Pijemy kawę litrami i nie wiemy, jak sobie szkodzimy. Dietetyk wylicza 11 błędów
Pijesz kawę? Jeśli tak, to ten artykuł powinien cię zainteresować. Popularny dietetyk pokazał, że ten zdrowy napój w dość prosty sposób może stać się toksyczny dla ludzkiego organizmu. Do pozornie błahego błędu jest tylko jeden, mały krok. I możemy go wykonać aż na 11 różnych sposobów.
01.07.2024 08:17
Kawa jest produktem, który dotknęło wiele mitów. Większość z nich nie ma nic wspólnego z prawdą, ale nie zmienia to faktu, że kawa rzeczywiście może podziałać na nasz organizm nie w taki sposób, jaki byśmy chcieli. Taki błąd może popełnić każdy, więc lepiej się przed tym zawczasu zabezpieczyć. W jaki sposób? Na przykład czytając ten artykuł, w którym zacytowaliśmy 11 błędów w piciu kawy, które wyliczył doktor Bartek Kulczyński.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pijesz kawę w taki sposób? Szkodzisz sobie
Doktor Bartek Kulczyński zebrał w całość wszystkie możliwe błędy dotyczące picia kawy. Istotne okazuje się nie tylko to, ile kawy pijemy, ale także, o której godzinie to robimy i co w tym czasie... jemy. Przyjrzyjmy się temu. Nas to bardzo zaciekawiło, bo uwielbiamy czarny napój i nie chcielibyśmy, żeby nam szkodził!
- Kawa ze słodyczami. Badania wykazały, że kofeina blokuje odczuwanie słodkiego smaku. To może skutkować utratą kontroli nad pochłanianym cukrem.
- Kawa tuż po przebudzeniu. Chociaż kofeina ma właściwości pobudzające, to traktowanie jej jako remedium na nieprzespaną noc to błąd. Wypita z rana kawa ma zły wpływ na gospodarkę węglowodanową, a więc może spowodować gwałtowne skoki cukru.
- Zbyt późne picie kawy. Kłopoty z zaśnięciem to tylko część problemu. Kofeina obniża też jakość snu, więc nie zaleca się jej spożywania później, niż na 9 godzin przed snem.
- Nadużywanie kofeiny. Doktor Bartek Kulczyński wskazał, że dawki kofeiny są powiązane z działaniem niektórych enzymów w naszym organizmie. Należy obserwować reakcje swojego ciała na kawę, a nie tylko stosować się do ogólnych formułek.
- Cukier do kawy. Towarzystwa naukowe nie zalecają spożywania więcej niż 25 gramów cukru dziennie. To trochę ponad 4 łyżeczki cukru na 24 godziny. To chyba nie wymaga dłuższego komentarza.
- Picie gorącej kawy. Ta zasada dotyczy też innych płynów. Kulczyński zauważył, że picie dużej ilości gorących napojów znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia raka przełyku.
- Kawa podczas refluksu. Kofeina powoduje relaksację dolnego zwieracza przełyku, a to nasila objawy chorobowe refluksu.
- Zły stopień wypalenia ziaren. Dietetyk zauważył, że proces wypalania kawy wpływa na ilość przeciwutleniaczy w kawie. Najlepsza jest kawa jasno palona lub zielona.
- Picie zamienników kawy. Tak zwane napoje kawowe mają zwykle potwornie zły skład. Kulczyński wspomniał o produkcie, w którym prawdziwej kawy jest... 7 proc.
- Kawa z mlekiem lub śmietanką. Dodatek tych produktów sprawia, że składniki prozdrowotne w kawie są gorzej wchłaniane przez organizm.
- Picie kawy podczas jedzenia produktów bogatych w żelazo. Kawa bardzo obniża wchłanianie tego minerału przez ludzkie ciało.