Składniki kosztują grosze, a smak jak z najlepszej restauracji. Przepis dała mi kuzynka ze Śląska
Szukasz pomysłu na ciekawy i smaczny obiad? Co powiesz na kultowe danie wprost ze śląskiej kuchni, które zachwyca smakiem od pierwszego kęsa? To będzie prawdziwy hit w każdym domu!
19.02.2024 10:03
Choć jestem wielką miłośniczką przeróżnych kuchni świata i w moim menu nie brakuje włoskich makaronów, sushi czy też klasycznego burito, to jednocześnie mam ogromny sentyment do polskiej kuchni. Uważam, że nie brakuje w niej przepysznych perełek kulinarnych.
A skoro o takich przepisach już mowa, to na mojej liście nie mogło zabraknąć prawdziwego rarytasu z kuchni śląskiej. W końcu słynie ona z wielu pysznych dań. Nie inaczej będzie i tym razem, dlatego daję ci 100-procentową gwarancję, że na pewno się nie zawiedziesz. Wręcz przeciwnie, odkryjesz fenomenalną recepturę, która zostanie z tobą na dłużej!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Genialny kartoflak prosto ze Śląska
Bazą polskiej kuchni są m.in. ziemniaki. I nie zabraknie ich również w poniższym przepisie. Na ich bazie można w końcu wyczarować genialną babkę ziemniaczaną z pysznymi dodatkami. Sprawdzoną recepturą na tradycyjny kartoflak podzieliła się ze mną moja kuzynka Basia z Rybnika.
Znajdziesz tu dosłownie wszystko — genialne smaki, szybki i prosty przepis oraz gwarancję, że jest to jedno z tych dań, które zrobisz za grosze. Czego chcieć więcej?
Zobacz także
Jak zrobić kartoflaka krok po kroku?
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 350 g boczku,
- 4 jajka,
- 2 cebule,
- 150 g mąki pszennej,
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany według uznania.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ziemniaków. Najpierw je dokładnie umyj i obierz, po czym zetrzyj na tarce.
- Ziemniaczaną mieszankę odsącz z nadmiaru wody, ale nie wylewaj jej od razu. Po jakimś czasie na jej dnie osadzi się skrobia ziemniaczana, którą warto dodać do przepisu.
- W międzyczasie ustaw na palniku patelnię i podsmaż na niej boczek. Wcześniej pokrój go dosyć drobno.
- Następnie zetrzyj na tarce obraną cebulę i dodaj ją do ziemniaków. Do miski wlej również wspomnianą już skrobię ziemniaczaną.
- Jako kolejne składniki w misce powinny znaleźć się: mąka, przyprawy, jajka oraz podsmażony boczek.
- Dokładnie wymieszaj składniki i przełóż je do formy do pieczenia. Ziemniaczaną babkę piecz następnie ok. 80 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego!