Maślany krem na ziemniakach. Ewa Wachowicz wie, jak podbić kubki smakowe
To jedna z najlepszych zup na zimową niepogodę. Przyjemnie rozgrzewa i rozpieszcza kubki smakowe. Ewa Wachowicz doskonale wie, jak sprawić przyjemność bliskim, korzystając przy tym z prostych i tanich produktów.
Ziemniak w zupie najczęściej odgrywa drugoplanową rolę, pływając gdzieś w wywarze obok innych składników. W przepisie Ewy Wachowicz staje się jednak podstawą pysznej, aksamitnej zupy, która rozpieszcza kubki smakowe. To idealne połączenie świeżości śmietany oraz cytryny z kremowym ziemniakiem i wyrazistym czosnkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy kebab z kurczaka. Przepis, który podbije twoje podniebienie
Zupa krem ziemniaczany Ewy Wachowicz
Ta niepozorna zupa rozpieszcza smakiem już od pierwszej łyżki. Świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, potrawa na rodzinne spotkanie, jak i ciepła kolacja. Lista składników nie jest długa, większość masz już w swojej kuchni.
Dzięki swojej kremowej strukturze zupa krem doskonale syci i rozgrzewa, a jednocześnie jest lekkim i eleganckim daniem. Ewa Wachowicz pokazuje, że prawdziwy smak tkwi w prostocie. Jej zupa to połączenie świeżych składników i aromatycznych ziół, a śmietana dodaje jej aksamitnej gładkości.
Składniki:
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków,
- 1 cebula,
- 2 główki czosnku,
- 200 g solonego masła,
- 1,4 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 1 łyżka zimnego masła.
Do podania:
- gęsta śmietana,
- skórka cytrynowa,
- świeży tymianek.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki, cebulę podziel na ćwiartki, a czosnek przekrój wzdłuż na pół.
- Warzywa ułóż na blaszce. Połóż kawałki masła i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Zapiekaj przez 45 minut.
- Pieczone warzywa przełóż do garnka, wyciskając czosnek z łupinek.
- Zalej bulionem, dopraw pieprzem oraz gałką i zagotuj.
- Dodaj zimne masło i wymieszaj, aż się rozpuści. Jeśli nie znajdziesz solonego masła, możesz sięgnąć po prostu po zwykłe masło i doprawić zupę solą.
Gotową zupę ziemniaczaną Ewy Wachowicz podawaj z grzankami, kleksem śmietany, odrobiną startej skórki cytrynowej oraz świeżym tymiankiem. Zamiast grzanek możesz sięgnąć także po podprażone płatki migdałów czy też nasiona słonecznika. Zachwyty rodziny gwarantowane, a garnek szybko zacznie świecić pustkami. Smacznego!