Maślane bułeczki robię tylko z tego przepisu. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Tak przygotowane bułeczki maślane zawsze wychodzą mięciutkie i puszyste. To sprawdzony sposób na domowe wypieki, które zachwycą całą rodzinę i umilą każdy posiłek.
Domowe bułeczki to jedna z najlepszych rzeczy na świecie. Potwierdzi to każda gospodyni domowa, która choć raz spróbowała ich prosto z pieca. Te maślane bułeczki zachwycą cię nie tylko smakiem, ale również swoją puszystością i delikatnością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Leniwe z jagodami jak u babci! Gotowe w kilka minut
Domowe maślane bułeczki
Przepis jest inspirowany miękkimi, maślanymi bułeczkami, znanymi jako Dutch oven rolls. Tradycyjnie wypieka się je w ciężkim, żeliwnym garnku z pokrywką, co pozwala uzyskać wyjątkową wilgotność i delikatność ciasta. Aby uprościć przygotowanie i dostosować je do domowych warunków, zamiast żeliwnego naczynia wystarczy użyć zwykłego naczynia żaroodpornego z pokrywką – takiego, jakie większość z nas ma w kuchennej szafce.
Sekret miękkości tych bułeczek tkwi również w składnikach i sposobie pieczenia. Masło dodane do ciasta nadaje mu elastyczność i miękkość, a to użyte na końcu – tuż po upieczeniu – wzmacnia smak i nadaje złocisty połysk. Natomiast masło dodane na spód naczynia sprawia, że bułeczki są zmiękczone i mają więcej smaku. Ważne jest także ciasne ułożenie kulek ciasta w formie – dzięki temu bułeczki podczas pieczenia rosną ku górze, pozostając miękkie i puszyste również po bokach. To właśnie te drobne triki sprawiają, że każda bułeczka jest idealnie delikatna i wręcz rozpływa się w ustach.
Przepis na maślane bułeczki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 300 ml ciepłego mleka,
- 50 g roztopionego masła,
- 7 g drożdży instant lub 7 g drożdży suszonych aktywnych,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Rozpuść masło.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże (jeśli używasz suchych aktywnych – wcześniej rozpuść je w części ciepłego mleka z odrobiną cukru i odstaw na 10 minut, aż się spienią), cukier i sól.
- Wlej ciepłe mleko, dodaj 20 g roztopionego masła i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na 20 równych części i uformuj z nich kulki.
- Naczynie żaroodporne posmaruj 20 g masła, a bułeczki ułóż ciasno obok siebie, pozostawiając lekkie odstępy.
- Przykryj i odstaw na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Wstaw bułeczki do piekarnika – piecz 15 minut pod przykryciem, następnie odkryj i dopiecz przez kolejne 10 minut, aż się zarumienią.
- Po lekkim przestudzeniu posmaruj je resztą roztopionego masła, by nadać im apetyczny połysk i głębszy smak.