Miało być dla tych, co nie jedzą mięsa. Ciocia tak odmieniła kurpiowskie danie, że wszyscy się zajadali
Ta tradycyjna kurpiowska potrawa znana jest pod wieloma nazwami – jako rejbak, kartoflak lub babka ziemniaczana. Często występuje z mięsnymi dodatkami, takimi jak kiełbasa czy wędzony boczek. Jednak na urodzinach babci pojawiła się w zupełnie innej i o wiele lżejszej odsłonie. Ciocia dodała do ziemniaków cukinię i to był strzał w dziesiątkę.
Moja mama, która urodziła się na Kurpiach, zawsze używała nazwy "kartoflak", chociaż niektóre źródła podają, że jest ona zarezerwowana dla analogicznej potrawy ze Śląska. Do dania z północno-wschodniego regionu Mazowsza przypisana jest nazwa "rejbak", która pochodzi od słowa "rejbować", co oznacza "ścierać na tarce".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka ziemniaczana. Przepis na regionalny przysmak z Podlasia
Starte czy surowe ziemniaki na babkę?
Tradycyjne książki kucharskie podają, że babka powinna być zrobiona z surowych startych ziemniaków, wymieszanych ze skwarkami lub słoniną – tak przygotowywano ją w Białorusi, skąd potrawa przybyła na tereny Polski. Taka zapiekanka ma w środku ciemnoszary odcień. Wierzch powinien być dobrze wypieczony i chrupiący.
Jednak ciocia postanowiła zrobić delikatniejszą wersję – z gotowanymi ziemniakami i cukinią, która znacząco wpłynęła na konsystencję babki ziemniaczanej. Co prawda nie dało się jej pokroić w plastry i trzeba było nakładać łyżką, ale w smaku była o wiele lepsza, lżejsza i bardziej soczysta od oryginalnej. Mieszanka przypraw do ziemniaków i świeżo zmielony pieprz sprawiły, że smakowała wyśmienicie nawet bez sosu czy śmietany.
Przepis na babkę ziemniaczaną z cukinią
Do babki użyj ziemniaków typu B lub C z większą ilością skrobi. Przygotuj blachę lub żeliwną formę w rozmiarze ok. 34 × 25 cm.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 0,5 kg cukinii po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych – u cioci 1 średnia cukinia,
- 2 średnie cebule,
- 2 jajka,
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany,
- 3 łyżki kaszy manny,
- przyprawa do potraw z ziemniaków,
- sól i świeżo mielony pieprz – według uznania,
- olej do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i zimne zetrzyj na tarce o dużych lub małych oczkach (możesz użyć malaksera).
- Obierz cukinię, odetnij końcówki i wydrąż gniazda nasienne (jeśli cukinia jest młoda – nie trzeba tego robić). Zetrzyj na tarce, odciśnij nadmiar wody i wymieszaj z ziemniakami.
- Dodaj jajka, przyprawy, kaszę mannę i śmietanę, wymieszaj.
- Przełóż na dużą prostokątną blachę, wysmarowaną wcześniej olejem i wyrównaj – babka powinna mieć ok. 5 cm wysokości. Po wierzchu lekko skrop olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na ok. 1 godzinę.
- Baba ziemniaczana doskonale smakuje sama, z sosem grzybowym lub gulaszem. Można odsmażać na patelni.