Maślany krem na ziemniakach. Ewa Wachowicz wie, jak podbić kubki smakowe

To jedna z najlepszych zup na zimową niepogodę. Przyjemnie rozgrzewa i rozpieszcza kubki smakowe. Ewa Wachowicz doskonale wie, jak sprawić przyjemność bliskim, korzystając przy tym z prostych i tanich produktów.

Pyszna zupa krem od Ewy WachowiczPyszna zupa krem od Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Ewa Malinowska

Ziemniak w zupie najczęściej odgrywa drugoplanową rolę, pływając gdzieś w wywarze obok innych składników. W przepisie Ewy Wachowicz staje się jednak podstawą pysznej, aksamitnej zupy, która rozpieszcza kubki smakowe. To idealne połączenie świeżości śmietany oraz cytryny z kremowym ziemniakiem i wyrazistym czosnkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kebab z kurczaka. Przepis, który podbije twoje podniebienie

Zupa krem ziemniaczany Ewy Wachowicz

Ta niepozorna zupa rozpieszcza smakiem już od pierwszej łyżki. Świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, potrawa na rodzinne spotkanie, jak i ciepła kolacja. Lista składników nie jest długa, większość masz już w swojej kuchni.

Krem z ziemniaków
Krem z ziemniaków © Pixabay

Dzięki swojej kremowej strukturze zupa krem doskonale syci i rozgrzewa, a jednocześnie jest lekkim i eleganckim daniem. Ewa Wachowicz pokazuje, że prawdziwy smak tkwi w prostocie. Jej zupa to połączenie świeżych składników i aromatycznych ziół, a śmietana dodaje jej aksamitnej gładkości.

Składniki:

  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 2 główki czosnku,
  • 200 g solonego masła,
  • 1,4 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżka zimnego masła.

Do podania:

  • gęsta śmietana,
  • skórka cytrynowa,
  • świeży tymianek.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki, cebulę podziel na ćwiartki, a czosnek przekrój wzdłuż na pół.
  2. Warzywa ułóż na blaszce. Połóż kawałki masła i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Zapiekaj przez 45 minut.
  3. Pieczone warzywa przełóż do garnka, wyciskając czosnek z łupinek.
  4. Zalej bulionem, dopraw pieprzem oraz gałką i zagotuj.
  5. Dodaj zimne masło i wymieszaj, aż się rozpuści. Jeśli nie znajdziesz solonego masła, możesz sięgnąć po prostu po zwykłe masło i doprawić zupę solą.

Gotową zupę ziemniaczaną Ewy Wachowicz podawaj z grzankami, kleksem śmietany, odrobiną startej skórki cytrynowej oraz świeżym tymiankiem. Zamiast grzanek możesz sięgnąć także po podprażone płatki migdałów czy też nasiona słonecznika. Zachwyty rodziny gwarantowane, a garnek szybko zacznie świecić pustkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀