Metrowiec z tego przepisu to niebo w gębie. Ważna jest proporcja

Metrowiec to ciasto, które kojarzy się z dzieciństwem i rodzinnymi uroczystościami. Jest pyszny, prosty w przygotowaniu i efektowny. Jeśli szukasz przepisu na idealny metrowiec, to trafiłeś w dobre miejsce.

Ciasto Metrowiec (fot. Youtube - screen z kanału Yummy World)Ciasto Metrowiec (fot. Youtube - screen z kanału Yummy World)
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Metrowiec, znany również jako babka metrowa, to słodkie wspomnienia z dzieciństwa wielu z nas. To ciasto, które często piekła nasza mama, i które kojarzy się z rodziną i domowym ciepłem. Jednak przygotowanie metrowca wymaga pewnych umiejętności i wiedzy, szczególnie jeśli zależy ci na zachowaniu idealnej proporcji jasnego i ciemnego ciasta oraz pysznego kremu budyniowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne ciasto a'la Oreo, które jest rozkoszą dla podniebienia. Nie wymaga pieczenia

Metrowiec - przepis krok po kroku

Metrowiec to klasyczne ciasto, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Jest idealne na każdą okazję, a jego przygotowanie nie jest trudne.

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

Krem:

  • 1 kostka masła,
  • 0,5 litra mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • Olejek waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przygotuj ciasto. Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj olej, zimną wodę oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  2. Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao, a do drugiej dodaj dodatkowe 2 łyżki mąki.
  3. Przygotuj dwie jednakowe blaszki o wymiarach 10x40 cm, wyłóż je folią aluminiową, a następnie wlej na nie przygotowane ciasto.
  4. Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto wychodzi suchy.
  5. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, odetnij górne części oraz końcówki, a pozostałe kawałki ciasta zostaw do posypania.
  6. Teraz przygotuj masę budyniową. Odlej pół litra mleka, a pozostałe zagotuj z cukrem. W osobnym naczyniu rozmieszaj obie mąki w odłożonym mleku, a następnie wlej to do gotującego się mleka.
  7. Ugotuj budyń i pozostaw do wystygnięcia.
  8. W osobnym naczyniu utrzyj miękkie masło na puszystą masę, dodaj wystudzony budyń i kilka kropli olejku waniliowego. Tak przygotowanym kremem smaruj na przemian kromki jasnego i ciemnego ciasta i sklejaj.
  9. Powinny powstać dwie równe, około 50 cm warstwy ciasta. Smarujemy wierzch i boki kremem, a na koniec posypujemy okruszkami z ciasta.
  10. Ciasto odstawiamy do lodówki i pozostawiamy je na kilka godzin, aby wszystkie smaki idealnie się połączyły.

Wskazówka:

  • Jeśli masz ochotę, możesz polać ciasto polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi dla dodatkowego smaku.

Metrowiec z tego przepisu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealnie zbalansowane proporcje jasnego i ciemnego ciasta, połączone z kremem budyniowym, sprawiają, że to ciasto staje się wyjątkowo apetyczne. Teraz, kiedy znasz ten przepis, możesz podzielić się smakiem swojego dzieciństwa z rodziną i przyjaciółmi. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"