W PRL-u była flagowym daniem. Dziś Polacy wolą zajadać się sushi

Kiedyś zajadali się nią wszyscy, dzisiaj mało kto o niej pamięta. Ryba w zalewie, czyli kultowa przekąska z czasów słusznie minionych, lubi czasem o sobie przypomnieć. Dzisiaj zdradzamy, jak ją przygotować.

Ryba w zalewie - hit PRL, o którym mało kto pamiętaRyba w zalewie - hit PRL, o którym mało kto pamięta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cofnijmy się o kilka dekad. W Polsce — zamiast barów z sushi na co drugim rogu — reglamentacja żywności, kolejki do i tak niemal pustych sklepów, a w kuchniach polskich gospodyń skondensowana kreatywność i fantazja. Tak, mów o tych latach co chcesz, ale nie można zaprzeczyć, że nasze mamy i babcie radziły sobie wtedy po mistrzowsku, tak tylko, jak były w stanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z ziemniakami w nowym wydaniu. To najlepszy obiad prosto z piekarnika

Kuchnia PRL-u była jedną wielką improwizacją, tworzoną często prawie z niczego. Do historii przeszedł więc czekoladowy blok, parówki w sosie czy babka ziemniaczana. Dużym poważaniem cieszyły się wtedy podroby i inne mocne smaki — na przykład taki, jakim charakteryzowała się bohaterka tego odcinka, czyli ryba w zalewie.

Kiedy w Polsce szalał komunizm, nie było łatwo o importowane z odległych krajów ryby. Mówiąc wprost — założenie restauracji z sushi było raczej niemożliwe. To dlatego rybę w zalewie tworzono z gatunków, które były pod ręką. Dzisiaj ten wybór jest znacznie szerszy, ale mimo to wcale nie polecamy tu za bardzo kombinować. Sprawdzi się to, co kiedyś: karp, sandacz, dorsz czy szczupak. Można też spróbować z łososiem, ale nawet w tej wersji warto postawić na jego dziką, a nie hodowlaną odmianę.

Ryba w zalewie jak za dawnych lat

Składniki:

  • 1 kg świeżej ryby,
  • mąka do panierowania,
  • sól, pieprz.

Zalewa:

  • 6 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 2 cebule.

Sposób przygotowania:

Ryba w zalewie będzie smakowała idealnie już po 2 dniach
Ryba w zalewie będzie smakowała idealnie już po 2 dniach © canva.com
  1. Rybę oczyść, umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Podziel ją na dzwonki, oprósz przyprawami, panieruj w mące i obsmaż z każdej strony na patelni.
  2. Cebule obierz i pokrój w piórka. Przygotuj zalewę ze wszystkich składników, gotuj razem z cebulą przez około 10 minut od momentu zagotowania. Odstaw do wystudzenia.
  3. Usmażoną rybę przełóż do czystego słoika. Zalej przygotowaną mieszanką octową — mięso powinno być całe przykryte. Taką wersję (niepasteryzowaną) ryby w zalewie możesz trzymać w lodówce do kilku tygodni. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Niepozorne i niedocenione owoce. Moja babcia zawsze robiła z nich dżem
Niepozorne i niedocenione owoce. Moja babcia zawsze robiła z nich dżem
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze