PrzepisGrillSmakowe masło na 6 ciekawych sposobów

Smakowe masło na 6 ciekawych sposobów

Dziś przychodzimy z pomysłem na masło smakowe i to w kilku ciekawych wersjach. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie!

Smakowe masło na 6 ciekawych sposobów
Pyszności

19.06.2019 | aktual.: 20.06.2019 09:13

Składniki:

Boczek i cheddar

  1. 1/2 łyżeczki pieprz
  2. 200 g miękkie masło
  3. 150 g boczek podsmażony
  4. 1/2 szkl. ser cheddar starty
  5. 1/3 szkl. szczypiorek posiekany
  6. 1-2 szt. ząbek czosnku

Suszone pomidory i oliwki

  1. 200 g miękkie masło
  2. 1/3 szkl. suszone pomidory pokrojone
  3. 1/3 szkl. oliwki czarne pokrojone
  4. 1-2 szt. ząbki czosnku
  5. 1/3 szkl. świeża bazylia posiekana
  6. 1 szczypta pieprz

Chili i cytryna

  1. 200 g miękkie masło
  2. 2 szt. papryczki chili pokrojone
  3. 1 szt. ząbek czosnku
  4. 1 łyżeczka skórka z cytryny starta
  5. 1 łyżka sól morska
  6. 1 łyżeczka pieprz
  7. 1 łyżeczka sok z cytryny

Gorgonzola i orzechy włoskie

  1. 200 g miękkie masło
  2. 30 g ser gorgonzola
  3. 1/2 szkl. orzechy włoskie
  4. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  5. 1 łyżka sól morska

Curry i cynamon

  1. 200 g miękkie masło
  2. 1/4 szkl. kolendra posiekana
  3. 1 łyżka skórka z cytryny starta
  4. 1 szt. ząbek czosnku
  5. 1 łyżeczka kurkuma
  6. 1 łyżeczka curry
  7. 1 łyżeczka cynamon
  8. 1 łyżka sól morska
  9. 1 łyżeczka pieprz

Rozmaryn i czosnek

  1. 200 g miękkie masło
  2. 2 szt. gałązki rozmarynu obrane
  3. 2 szt. ząbki czosnku
  4. 1 łyżka suszona cebula
  5. 1 łyżeczka pieprz
  6. 1 łyżka sól morska

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą miękkie masło, gorgonzolę, orzechy włoskie, natkę pietruszki, sól i pieprz. Powstałą mieszankę przenieś na papier do pieczenia i zwiń w rulon.

Obraz

2. W drugiej misce wymieszaj ze sobą miękkie masło, podsmażony boczek, cheddar, szczypiorek, czosnek i pieprz. Tak jak wyżej, przełóż mieszankę na papier do pieczenia i zwiń w rulon.

Obraz

3. W trzecim wypadku połącz ze sobą: miękkie masło, rozmaryn, czosnek, cebulę suszoną, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj i postępuj dalej jak wyżej.

Obraz

4. Czas na czwartą propozycję, na którą składa się: miękkie masło, suszone pomidory, czarne oliwki, czosnek, bazylia oraz pieprz. Zwiń w rulon jak poprzednie mieszanki.

Obraz

5. Aby przygotować 5 opcję w misce połącz ze sobą: miękkie masło, papryczki chilli, czosnek, skórkę i sok z cytryny, sól oraz pieprz. Mieszankę zwiń w rulon.

Obraz

6. I na koniec smakowe masło z kolendrą, skórką z cytryny, kurkumą, curry, cynamonem, solą oraz pieprzem. Je również zabezpiecz przy pomocy papieru do pieczenia.

Obraz

7. Każde zawinięte masło wstaw do lodówki na dwie godziny. I to wszystko!

Obraz
Wybrane dla Ciebie