Mięciutkie weneckie pączusie z rodzynkami. Bez wyrabiania i wycinania ciasta

Karnawał zobowiązuje, a oprócz klasycznych polskich słodkości, warto szukać inspiracji z kuchni świata. Pierwsze kroki powinny skierować się do Włoch, a konkretnie weneckich łakoci. Fritole z dodatkiem rodzynek to obowiązkowa słodka przekąska na świętowanie tego czasu. A przepis jest banalny!

Fritole zachwycają delikatnym ciastem i słodyczą rodzynekFritole zachwycają delikatnym ciastem i słodyczą rodzynek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Styczeń w kuchni to zdecydowanie przepisy na karnawał. I chociaż w tym roku do finału świętowania musimy chwilę zaczekać - Tłusty Czwartek 2024 wypada 27 lutego - to już w styczniu warto testować i sprawdzać różne propozycje. Szczególnie z kuchni świata. Idealny przykład to weneckie fritole, ale na nich możliwości się nie kończą.

Co jemy w karnawale?

Karnawał to czas, gdy na stołach królują różnorodne słodkości, w tym nie tylko znane w Polsce pączki i faworki. Współczesne trendy kulinarne wprowadzają nowe smakowe wariacje - pączki ze słonym karmelem czy modne w ostatnich miesiącach propozycje z kremem pistacjowym to oczywista konkurencja dla pączków z różą. Na wszystko to przyjdzie pora, tak jak i na pączki bez nadzienia, ale za to wypełnione rodzynkami. Do nich nie potrzeba wykrawaczy, a do smażenia przydadzą się dwie łyżki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na lany chrust. Idealny na tłusty czwartek dla zabieganych

Przepis na fritole - weneckie pączki

W wersji dla dorosłych rodzynki możesz namoczyć w rumie. Dla podbicia smaku i aromatu możesz też dodać do masy skórkę z cytryny oraz ziarenka wyłuskane z laski wanilii.

Składniki:

  • 80 g rodzynek,
  • 300 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 50 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 12 g świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • olej do smażenia,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Namocz rodzynki w gorącej wodzie.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól.
  3. Podgrzej mleko, ale nie zagotowuj. Wkrusz drożdże i wsyp cukier. Wymieszaj, odstaw, aby drożdże zaczęły pracować.
  4. Odcedź rodzynki i osusz.
  5. Mąkę, jajka i zaczyn drożdżowy, rodzynki wymieszaj na jednolitą masę. Przykryj folią miskę i odstaw ciasto na weneckie pączki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
  6. Rozgrzej olej do temperatury ok. 175°C - zmierz to dobrym termometrem kuchennym.
  7. Przygotuj dwie łyżki. Masy nie mieszaj, porcjami nabieraj ciasto na łyżkę, a druga zsuwaj do tłuszczu i smaż na złoto. Około 2-3 minuty, w zależności od wielkości pączków.
  8. Wyciągaj weneckie fritole łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, a po lekkim przestudzeniu obtocz w cukrze.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze