Marynuję szynkę w kawie i zapiekam. Znacznie lepsza niż sklepowe gotowce

Pieczona szynka zrobiona w domu to nie tylko bardziej ekonomiczny, ale często także o wiele zdrowszy wybór. Pakowane w plastik wędliny zawierają substancje wzmacniające smak i konserwanty, pozwalające na zachowanie długiego terminu ważności. Tymczasem w domowym piekarniku możesz zrobić mięso najlepszej jakości z dodatkami, które świadomie wybierzesz. Szynka w kawie to kulinarne odkrycie, które warto sprawdzić.

Szynka pieczona w kawie ma przyjemny, dymny posmakSzynka pieczona w kawie ma przyjemny, dymny posmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Marynata z dodatkiem prawdziwej kawy sprawia, że pieczeń nabiera wyjątkowego, lekko dymnego aromatu. W połączeniu z prostymi przyprawami i odrobiną cukru trzcinowego tworzy glazurę, która pokrywa skórkę, nadając jej ładny kolor i słodki posmak. Dzięki kawie szynka delikatnie zmienia odcień również w środku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni

Zmiel ziarna na marynatę

Do marynaty potrzebna jest świeżo zaparzona kawa – najlepiej smakuje z ziaren, które przed chwilą zostały zmielone. Wybór kawy nie jest bez znaczenia – ciemne palenie doda marynacie więcej goryczki. Średnie – stworzy zbalansowaną kompozycję, bogatą w kremowe, lekko orzechowe aromaty. W końcu jasno palona kawa sprawi, że pieczeń nabierze kwaskowych i bardziej owocowych nut.

Nie polecam kawy rozpuszczalnej, która w wielu przypadkach powstaje z odpadów kawowych i ziaren gorszej jakości. Marynata z taką kawą będzie miała sztuczny smak, obfitujący w gorzkie, a nawet pleśniowe niuanse.

Przepis na szynkę pieczoną w kawie

Do marynaty zaparz mocną czarną kawę. Najlepiej sprawdzi się podwójne espresso lub kawa z kawiarki – wtedy zaparz ją z 3 łyżek drobno zmielonych ziaren. Jeśli zalewasz kawę bezpośrednio wrzątkiem, po zaparzeniu przecedź fusy przez gazę lub drobne sitko. Szynkę warto zamarynować dzień wcześniej, a następnego dnia wstawić do pieczenia.

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej,
  • 3 łyżki masła,
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • 100 ml kawy zaparzonej z 3 łyżek świeżo zmielonych ziaren,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub syropu klonowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 ostra papryczka,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej.

Wykonanie:

  1. Przygotuj mięso – umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. W rondelku roztop 3 łyżki prawdziwego masła, a następnie natrzyj nim szynkę.
  3. W misce wymieszaj zaparzoną i przestudzoną kawę z cukrem lub syropem klonowym, sosem sojowym i przyprawami. Dokładnie natrzyj marynatą mięso, pozostaw w misce, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8-12 godzin.
  4. Po tym czasie wyjmij szynkę w marynacie z kawy z lodówki, ogrzej do temperatury pokojowej i krótko obsmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
  5. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni Celsjusza na 4,5 godziny. Pozostaw w naczyniu do ostygnięcia.
  7. Po kilku godzinach możesz pokroić szynkę. Jeśli chcesz ją podać na ciepło, wstaw ją ponownie do piekarnika na 10-15 min.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej