PrzepisŚniadanieZamiast wlewać do zupy, dodaję do jajecznicy. Wychodzi idealnie kremowa

Zamiast wlewać do zupy, dodaję do jajecznicy. Wychodzi idealnie kremowa

Jajecznica to śniadaniowy klasyk, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednak istnieje sposób, aby ta prosta potrawa nabrała zupełnie nowego wymiaru. Zapomnij o tradycyjnym smażeniu na maśle – dziś poznasz przepis, który odmieni twoje poranki.

Jajecznica ze śmietaną smakuje obłędnie
Jajecznica ze śmietaną smakuje obłędnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajecznica jest uwielbiana za prostotę, szybkość przygotowania i niezliczone możliwości modyfikacji. Każdy ma swój sposób na tę potrawę – jedni wolą ją ściętą, inni półpłynną, z dodatkami lub bez. Ale co, jeśli istnieje sposób, by jajecznica zawsze wychodziła idealnie kremowa i miała bogaty, aksamitny smak? Kluczem do sukcesu jest składnik, który zwykle kojarzy się z zupami czy sosami – śmietana. Jajecznica przygotowana z jej dodatkiem zyska zupełnie nową jakość, której trudno się oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca

Dlaczego śmietana jest lepsza niż masło?

Masło dodaje jajecznicy charakterystycznego smaku, ale to śmietana odpowiada za jej wyjątkową kremową konsystencję. Tłuszcz zawarty w śmietanie sprawia, że jajka są delikatne i aksamitne, a jednocześnie lekko puszyste. Dodatkowo śmietana wzbogaca smak jajecznicy, nadając jej bardziej wyrazisty charakter.

Jajecznica na śmietanie – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 mała cebula szalotka,
  • kilka plastrów wędliny, boczku lub kawałek kiełbasy (według uznania),
  • czubata łyżka śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną patelnię dodaj pół łyżki śmietany i rozgrzej ją na średnim ogniu. Tłuszcz ze śmietany pokryje dno patelni, zapobiegając przywieraniu jajek.
  2. Pokrój cebulę i dodatki (np. boczek, wędlinę) na drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż do zarumienienia.
  3. Kiedy warzywa i dodatki będą już gotowe, dodaj pozostałą część śmietany. Pozwól jej się rozgrzać.
  4. Wbij jajka na rozgrzaną patelnię. Smaż, delikatnie mieszając, aż białko się zetnie, a żółtka pozostaną według twojego uznania płynne lub ścięte.
  5. Dopraw jajecznicę solą i pieprzem do smaku. Posyp świeżym szczypiorkiem i podawaj od razu.

Podstawowy przepis na jajecznicę na śmietanie możesz modyfikować według własnych preferencji. Zamiast boczku możesz dodać pokrojone pieczarki, paprykę, szpinak lub inne ulubione warzywa. Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami serów, np. dodając starty cheddar lub parmezan tuż przed podaniem.

jajecznicaprzepisśmietana
Wybrane dla Ciebie