Mięciutkie weneckie pączusie z rodzynkami. Bez wyrabiania i wycinania ciasta

Karnawał zobowiązuje, a oprócz klasycznych polskich słodkości, warto szukać inspiracji z kuchni świata. Pierwsze kroki powinny skierować się do Włoch, a konkretnie weneckich łakoci. Fritole z dodatkiem rodzynek to obowiązkowa słodka przekąska na świętowanie tego czasu. A przepis jest banalny!

Fritole zachwycają delikatnym ciastem i słodyczą rodzynekFritole zachwycają delikatnym ciastem i słodyczą rodzynek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Styczeń w kuchni to zdecydowanie przepisy na karnawał. I chociaż w tym roku do finału świętowania musimy chwilę zaczekać - Tłusty Czwartek 2024 wypada 27 lutego - to już w styczniu warto testować i sprawdzać różne propozycje. Szczególnie z kuchni świata. Idealny przykład to weneckie fritole, ale na nich możliwości się nie kończą.

Co jemy w karnawale?

Karnawał to czas, gdy na stołach królują różnorodne słodkości, w tym nie tylko znane w Polsce pączki i faworki. Współczesne trendy kulinarne wprowadzają nowe smakowe wariacje - pączki ze słonym karmelem czy modne w ostatnich miesiącach propozycje z kremem pistacjowym to oczywista konkurencja dla pączków z różą. Na wszystko to przyjdzie pora, tak jak i na pączki bez nadzienia, ale za to wypełnione rodzynkami. Do nich nie potrzeba wykrawaczy, a do smażenia przydadzą się dwie łyżki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na lany chrust. Idealny na tłusty czwartek dla zabieganych

Przepis na fritole - weneckie pączki

W wersji dla dorosłych rodzynki możesz namoczyć w rumie. Dla podbicia smaku i aromatu możesz też dodać do masy skórkę z cytryny oraz ziarenka wyłuskane z laski wanilii.

Składniki:

  • 80 g rodzynek,
  • 300 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 50 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 12 g świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • olej do smażenia,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Namocz rodzynki w gorącej wodzie.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól.
  3. Podgrzej mleko, ale nie zagotowuj. Wkrusz drożdże i wsyp cukier. Wymieszaj, odstaw, aby drożdże zaczęły pracować.
  4. Odcedź rodzynki i osusz.
  5. Mąkę, jajka i zaczyn drożdżowy, rodzynki wymieszaj na jednolitą masę. Przykryj folią miskę i odstaw ciasto na weneckie pączki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
  6. Rozgrzej olej do temperatury ok. 175°C - zmierz to dobrym termometrem kuchennym.
  7. Przygotuj dwie łyżki. Masy nie mieszaj, porcjami nabieraj ciasto na łyżkę, a druga zsuwaj do tłuszczu i smaż na złoto. Około 2-3 minuty, w zależności od wielkości pączków.
  8. Wyciągaj weneckie fritole łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, a po lekkim przestudzeniu obtocz w cukrze.
Wybrane dla Ciebie
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟