Maślane bułeczki robię tylko z tego przepisu. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka

Tak przygotowane bułeczki maślane zawsze wychodzą mięciutkie i puszyste. To sprawdzony sposób na domowe wypieki, które zachwycą całą rodzinę i umilą każdy posiłek.

Maślane bułeczki zachwycą każdegoMaślane bułeczki zachwycą każdego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Domowe bułeczki to jedna z najlepszych rzeczy na świecie. Potwierdzi to każda gospodyni domowa, która choć raz spróbowała ich prosto z pieca. Te maślane bułeczki zachwycą cię nie tylko smakiem, ale również swoją puszystością i delikatnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut

Domowe maślane bułeczki

Przepis jest inspirowany miękkimi, maślanymi bułeczkami, znanymi jako Dutch oven rolls. Tradycyjnie wypieka się je w ciężkim, żeliwnym garnku z pokrywką, co pozwala uzyskać wyjątkową wilgotność i delikatność ciasta. Aby uprościć przygotowanie i dostosować je do domowych warunków, zamiast żeliwnego naczynia wystarczy użyć zwykłego naczynia żaroodpornego z pokrywką – takiego, jakie większość z nas ma w kuchennej szafce.

Sekret miękkości tych bułeczek tkwi również w składnikach i sposobie pieczenia. Masło dodane do ciasta nadaje mu elastyczność i miękkość, a to użyte na końcu – tuż po upieczeniu – wzmacnia smak i nadaje złocisty połysk. Natomiast masło dodane na spód naczynia sprawia, że bułeczki są zmiękczone i mają więcej smaku. Ważne jest także ciasne ułożenie kulek ciasta w formie – dzięki temu bułeczki podczas pieczenia rosną ku górze, pozostając miękkie i puszyste również po bokach. To właśnie te drobne triki sprawiają, że każda bułeczka jest idealnie delikatna i wręcz rozpływa się w ustach.

Przepis na maślane bułeczki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml ciepłego mleka,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 7 g drożdży instant lub 7 g drożdży suszonych aktywnych,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże (jeśli używasz suchych aktywnych – wcześniej rozpuść je w części ciepłego mleka z odrobiną cukru i odstaw na 10 minut, aż się spienią), cukier i sól.
  3. Wlej ciepłe mleko, dodaj 20 g roztopionego masła i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  5. Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na 20 równych części i uformuj z nich kulki.
  6. Naczynie żaroodporne posmaruj 20 g masła, a bułeczki ułóż ciasno obok siebie, pozostawiając lekkie odstępy.
  7. Przykryj i odstaw na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  8. Wstaw bułeczki do piekarnika – piecz 15 minut pod przykryciem, następnie odkryj i dopiecz przez kolejne 10 minut, aż się zarumienią.
  9. Po lekkim przestudzeniu posmaruj je resztą roztopionego masła, by nadać im apetyczny połysk i głębszy smak.
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji