Miękkie pierniczki już w dniu pieczenia? Tak, to możliwe – wystarczy znać ten jeden prosty trik
Chyba trudno o wypiek, który bardziej kojarzyłby się ze świątecznym klimatem niż pierniczki. Niestety bardzo często tylko pięknie wyglądają, a ze smakiem bywa gorzej – wychodzą zbyt twarde i nawet nie mamy ochoty ich jeść. Na szczęście jest prosty sposób, by temu zapobiec.
Powodów, dla których pierniczki wychodzą zbyt twarde, może być wiele – chociażby zbyt wysoka temperatura piekarnika, zbyt długie pieczenie czy nieodpowiednie proporcje. Szukając sposobu na zmiękczenie pierniczków, warto sięgnąć po składnik, który wiele osób ma w lodówce, ale absolutnie nie kojarzy się ze słodkościami – majonez.
Gwiazdkowe ciasto idealne do świątecznej kawy. Szybki i sprawdzony przepis na domowe słodkości
Miękkie pierniczki
Dwie łyżki majonezu w tym przepisie potrafią zdziałać cuda i nie zmieniając smaku, zmiękczają ciasteczka. Dzięki emulgowanej strukturze majonezu ciasto lepiej wiąże wodę, co sprawia, że pierniczki wysychają o wiele wolniej. Majonez to połączenie tłuszczu i jajka, więc działa podobnie jak dodatkowe masło i żółtko – sprawia, że pierniczki po upieczeniu i po przechowywaniu są bardziej miękkie, a nie suche i twarde. Nawet jeśli na początku nie brzmi to zbyt apetycznie, warto spróbować tego triku i przekonać się, że ciasteczka będą o wiele smaczniejsze.
Przepis na miękkie pierniczki
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 130 g miodu,
- 100 g cukru drobnego,
- 1 jajko,
- 30 g majonezu,
- 20 g przyprawy do piernika,
- 20 g masła,
- 10 g kakao,
- 5 g proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
- Do małego rondelka włóż masło i rozpuść je na bardzo małym ogniu.
- Zdejmij rondelek z palnika, dodaj miód oraz cukier i mieszaj łyżką, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się jednolita.
- Wsyp przyprawę do piernika, cynamon oraz sól i dokładnie wymieszaj.
- Ostaw masę na chwilę, aby lekko przestygła.
- Następnie dodaj jajko oraz majonez i energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wsyp kakao oraz proszek do pieczenia i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Dodawaj partiami mąkę i mieszaj, aż powstanie zwarte, lekko klejące się ciasto.
- Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.
- Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Oprósz blat mąką, rozwałkuj ciasto na średnią grubość (nie za cienko).
- Wykrawaj pierniczki foremkami i układaj je na przygotowanej blasze w niewielkich odstępach.
- Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz 7-8 minut.
- Po tym czasie wyjmij je z piekarnika.
- Ostrożnie zdejmij ciasteczka z blachy i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Następnie przełóż do szczelnie zamkniętego pojemnika. Smacznego!