Mięciutkie weneckie pączusie z rodzynkami. Bez wyrabiania i wycinania ciasta

Karnawał zobowiązuje, a oprócz klasycznych polskich słodkości, warto szukać inspiracji z kuchni świata. Pierwsze kroki powinny skierować się do Włoch, a konkretnie weneckich łakoci. Fritole z dodatkiem rodzynek to obowiązkowa słodka przekąska na świętowanie tego czasu. A przepis jest banalny!

Fritole zachwycają delikatnym ciastem i słodyczą rodzynekFritole zachwycają delikatnym ciastem i słodyczą rodzynek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Styczeń w kuchni to zdecydowanie przepisy na karnawał. I chociaż w tym roku do finału świętowania musimy chwilę zaczekać - Tłusty Czwartek 2024 wypada 27 lutego - to już w styczniu warto testować i sprawdzać różne propozycje. Szczególnie z kuchni świata. Idealny przykład to weneckie fritole, ale na nich możliwości się nie kończą.

Co jemy w karnawale?

Karnawał to czas, gdy na stołach królują różnorodne słodkości, w tym nie tylko znane w Polsce pączki i faworki. Współczesne trendy kulinarne wprowadzają nowe smakowe wariacje - pączki ze słonym karmelem czy modne w ostatnich miesiącach propozycje z kremem pistacjowym to oczywista konkurencja dla pączków z różą. Na wszystko to przyjdzie pora, tak jak i na pączki bez nadzienia, ale za to wypełnione rodzynkami. Do nich nie potrzeba wykrawaczy, a do smażenia przydadzą się dwie łyżki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na lany chrust. Idealny na tłusty czwartek dla zabieganych

Przepis na fritole - weneckie pączki

W wersji dla dorosłych rodzynki możesz namoczyć w rumie. Dla podbicia smaku i aromatu możesz też dodać do masy skórkę z cytryny oraz ziarenka wyłuskane z laski wanilii.

Składniki:

  • 80 g rodzynek,
  • 300 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 50 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 12 g świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • olej do smażenia,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Namocz rodzynki w gorącej wodzie.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól.
  3. Podgrzej mleko, ale nie zagotowuj. Wkrusz drożdże i wsyp cukier. Wymieszaj, odstaw, aby drożdże zaczęły pracować.
  4. Odcedź rodzynki i osusz.
  5. Mąkę, jajka i zaczyn drożdżowy, rodzynki wymieszaj na jednolitą masę. Przykryj folią miskę i odstaw ciasto na weneckie pączki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
  6. Rozgrzej olej do temperatury ok. 175°C - zmierz to dobrym termometrem kuchennym.
  7. Przygotuj dwie łyżki. Masy nie mieszaj, porcjami nabieraj ciasto na łyżkę, a druga zsuwaj do tłuszczu i smaż na złoto. Około 2-3 minuty, w zależności od wielkości pączków.
  8. Wyciągaj weneckie fritole łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, a po lekkim przestudzeniu obtocz w cukrze.
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe