Jeszcze smaczniejsze niż placki z ziemniaków. Połączenie składników budzi podziw
Masz ochotę na placki, ale nie chce ci się trzeć ziemniaków? Możesz zastąpić je warzywem, które kupisz w każdym sklepie, nawet tym osiedlowym, a otrzymasz prawdziwą bombę smakową. Ciężko ci się będzie od nich oderwać.
17.02.2024 | aktual.: 17.02.2024 17:28
Polska to kraj ziemniaka. Uwielbiamy ziemniaki i jemy je naprawdę często. To jedno z niewielu tak uniwersalnych warzyw, bowiem można wyczarować z nich wiele pysznych potraw. Kopytka, kluski czy placki to nasze dania popisowe. Te ostatnie można przygotować też z innych warzyw, np. cukinii. Takie placki są mniej kaloryczne, a przy tym lekkostrawne. Jest jednak jeszcze jeden produkt, który zastąpi ziemniaki w plackach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast ziemniaków, użyj pieczarek. Poznaj genialny przepis
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Można podać je na dziesiątki różnych sposobów, jednak najczęściej serwujemy je w towarzystwie gulaszu czy śmietany. W niektórych regionach placki podaje się na słodko, sypiąc je sporą ilością cukru. Ten sposób podania budzi ogromne kontrowersje, jednak warto go wypróbować, chociażby z ciekawości.
Niestety, takie placki są bardzo kaloryczne, a przy tym ciężkostrawne i... czasochłonne. Ziemniaki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce, co zajmuje naprawdę dużo czasu. Bulwy można zastąpić cukinią czy dynią. Takie placki są znacznie lżejsze i mniej kaloryczne.
Jest jednak jeszcze jeden produkt, który wzniesie placki na nowy poziom. Chodzi o pieczarki. Pieczarki są pełne umami, dzięki czemu placki zyskują mięsnego posmaku. Podaj je razem z prostym, domowym sosem z dodatkiem chrzanu, a prosty obiad zyska wyjątkowego charakteru.
Placki pieczarkowe — przepis
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- opcjonalnie: jogurt naturalny, chrzan, czosnek, śmietana.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Smaż ją na patelni z dodatkiem oleju, aż stanie się lekko rumiana.
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. Dodaj je do cebuli i podsmażaj je jeszcze przez kilka minut.
- Wystudzone składniki wymieszaj z mąką, jajkami i natką pietruszki. Dopraw masę solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i wylej masę, formując z niej niewielkie placki. Smaż je z dwóch stron, aż staną się chrupiące.
- Gotowe placki połóż na ręczniku papierowym. Podawaj je z sosem chrzanowym, czosnkowym lub ze śmietaną.