Wielu patrzy z obrzydzeniem, a szkoda. Można ugotować na nich genialną zupę

Kuchnie świata obfitują w przepisy wykorzystujące podroby. Choć dla niektórych mogą wydawać się niecodzienne, to dla innych są prawdziwym przysmakiem. Jednym z takich przysmaków jest rosolnik – tradycyjna zupa wschodnioeuropejska, której jednym z głównych składników są nerki cielęce.

Rosyjska zupa ogórkowa - rosolnikRosyjska zupa ogórkowa - rosolnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Julien Yakubovski
Marcin Michałowski

Podroby, takie jak nerki cielęce, budzą mieszane uczucia. Jedni je kochają, inni omijają szerokim łukiem. Jednak warto dać im szansę, bo przygotowanie z nich zupy może być kulinarnym odkryciem. Jednym z takich dań jest rosolnik – tradycyjna wschodnioeuropejska zupa, która łączy kiszone ogórki, kaszę jęczmienną i wywar na bazie nerek cielęcych. Choć brzmi nietypowo, efekt końcowy zachwyca smakiem i aromatem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koreańskie placuszki warzywne. Sprawdzą się na obiad lub kolację

Dlaczego warto spróbować rosolniku?

Rosół z nerkami to nie tylko danie sycące, ale także niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Nerki cielęce, przyrządzone w odpowiedni sposób, są delikatne i pozbawione charakterystycznego zapachu. Połączenie ich z kiszonymi ogórkami, warzywami i kaszą jęczmienną tworzy wyjątkową kompozycję smakową.

Przepis na tradycyjny rosolnik

Składniki:

  • 0,5 kg ołowiny z kością,
  • 1 nerka cielęca,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • kawałek selera korzeniowego,
  • biała część pora,
  • 100 g przecieru pomidorowego,
  • 2 garści suszonych grzybów,
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • natka pietruszki,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Nerki dokładnie oczyść, a następnie zanurz w kilku wodach, aby usunąć charakterystyczny zapach.
  2. Wołowinę i nerki ugotuj w osobnych garnkach do miękkości.
  3. Podsmaż pokrojoną cebulę, marchewkę i seler. Dodaj pokrojone suszone grzyby i przecier pomidorowy.
  4. Połącz wywary z wołowiny i nerek. Dodaj podsmażone warzywa, kaszę jęczmienną, pokrojone ogórki kiszone i przyprawy. Gotuj do miękkości kaszy.
  5. Gotową zupę podawaj posypaną świeżą natką pietruszki.

Podroby, choć często niedoceniane, są wartościowym składnikiem diety – bogate w białko i witaminy. Warto przekonać się do ich smaku, zwłaszcza w tak udanym wydaniu jak rosolnik. Ta zupa to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu, a także na przybliżenie sobie kuchni naszych wschodnich sąsiadów.

Daj szansę nerką cielęcym – być może odkryjesz nowe, ulubione danie!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat