Marynuję szynkę w kawie i zapiekam. Znacznie lepsza niż sklepowe gotowce
Pieczona szynka zrobiona w domu to nie tylko bardziej ekonomiczny, ale często także o wiele zdrowszy wybór. Pakowane w plastik wędliny zawierają substancje wzmacniające smak i konserwanty, pozwalające na zachowanie długiego terminu ważności. Tymczasem w domowym piekarniku możesz zrobić mięso najlepszej jakości z dodatkami, które świadomie wybierzesz. Szynka w kawie to kulinarne odkrycie, które warto sprawdzić.
Marynata z dodatkiem prawdziwej kawy sprawia, że pieczeń nabiera wyjątkowego, lekko dymnego aromatu. W połączeniu z prostymi przyprawami i odrobiną cukru trzcinowego tworzy glazurę, która pokrywa skórkę, nadając jej ładny kolor i słodki posmak. Dzięki kawie szynka delikatnie zmienia odcień również w środku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni
Zmiel ziarna na marynatę
Do marynaty potrzebna jest świeżo zaparzona kawa – najlepiej smakuje z ziaren, które przed chwilą zostały zmielone. Wybór kawy nie jest bez znaczenia – ciemne palenie doda marynacie więcej goryczki. Średnie – stworzy zbalansowaną kompozycję, bogatą w kremowe, lekko orzechowe aromaty. W końcu jasno palona kawa sprawi, że pieczeń nabierze kwaskowych i bardziej owocowych nut.
Nie polecam kawy rozpuszczalnej, która w wielu przypadkach powstaje z odpadów kawowych i ziaren gorszej jakości. Marynata z taką kawą będzie miała sztuczny smak, obfitujący w gorzkie, a nawet pleśniowe niuanse.
Przepis na szynkę pieczoną w kawie
Do marynaty zaparz mocną czarną kawę. Najlepiej sprawdzi się podwójne espresso lub kawa z kawiarki – wtedy zaparz ją z 3 łyżek drobno zmielonych ziaren. Jeśli zalewasz kawę bezpośrednio wrzątkiem, po zaparzeniu przecedź fusy przez gazę lub drobne sitko. Szynkę warto zamarynować dzień wcześniej, a następnego dnia wstawić do pieczenia.
Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej,
- 3 łyżki masła,
- olej lub masło klarowane do smażenia,
- 100 ml kawy zaparzonej z 3 łyżek świeżo zmielonych ziaren,
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub syropu klonowego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 ostra papryczka,
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Wykonanie:
- Przygotuj mięso – umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- W rondelku roztop 3 łyżki prawdziwego masła, a następnie natrzyj nim szynkę.
- W misce wymieszaj zaparzoną i przestudzoną kawę z cukrem lub syropem klonowym, sosem sojowym i przyprawami. Dokładnie natrzyj marynatą mięso, pozostaw w misce, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8-12 godzin.
- Po tym czasie wyjmij szynkę w marynacie z kawy z lodówki, ogrzej do temperatury pokojowej i krótko obsmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni Celsjusza na 4,5 godziny. Pozostaw w naczyniu do ostygnięcia.
- Po kilku godzinach możesz pokroić szynkę. Jeśli chcesz ją podać na ciepło, wstaw ją ponownie do piekarnika na 10-15 min.