Mięciutkie włoskie kluseczki, które rozpływają się w ustach. Tylko 4 składniki i chwila gotowania

Szukasz pomysłu na pyszne i szybkie danie, które zachwyci całą rodzinę? Wypróbuj gnudi - włoskie kluseczki z ricotty i semoliny, delikatniejsze i bardziej aksamitne od popularnych gnocchi. Przygotowanie ich jest banalnie proste, a efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Mięciutkie włoskie kluseczki, które rozpływają się w ustach. Tylko 4 składniki i chwila gotowaniaMięciutkie włoskie kluseczki, które rozpływają się w ustach. Tylko 4 składniki i chwila gotowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown
Marcin Michałowski

Kluski leniwe, śląskie czy kopytka to klasyki polskiej kuchni, które cieszą się popularnością od lat. Często służą jako alternatywa dla ziemniaków w daniach głównych, a z odpowiednimi dodatkami mogą stanowić pyszny i sycący obiad. W ostatnim czasie jednak, coraz częściej w naszych kuchniach pojawiają się włoskie przysmaki, takie jak gnocchi. Ale jest jeszcze coś bardziej delikatnego i rozpływającego się w ustach - gnudi. To włoskie kluseczki, które wymagają zaledwie kilku składników i odrobiny cierpliwości, aby zachwycić swoim smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni

Przepis na gnudi

Składniki:

  • 1 kg ricotty,
  • 200 g semoliny lub polenty,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

  1. Schłodzoną ricottę umieść w dużej misce. Dodaj tarty parmezan, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj.
  2. Z masy formuj małe kulki, przypominające kluski śląskie, ale bez dziurki w środku.
  3. Kluski obtocz w semolinie lub polencie.
  4. Gotowe kluski odstaw do lodówki na 12 godzin. Nie musisz ich niczym owijać ani przykrywać.
  5. Po 12 godzinach ponownie obtocz kluski w mące i znów umieść w lodówce na kolejnych 12 godzin.
  6. Po upływie 24 godzin powtórz proces obtaczania i leżakowania (kolejne 12 godzin).
  7. Po 36 godzinach gnudi są gotowe do gotowania. Powinny być suche i jędrne w dotyku.
  8. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.
  9. Kluski wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj przez około 2-3 minuty.
  10. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, wyłów je łyżką cedzakową.

Jak podawać gnudi?

Gnudi można podawać na wiele sposobów. Tradycyjnie podaje się je z palonym masłem i szałwią. Można też je polać z sosem pomidorowym, pesto, śmietaną lub grzybami. Gnudi doskonale sprawdzą się również jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych.

Gnudi - idealny pomysł na szybki i pyszny obiad

Gnudi to idealny pomysł na pyszny obiad. Te delikatne i aksamitne kluseczki z pewnością zachwycą wszystkich smakoszy. Wypróbuj gnudi już dziś i przekonaj się sam.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej