrój w plasterki, a ziemniaki w drobną kostkę. Cebulę posiekaj na drobno.
  2. Podsmażenie cebuli: w garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę na małym ogniu.
  3. Gotowanie warzyw: dodaj marchew i ziemniaki, a następnie zalej całość gorącym bulionem. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  4. Blendowanie: gdy warzywa będą gotowe, zmiksuj zupę na gładki krem przy użyciu blendera ręcznego.
  5. Doprawienie: dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Wymieszaj dokładnie i zagotuj.
  6. Podanie: gotową zupę marchwiankę podawaj z posiekaną natką pietruszki i grzankami lub chrupiącym chlebem.

Ta zupa marchwianka jest nie tylko pyszna, ale i sycąca. Jej aksamitna konsystencja oraz naturalna słodycz sprawiają, że chętnie sięgają po nią zarówno dorośli, jak i dzieci.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje