Babcia Adela robi najlepszą marchewkę na gęsto do obiadu. Sięga po nietypowy dodatek
Kiedy wpadałam na obiad do babci Adeli, w małej miseczce czekała najlepsza marchewka do obiadu. Seniorka rodu doskonale wiedziała, co uwielbiają jej bliscy, a ten dodatek zdecydowanie plasował się wysoko na liście. Prosty przepis z małym twistem nie ma sobie równych.
31.10.2024 | aktual.: 05.11.2024 11:24
Pozornie może się wydawać, że gotowana marchewka to tylko gotowana marchewka i za dużo cudów tutaj zrobić nie można. Jeśli również uważasz, że nie ma w tym dodatku nic specjalnego to znak, że jeszcze nie wypróbowałeś tego przepisu. Nie ma w nim znienawidzonego przez dzieci groszku, jest za to kilka prostych składników, które zamieniają zwykłą marchew z ogródka w prawdziwy rarytas godny królowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marchewka na gęsto babci Anieli
Tradycyjna marchewka na ciepło to pyszny dodatek do kotletów, pieczonych mięs czy nawet ekspresowego obiadu w postaci sadzonego jajka z ziemniaczakami. Zwykle do pokrojonego warzywa dodaje się masło, mleko oraz mąkę, ale babcia Aniela dorzuca jeszcze jeden składnik.
Mowa tutaj o mleku, dzięki któremu marchewka staje się delikatniejsza w smaku, kremowa i jeszcze smaczniejsza. Prosty produkt sprawi, że smak stanie się jeszcze lepszy, a zwykła duszona marchewka będzie przysmakiem, którego nie odmówi nawet niejadek.
Składniki:
- 700 g marchwi,
- 400 ml mleka,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- sól i cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchew obierz i pokrój w niewielką kostkę.
- Przełóż pokrojoną marchew do garnka i zalej niewielką ilością wody. Dodaj połowę łyżki masła oraz sól według własnego gustu.
- Gotuj na średnim ogniu, aż marchew będzie półmiękka.
- Gdy marchew będzie częściowo ugotowana, zalej ją 400 ml mleka. Kontynuuj gotowanie do momentu, aż marchew stanie się całkowicie miękka.
- W osobnym naczyniu rozprowadź 1 łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnego mleka, aby uzyskać gładką papkę.
- Wlej tę papkę do garnka z marchewką i dokładnie wymieszaj, aby uniknąć grudek.
Dopraw do smaku solą oraz cukrem. Przed podaniem dodaj pozostałą część masła i dokładnie wymieszaj. Smacznego!