Mięciutkie włoskie kluseczki, które rozpływają się w ustach. Tylko 4 składniki i chwila gotowania

Mięciutkie włoskie kluseczki, które rozpływają się w ustach. Tylko 4 składniki i chwila gotowania
Mięciutkie włoskie kluseczki, które rozpływają się w ustach. Tylko 4 składniki i chwila gotowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown

25.05.2024 12:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłu na pyszne i szybkie danie, które zachwyci całą rodzinę? Wypróbuj gnudi - włoskie kluseczki z ricotty i semoliny, delikatniejsze i bardziej aksamitne od popularnych gnocchi. Przygotowanie ich jest banalnie proste, a efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Kluski leniwe, śląskie czy kopytka to klasyki polskiej kuchni, które cieszą się popularnością od lat. Często służą jako alternatywa dla ziemniaków w daniach głównych, a z odpowiednimi dodatkami mogą stanowić pyszny i sycący obiad. W ostatnim czasie jednak, coraz częściej w naszych kuchniach pojawiają się włoskie przysmaki, takie jak gnocchi. Ale jest jeszcze coś bardziej delikatnego i rozpływającego się w ustach - gnudi. To włoskie kluseczki, które wymagają zaledwie kilku składników i odrobiny cierpliwości, aby zachwycić swoim smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na gnudi

Składniki:

  • 1 kg ricotty,
  • 200 g semoliny lub polenty,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

  1. Schłodzoną ricottę umieść w dużej misce. Dodaj tarty parmezan, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj.
  2. Z masy formuj małe kulki, przypominające kluski śląskie, ale bez dziurki w środku.
  3. Kluski obtocz w semolinie lub polencie.
  4. Gotowe kluski odstaw do lodówki na 12 godzin. Nie musisz ich niczym owijać ani przykrywać.
  5. Po 12 godzinach ponownie obtocz kluski w mące i znów umieść w lodówce na kolejnych 12 godzin.
  6. Po upływie 24 godzin powtórz proces obtaczania i leżakowania (kolejne 12 godzin).
  7. Po 36 godzinach gnudi są gotowe do gotowania. Powinny być suche i jędrne w dotyku.
  8. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.
  9. Kluski wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj przez około 2-3 minuty.
  10. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, wyłów je łyżką cedzakową.

Jak podawać gnudi?

Gnudi można podawać na wiele sposobów. Tradycyjnie podaje się je z palonym masłem i szałwią. Można też je polać z sosem pomidorowym, pesto, śmietaną lub grzybami. Gnudi doskonale sprawdzą się również jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych.

Gnudi - idealny pomysł na szybki i pyszny obiad

Gnudi to idealny pomysł na pyszny obiad. Te delikatne i aksamitne kluseczki z pewnością zachwycą wszystkich smakoszy. Wypróbuj gnudi już dziś i przekonaj się sam.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kluskiprzepisgnocchi