Składniki kosztują grosze, a smak jak z najlepszej restauracji. Przepis dała mi kuzynka ze Śląska

Szukasz pomysłu na ciekawy i smaczny obiad? Co powiesz na kultowe danie wprost ze śląskiej kuchni, które zachwyca smakiem od pierwszego kęsa? To będzie prawdziwy hit w każdym domu!

Kartoflak to genialna ziemniaczana babkaKartoflak to genialna ziemniaczana babka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Taratorki
Marzena Pęcak

Choć jestem wielką miłośniczką przeróżnych kuchni świata i w moim menu nie brakuje włoskich makaronów, sushi czy też klasycznego burito, to jednocześnie mam ogromny sentyment do polskiej kuchni. Uważam, że nie brakuje w niej przepysznych perełek kulinarnych

A skoro o takich przepisach już mowa, to na mojej liście nie mogło zabraknąć prawdziwego rarytasu z kuchni śląskiej. W końcu słynie ona z wielu pysznych dań. Nie inaczej będzie i tym razem, dlatego daję ci 100-procentową gwarancję, że na pewno się nie zawiedziesz. Wręcz przeciwnie, odkryjesz fenomenalną recepturę, która zostanie z tobą na dłużej!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab z piekarnika pod serowo-warzywną pierzynką. Idealny na rodzinny obiad

Genialny kartoflak prosto ze Śląska

Bazą polskiej kuchni są m.in. ziemniaki. I nie zabraknie ich również w poniższym przepisie. Na ich bazie można w końcu wyczarować genialną babkę ziemniaczaną pysznymi dodatkami. Sprawdzoną recepturą na tradycyjny kartoflak podzieliła się ze mną moja kuzynka Basia z Rybnika

Znajdziesz tu dosłownie wszystko — genialne smaki, szybki i prosty przepis oraz gwarancję, że jest to jedno z tych dań, które zrobisz za grosze. Czego chcieć więcej?

Na bazie ziemniaków można przygotować wiele smacznych dań
Na bazie ziemniaków można przygotować wiele smacznych dań © Adobe Stock | Stocksnapper

Jak zrobić kartoflaka krok po kroku?

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 350 g boczku,
  • 4 jajka,
  • 2 cebule,
  • 150 g mąki pszennej,
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ziemniaków. Najpierw je dokładnie umyj i obierz, po czym zetrzyj na tarce
  2. Ziemniaczaną mieszankę odsącz z nadmiaru wody, ale nie wylewaj jej od razu. Po jakimś czasie na jej dnie osadzi się skrobia ziemniaczana, którą warto dodać do przepisu. 
  3. W międzyczasie ustaw na palniku patelnię i podsmaż na niej boczek. Wcześniej pokrój go dosyć drobno
  4. Następnie zetrzyj na tarce obraną cebulę i dodaj ją do ziemniaków. Do miski wlej również wspomnianą już skrobię ziemniaczaną. 
  5. Jako kolejne składniki w misce powinny znaleźć się: mąka, przyprawy, jajka oraz podsmażony boczek
  6. Dokładnie wymieszaj składniki i przełóż je do formy do pieczenia. Ziemniaczaną babkę piecz następnie ok. 80 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego! 
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej