PrzepisSałatkiBabcia Adela robi najlepszą marchewkę na gęsto do obiadu. Sięga po nietypowy dodatek

Babcia Adela robi najlepszą marchewkę na gęsto do obiadu. Sięga po nietypowy dodatek

Kiedy wpadałam na obiad do babci Adeli, w małej miseczce czekała najlepsza marchewka do obiadu. Seniorka rodu doskonale wiedziała, co uwielbiają jej bliscy, a ten dodatek zdecydowanie plasował się wysoko na liście. Prosty przepis z małym twistem nie ma sobie równych.

Duszona marchewka
Duszona marchewka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

31.10.2024 13:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pozornie może się wydawać, że gotowana marchewka to tylko gotowana marchewka i za dużo cudów tutaj zrobić nie można. Jeśli również uważasz, że nie ma w tym dodatku nic specjalnego to znak, że jeszcze nie wypróbowałeś tego przepisu. Nie ma w nim znienawidzonego przez dzieci groszku, jest za to kilka prostych składników, które zamieniają zwykłą marchew z ogródka w prawdziwy rarytas godny królowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marchewka na gęsto babci Anieli

Tradycyjna marchewka na ciepło to pyszny dodatek do kotletów, pieczonych mięs czy nawet ekspresowego obiadu w postaci sadzonego jajka z ziemniaczakami. Zwykle do pokrojonego warzywa dodaje się masło, mleko oraz mąkę, ale babcia Aniela dorzuca jeszcze jeden składnik.

Duszona marchewka
Duszona marchewka © Adobe Stock | brent Hofacker

Mowa tutaj o mleku, dzięki któremu marchewka staje się delikatniejsza w smaku, kremowa i jeszcze smaczniejsza. Prosty produkt sprawi, że smak stanie się jeszcze lepszy, a zwykła duszona marchewka będzie przysmakiem, którego nie odmówi nawet niejadek.

Składniki:

  • 700 g marchwi,
  • 400 ml mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obierz i pokrój w niewielką kostkę.
  2. Przełóż pokrojoną marchew do garnka i zalej niewielką ilością wody. Dodaj połowę łyżki masła oraz sól według własnego gustu.
  3. Gotuj na średnim ogniu, aż marchew będzie półmiękka.
  4. Gdy marchew będzie częściowo ugotowana, zalej ją 400 ml mleka. Kontynuuj gotowanie do momentu, aż marchew stanie się całkowicie miękka.
  5. W osobnym naczyniu rozprowadź 1 łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnego mleka, aby uzyskać gładką papkę.
  6. Wlej tę papkę do garnka z marchewką i dokładnie wymieszaj, aby uniknąć grudek.

Dopraw do smaku solą oraz cukrem. Przed podaniem dodaj pozostałą część masła i dokładnie wymieszaj. Smacznego!