Składniki kosztują grosze, a smak jak z najlepszej restauracji. Przepis dała mi kuzynka ze Śląska

Szukasz pomysłu na ciekawy i smaczny obiad? Co powiesz na kultowe danie wprost ze śląskiej kuchni, które zachwyca smakiem od pierwszego kęsa? To będzie prawdziwy hit w każdym domu!

Kartoflak to genialna ziemniaczana babkaKartoflak to genialna ziemniaczana babka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Taratorki
Marzena Pęcak

Choć jestem wielką miłośniczką przeróżnych kuchni świata i w moim menu nie brakuje włoskich makaronów, sushi czy też klasycznego burito, to jednocześnie mam ogromny sentyment do polskiej kuchni. Uważam, że nie brakuje w niej przepysznych perełek kulinarnych

A skoro o takich przepisach już mowa, to na mojej liście nie mogło zabraknąć prawdziwego rarytasu z kuchni śląskiej. W końcu słynie ona z wielu pysznych dań. Nie inaczej będzie i tym razem, dlatego daję ci 100-procentową gwarancję, że na pewno się nie zawiedziesz. Wręcz przeciwnie, odkryjesz fenomenalną recepturę, która zostanie z tobą na dłużej!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab z piekarnika pod serowo-warzywną pierzynką. Idealny na rodzinny obiad

Genialny kartoflak prosto ze Śląska

Bazą polskiej kuchni są m.in. ziemniaki. I nie zabraknie ich również w poniższym przepisie. Na ich bazie można w końcu wyczarować genialną babkę ziemniaczaną pysznymi dodatkami. Sprawdzoną recepturą na tradycyjny kartoflak podzieliła się ze mną moja kuzynka Basia z Rybnika

Znajdziesz tu dosłownie wszystko — genialne smaki, szybki i prosty przepis oraz gwarancję, że jest to jedno z tych dań, które zrobisz za grosze. Czego chcieć więcej?

Na bazie ziemniaków można przygotować wiele smacznych dań
Na bazie ziemniaków można przygotować wiele smacznych dań © Adobe Stock | Stocksnapper

Jak zrobić kartoflaka krok po kroku?

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 350 g boczku,
  • 4 jajka,
  • 2 cebule,
  • 150 g mąki pszennej,
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ziemniaków. Najpierw je dokładnie umyj i obierz, po czym zetrzyj na tarce
  2. Ziemniaczaną mieszankę odsącz z nadmiaru wody, ale nie wylewaj jej od razu. Po jakimś czasie na jej dnie osadzi się skrobia ziemniaczana, którą warto dodać do przepisu. 
  3. W międzyczasie ustaw na palniku patelnię i podsmaż na niej boczek. Wcześniej pokrój go dosyć drobno
  4. Następnie zetrzyj na tarce obraną cebulę i dodaj ją do ziemniaków. Do miski wlej również wspomnianą już skrobię ziemniaczaną. 
  5. Jako kolejne składniki w misce powinny znaleźć się: mąka, przyprawy, jajka oraz podsmażony boczek
  6. Dokładnie wymieszaj składniki i przełóż je do formy do pieczenia. Ziemniaczaną babkę piecz następnie ok. 80 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego! 
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀