PrzepisPrzekąskiJeszcze smaczniejsze niż placki z ziemniaków. Połączenie składników budzi podziw

Jeszcze smaczniejsze niż placki z ziemniaków. Połączenie składników budzi podziw

Placki pieczarkowe - przepis.
Placki pieczarkowe - przepis.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | irena iris szewczyk

17.02.2024 17:00, aktual.: 17.02.2024 17:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masz ochotę na placki, ale nie chce ci się trzeć ziemniaków? Możesz zastąpić je warzywem, które kupisz w każdym sklepie, nawet tym osiedlowym, a otrzymasz prawdziwą bombę smakową. Ciężko ci się będzie od nich oderwać.

Polska to kraj ziemniaka. Uwielbiamy ziemniaki i jemy je naprawdę często. To jedno z niewielu tak uniwersalnych warzyw, bowiem można wyczarować z nich wiele pysznych potraw. Kopytka, kluski czy placki to nasze dania popisowe. Te ostatnie można przygotować też z innych warzyw, np. cukinii. Takie placki są mniej kaloryczne, a przy tym lekkostrawne. Jest jednak jeszcze jeden produkt, który zastąpi ziemniaki w plackach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast ziemniaków, użyj pieczarek. Poznaj genialny przepis

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Można podać je na dziesiątki różnych sposobów, jednak najczęściej serwujemy je w towarzystwie gulaszu czy śmietany. W niektórych regionach placki podaje się na słodko, sypiąc je sporą ilością cukru. Ten sposób podania budzi ogromne kontrowersje, jednak warto go wypróbować, chociażby z ciekawości.

Niestety, takie placki są bardzo kaloryczne, a przy tym ciężkostrawne i... czasochłonne. Ziemniaki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce, co zajmuje naprawdę dużo czasu. Bulwy można zastąpić cukinią czy dynią. Takie placki są znacznie lżejsze i mniej kaloryczne.

Jest jednak jeszcze jeden produkt, który wzniesie placki na nowy poziom. Chodzi o pieczarki. Pieczarki są pełne umami, dzięki czemu placki zyskują mięsnego posmaku. Podaj je razem z prostym, domowym sosem z dodatkiem chrzanu, a prosty obiad zyska wyjątkowego charakteru.

Placki pieczarkowe — przepis

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • opcjonalnie: jogurt naturalny, chrzan, czosnek, śmietana.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Smaż ją na patelni z dodatkiem oleju, aż stanie się lekko rumiana.
  2. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. Dodaj je do cebuli i podsmażaj je jeszcze przez kilka minut.
  3. Wystudzone składniki wymieszaj z mąką, jajkami i natką pietruszki. Dopraw masę solą i pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wylej masę, formując z niej niewielkie placki. Smaż je z dwóch stron, aż staną się chrupiące.
  5. Gotowe placki połóż na ręczniku papierowym. Podawaj je z sosem chrzanowym, czosnkowym lub ze śmietaną.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także