Mięciutkie weneckie pączusie z rodzynkami. Bez wyrabiania i wycinania ciasta
Karnawał zobowiązuje, a oprócz klasycznych polskich słodkości, warto szukać inspiracji z kuchni świata. Pierwsze kroki powinny skierować się do Włoch, a konkretnie weneckich łakoci. Fritole z dodatkiem rodzynek to obowiązkowa słodka przekąska na świętowanie tego czasu. A przepis jest banalny!
Styczeń w kuchni to zdecydowanie przepisy na karnawał. I chociaż w tym roku do finału świętowania musimy chwilę zaczekać - Tłusty Czwartek 2024 wypada 27 lutego - to już w styczniu warto testować i sprawdzać różne propozycje. Szczególnie z kuchni świata. Idealny przykład to weneckie fritole, ale na nich możliwości się nie kończą.
Co jemy w karnawale?
Karnawał to czas, gdy na stołach królują różnorodne słodkości, w tym nie tylko znane w Polsce pączki i faworki. Współczesne trendy kulinarne wprowadzają nowe smakowe wariacje - pączki ze słonym karmelem czy modne w ostatnich miesiącach propozycje z kremem pistacjowym to oczywista konkurencja dla pączków z różą. Na wszystko to przyjdzie pora, tak jak i na pączki bez nadzienia, ale za to wypełnione rodzynkami. Do nich nie potrzeba wykrawaczy, a do smażenia przydadzą się dwie łyżki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na lany chrust. Idealny na tłusty czwartek dla zabieganych
Przepis na fritole - weneckie pączki
W wersji dla dorosłych rodzynki możesz namoczyć w rumie. Dla podbicia smaku i aromatu możesz też dodać do masy skórkę z cytryny oraz ziarenka wyłuskane z laski wanilii.
Składniki:
- 80 g rodzynek,
- 300 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 50 g cukru,
- 2 jajka,
- 12 g świeżych drożdży,
- 200 ml mleka,
- olej do smażenia,
- 3 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
- Namocz rodzynki w gorącej wodzie.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól.
- Podgrzej mleko, ale nie zagotowuj. Wkrusz drożdże i wsyp cukier. Wymieszaj, odstaw, aby drożdże zaczęły pracować.
- Odcedź rodzynki i osusz.
- Mąkę, jajka i zaczyn drożdżowy, rodzynki wymieszaj na jednolitą masę. Przykryj folią miskę i odstaw ciasto na weneckie pączki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
- Rozgrzej olej do temperatury ok. 175°C - zmierz to dobrym termometrem kuchennym.
- Przygotuj dwie łyżki. Masy nie mieszaj, porcjami nabieraj ciasto na łyżkę, a druga zsuwaj do tłuszczu i smaż na złoto. Około 2-3 minuty, w zależności od wielkości pączków.
- Wyciągaj weneckie fritole łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, a po lekkim przestudzeniu obtocz w cukrze.