Miało być dla tych, co nie jedzą mięsa. Ciocia tak odmieniła kurpiowskie danie, że wszyscy się zajadali

Ta tradycyjna kurpiowska potrawa znana jest pod wieloma nazwami – jako rejbak, kartoflak lub babka ziemniaczana. Często występuje z mięsnymi dodatkami, takimi jak kiełbasa czy wędzony boczek. Jednak na urodzinach babci pojawiła się w zupełnie innej i o wiele lżejszej odsłonie. Ciocia dodała do ziemniaków cukinię i to był strzał w dziesiątkę.

Kartoflak lub inaczej babka ziemniaczana z cukiniąKartoflak lub inaczej babka ziemniaczana z cukinią
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Moja mama, która urodziła się na Kurpiach, zawsze używała nazwy "kartoflak", chociaż niektóre źródła podają, że jest ona zarezerwowana dla analogicznej potrawy ze Śląska. Do dania z północno-wschodniego regionu Mazowsza przypisana jest nazwa "rejbak", która pochodzi od słowa "rejbować", co oznacza "ścierać na tarce".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka ziemniaczana. Przepis na regionalny przysmak z Podlasia

Starte czy surowe ziemniaki na babkę?

Tradycyjne książki kucharskie podają, że babka powinna być zrobiona z surowych startych ziemniaków, wymieszanych ze skwarkami lub słoniną – tak przygotowywano ją w Białorusi, skąd potrawa przybyła na tereny Polski. Taka zapiekanka ma w środku ciemnoszary odcień. Wierzch powinien być dobrze wypieczony i chrupiący.

Jednak ciocia postanowiła zrobić delikatniejszą wersję – z gotowanymi ziemniakami i cukinią, która znacząco wpłynęła na konsystencję babki ziemniaczanej. Co prawda nie dało się jej pokroić w plastry i trzeba było nakładać łyżką, ale w smaku była o wiele lepsza, lżejsza i bardziej soczysta od oryginalnej. Mieszanka przypraw do ziemniaków i świeżo zmielony pieprz sprawiły, że smakowała wyśmienicie nawet bez sosu czy śmietany.

Przepis na babkę ziemniaczaną z cukinią

Do babki użyj ziemniaków typu B lub C z większą ilością skrobi. Przygotuj blachę lub żeliwną formę w rozmiarze ok. 34 × 25 cm.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 0,5 kg cukinii po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych – u cioci 1 średnia cukinia,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • przyprawa do potraw z ziemniaków,
  • sól i świeżo mielony pieprz – według uznania,
  • olej do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i zimne zetrzyj na tarce o dużych lub małych oczkach (możesz użyć malaksera).
  2. Obierz cukinię, odetnij końcówki i wydrąż gniazda nasienne (jeśli cukinia jest młoda – nie trzeba tego robić). Zetrzyj na tarce, odciśnij nadmiar wody i wymieszaj z ziemniakami.
  3. Dodaj jajka, przyprawy, kaszę mannę i śmietanę, wymieszaj.
  4. Przełóż na dużą prostokątną blachę, wysmarowaną wcześniej olejem i wyrównaj – babka powinna mieć ok. 5 cm wysokości. Po wierzchu lekko skrop olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na ok. 1 godzinę.
  5. Baba ziemniaczana doskonale smakuje sama, z sosem grzybowym lub gulaszem. Można odsmażać na patelni.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend