Wielu patrzy z obrzydzeniem, a szkoda. Można ugotować na nich genialną zupę

Kuchnie świata obfitują w przepisy wykorzystujące podroby. Choć dla niektórych mogą wydawać się niecodzienne, to dla innych są prawdziwym przysmakiem. Jednym z takich przysmaków jest rosolnik – tradycyjna zupa wschodnioeuropejska, której jednym z głównych składników są nerki cielęce.

Rosyjska zupa ogórkowa - rosolnikRosyjska zupa ogórkowa - rosolnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Julien Yakubovski
Marcin Michałowski

Podroby, takie jak nerki cielęce, budzą mieszane uczucia. Jedni je kochają, inni omijają szerokim łukiem. Jednak warto dać im szansę, bo przygotowanie z nich zupy może być kulinarnym odkryciem. Jednym z takich dań jest rosolnik – tradycyjna wschodnioeuropejska zupa, która łączy kiszone ogórki, kaszę jęczmienną i wywar na bazie nerek cielęcych. Choć brzmi nietypowo, efekt końcowy zachwyca smakiem i aromatem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koreańskie placuszki warzywne. Sprawdzą się na obiad lub kolację

Dlaczego warto spróbować rosolniku?

Rosół z nerkami to nie tylko danie sycące, ale także niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Nerki cielęce, przyrządzone w odpowiedni sposób, są delikatne i pozbawione charakterystycznego zapachu. Połączenie ich z kiszonymi ogórkami, warzywami i kaszą jęczmienną tworzy wyjątkową kompozycję smakową.

Przepis na tradycyjny rosolnik

Składniki:

  • 0,5 kg ołowiny z kością,
  • 1 nerka cielęca,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • kawałek selera korzeniowego,
  • biała część pora,
  • 100 g przecieru pomidorowego,
  • 2 garści suszonych grzybów,
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • natka pietruszki,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Nerki dokładnie oczyść, a następnie zanurz w kilku wodach, aby usunąć charakterystyczny zapach.
  2. Wołowinę i nerki ugotuj w osobnych garnkach do miękkości.
  3. Podsmaż pokrojoną cebulę, marchewkę i seler. Dodaj pokrojone suszone grzyby i przecier pomidorowy.
  4. Połącz wywary z wołowiny i nerek. Dodaj podsmażone warzywa, kaszę jęczmienną, pokrojone ogórki kiszone i przyprawy. Gotuj do miękkości kaszy.
  5. Gotową zupę podawaj posypaną świeżą natką pietruszki.

Podroby, choć często niedoceniane, są wartościowym składnikiem diety – bogate w białko i witaminy. Warto przekonać się do ich smaku, zwłaszcza w tak udanym wydaniu jak rosolnik. Ta zupa to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu, a także na przybliżenie sobie kuchni naszych wschodnich sąsiadów.

Daj szansę nerką cielęcym – być może odkryjesz nowe, ulubione danie!

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟