Maślane bułeczki robię tylko z tego przepisu. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka

Tak przygotowane bułeczki maślane zawsze wychodzą mięciutkie i puszyste. To sprawdzony sposób na domowe wypieki, które zachwycą całą rodzinę i umilą każdy posiłek.

Maślane bułeczki zachwycą każdegoMaślane bułeczki zachwycą każdego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Domowe bułeczki to jedna z najlepszych rzeczy na świecie. Potwierdzi to każda gospodyni domowa, która choć raz spróbowała ich prosto z pieca. Te maślane bułeczki zachwycą cię nie tylko smakiem, ale również swoją puszystością i delikatnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut

Domowe maślane bułeczki

Przepis jest inspirowany miękkimi, maślanymi bułeczkami, znanymi jako Dutch oven rolls. Tradycyjnie wypieka się je w ciężkim, żeliwnym garnku z pokrywką, co pozwala uzyskać wyjątkową wilgotność i delikatność ciasta. Aby uprościć przygotowanie i dostosować je do domowych warunków, zamiast żeliwnego naczynia wystarczy użyć zwykłego naczynia żaroodpornego z pokrywką – takiego, jakie większość z nas ma w kuchennej szafce.

Sekret miękkości tych bułeczek tkwi również w składnikach i sposobie pieczenia. Masło dodane do ciasta nadaje mu elastyczność i miękkość, a to użyte na końcu – tuż po upieczeniu – wzmacnia smak i nadaje złocisty połysk. Natomiast masło dodane na spód naczynia sprawia, że bułeczki są zmiękczone i mają więcej smaku. Ważne jest także ciasne ułożenie kulek ciasta w formie – dzięki temu bułeczki podczas pieczenia rosną ku górze, pozostając miękkie i puszyste również po bokach. To właśnie te drobne triki sprawiają, że każda bułeczka jest idealnie delikatna i wręcz rozpływa się w ustach.

Przepis na maślane bułeczki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml ciepłego mleka,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 7 g drożdży instant lub 7 g drożdży suszonych aktywnych,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże (jeśli używasz suchych aktywnych – wcześniej rozpuść je w części ciepłego mleka z odrobiną cukru i odstaw na 10 minut, aż się spienią), cukier i sól.
  3. Wlej ciepłe mleko, dodaj 20 g roztopionego masła i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  5. Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na 20 równych części i uformuj z nich kulki.
  6. Naczynie żaroodporne posmaruj 20 g masła, a bułeczki ułóż ciasno obok siebie, pozostawiając lekkie odstępy.
  7. Przykryj i odstaw na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  8. Wstaw bułeczki do piekarnika – piecz 15 minut pod przykryciem, następnie odkryj i dopiecz przez kolejne 10 minut, aż się zarumienią.
  9. Po lekkim przestudzeniu posmaruj je resztą roztopionego masła, by nadać im apetyczny połysk i głębszy smak.

Wybrane dla Ciebie

Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Ciasto drożdżowe cioci Bożenki jest mięciutkie jak podusia. Zdradziła mi sekretną metodę 3xC
Ciasto drożdżowe cioci Bożenki jest mięciutkie jak podusia. Zdradziła mi sekretną metodę 3xC
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Smaruj nimi chleb, bo są lepsze od masła. Wspierają serce i mózg, a do tego dostarczają witamin
Smaruj nimi chleb, bo są lepsze od masła. Wspierają serce i mózg, a do tego dostarczają witamin
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni