PrzepisZupyMaślany krem na ziemniakach. Ewa Wachowicz wie, jak podbić kubki smakowe

Maślany krem na ziemniakach. Ewa Wachowicz wie, jak podbić kubki smakowe

To jedna z najlepszych zup na zimową niepogodę. Przyjemnie rozgrzewa i rozpieszcza kubki smakowe. Ewa Wachowicz doskonale wie, jak sprawić przyjemność bliskim, korzystając przy tym z prostych i tanich produktów.

Pyszna zupa krem od Ewy Wachowicz
Pyszna zupa krem od Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram

Ziemniak w zupie najczęściej odgrywa drugoplanową rolę, pływając gdzieś w wywarze obok innych składników. W przepisie Ewy Wachowicz staje się jednak podstawą pysznej, aksamitnej zupy, która rozpieszcza kubki smakowe. To idealne połączenie świeżości śmietany oraz cytryny z kremowym ziemniakiem i wyrazistym czosnkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kebab z kurczaka. Przepis, który podbije twoje podniebienie

Zupa krem ziemniaczany Ewy Wachowicz

Ta niepozorna zupa rozpieszcza smakiem już od pierwszej łyżki. Świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, potrawa na rodzinne spotkanie, jak i ciepła kolacja. Lista składników nie jest długa, większość masz już w swojej kuchni.

Krem z ziemniaków
Krem z ziemniaków© Pixabay

Dzięki swojej kremowej strukturze zupa krem doskonale syci i rozgrzewa, a jednocześnie jest lekkim i eleganckim daniem. Ewa Wachowicz pokazuje, że prawdziwy smak tkwi w prostocie. Jej zupa to połączenie świeżych składników i aromatycznych ziół, a śmietana dodaje jej aksamitnej gładkości.

Składniki:

  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 2 główki czosnku,
  • 200 g solonego masła,
  • 1,4 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżka zimnego masła.

Do podania:

  • gęsta śmietana,
  • skórka cytrynowa,
  • świeży tymianek.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki, cebulę podziel na ćwiartki, a czosnek przekrój wzdłuż na pół.
  2. Warzywa ułóż na blaszce. Połóż kawałki masła i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Zapiekaj przez 45 minut.
  3. Pieczone warzywa przełóż do garnka, wyciskając czosnek z łupinek.
  4. Zalej bulionem, dopraw pieprzem oraz gałką i zagotuj.
  5. Dodaj zimne masło i wymieszaj, aż się rozpuści. Jeśli nie znajdziesz solonego masła, możesz sięgnąć po prostu po zwykłe masło i doprawić zupę solą.

Gotową zupę ziemniaczaną Ewy Wachowicz podawaj z grzankami, kleksem śmietany, odrobiną startej skórki cytrynowej oraz świeżym tymiankiem. Zamiast grzanek możesz sięgnąć także po podprażone płatki migdałów czy też nasiona słonecznika. Zachwyty rodziny gwarantowane, a garnek szybko zacznie świecić pustkami. Smacznego!

obiad za 15 złprzepisewa wachowicz
Wybrane dla Ciebie