Składniki kosztują grosze, a smak jak z najlepszej restauracji. Przepis dała mi kuzynka ze Śląska

Szukasz pomysłu na ciekawy i smaczny obiad? Co powiesz na kultowe danie wprost ze śląskiej kuchni, które zachwyca smakiem od pierwszego kęsa? To będzie prawdziwy hit w każdym domu!

Kartoflak to genialna ziemniaczana babka
Kartoflak to genialna ziemniaczana babka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Taratorki

19.02.2024 10:03

Choć jestem wielką miłośniczką przeróżnych kuchni świata i w moim menu nie brakuje włoskich makaronów, sushi czy też klasycznego burito, to jednocześnie mam ogromny sentyment do polskiej kuchni. Uważam, że nie brakuje w niej przepysznych perełek kulinarnych

A skoro o takich przepisach już mowa, to na mojej liście nie mogło zabraknąć prawdziwego rarytasu z kuchni śląskiej. W końcu słynie ona z wielu pysznych dań. Nie inaczej będzie i tym razem, dlatego daję ci 100-procentową gwarancję, że na pewno się nie zawiedziesz. Wręcz przeciwnie, odkryjesz fenomenalną recepturę, która zostanie z tobą na dłużej!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny kartoflak prosto ze Śląska

Bazą polskiej kuchni są m.in. ziemniaki. I nie zabraknie ich również w poniższym przepisie. Na ich bazie można w końcu wyczarować genialną babkę ziemniaczaną pysznymi dodatkami. Sprawdzoną recepturą na tradycyjny kartoflak podzieliła się ze mną moja kuzynka Basia z Rybnika

Znajdziesz tu dosłownie wszystko — genialne smaki, szybki i prosty przepis oraz gwarancję, że jest to jedno z tych dań, które zrobisz za grosze. Czego chcieć więcej?

Na bazie ziemniaków można przygotować wiele smacznych dań
Na bazie ziemniaków można przygotować wiele smacznych dań© Adobe Stock | Stocksnapper

Jak zrobić kartoflaka krok po kroku?

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 350 g boczku,
  • 4 jajka,
  • 2 cebule,
  • 150 g mąki pszennej,
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ziemniaków. Najpierw je dokładnie umyj i obierz, po czym zetrzyj na tarce
  2. Ziemniaczaną mieszankę odsącz z nadmiaru wody, ale nie wylewaj jej od razu. Po jakimś czasie na jej dnie osadzi się skrobia ziemniaczana, którą warto dodać do przepisu. 
  3. W międzyczasie ustaw na palniku patelnię i podsmaż na niej boczek. Wcześniej pokrój go dosyć drobno
  4. Następnie zetrzyj na tarce obraną cebulę i dodaj ją do ziemniaków. Do miski wlej również wspomnianą już skrobię ziemniaczaną. 
  5. Jako kolejne składniki w misce powinny znaleźć się: mąka, przyprawy, jajka oraz podsmażony boczek
  6. Dokładnie wymieszaj składniki i przełóż je do formy do pieczenia. Ziemniaczaną babkę piecz następnie ok. 80 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego! 
Wybrane dla Ciebie