Miękkie pierniczki już w dniu pieczenia? Tak, to możliwe – wystarczy znać ten jeden prosty trik

Chyba trudno o wypiek, który bardziej kojarzyłby się ze świątecznym klimatem niż pierniczki. Niestety bardzo często tylko pięknie wyglądają, a ze smakiem bywa gorzej – wychodzą zbyt twarde i nawet nie mamy ochoty ich jeść. Na szczęście jest prosty sposób, by temu zapobiec.

Świąteczne pierniczkiŚwiąteczne pierniczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Inga

Powodów, dla których pierniczki wychodzą zbyt twarde, może być wiele – chociażby zbyt wysoka temperatura piekarnika, zbyt długie pieczenie czy nieodpowiednie proporcje. Szukając sposobu na zmiękczenie pierniczków, warto sięgnąć po składnik, który wiele osób ma w lodówce, ale absolutnie nie kojarzy się ze słodkościami – majonez.

Gwiazdkowe ciasto idealne do świątecznej kawy. Szybki i sprawdzony przepis na domowe słodkości

Miękkie pierniczki

Dwie łyżki majonezu w tym przepisie potrafią zdziałać cuda i nie zmieniając smaku, zmiękczają ciasteczka. Dzięki emulgowanej strukturze majonezu ciasto lepiej wiąże wodę, co sprawia, że pierniczki wysychają o wiele wolniej. Majonez to połączenie tłuszczu i jajka, więc działa podobnie jak dodatkowe masło i żółtko – sprawia, że pierniczki po upieczeniu i po przechowywaniu są bardziej miękkie, a nie suche i twarde. Nawet jeśli na początku nie brzmi to zbyt apetycznie, warto spróbować tego triku i przekonać się, że ciasteczka będą o wiele smaczniejsze.

Przepis na miękkie pierniczki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 130 g miodu,
  • 100 g cukru drobnego,
  • 1 jajko,
  • 30 g majonezu,
  • 20 g przyprawy do piernika,
  • 20 g masła,
  • 10 g kakao,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
  2. Do małego rondelka włóż masło i rozpuść je na bardzo małym ogniu.
  3. Zdejmij rondelek z palnika, dodaj miód oraz cukier i mieszaj łyżką, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się jednolita.
  4. Wsyp przyprawę do piernika, cynamon oraz sól i dokładnie wymieszaj.
  5. Ostaw masę na chwilę, aby lekko przestygła.
  6. Następnie dodaj jajko oraz majonez i energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  7. Wsyp kakao oraz proszek do pieczenia i ponownie dokładnie wymieszaj.
  8. Dodawaj partiami mąkę i mieszaj, aż powstanie zwarte, lekko klejące się ciasto.
  9. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.
  10. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  11. Oprósz blat mąką, rozwałkuj ciasto na średnią grubość (nie za cienko).
  12. Wykrawaj pierniczki foremkami i układaj je na przygotowanej blasze w niewielkich odstępach.
  13. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz 7-8 minut.
  14. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika.
  15. Ostrożnie zdejmij ciasteczka z blachy i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  16. Następnie przełóż do szczelnie zamkniętego pojemnika. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Chcesz podać smacznego karpia na wigilii? Natrzyj dzwonka na 2 godziny przed smażeniem
Chcesz podać smacznego karpia na wigilii? Natrzyj dzwonka na 2 godziny przed smażeniem
Tylko tak odgrzewaj rybę. Będzie jak świeżo zdjęta z patelni
Tylko tak odgrzewaj rybę. Będzie jak świeżo zdjęta z patelni
Posyp patelnię odrobiną przed smażeniem ryby. Nie opryska całej kuchni tuż przed kolacją
Posyp patelnię odrobiną przed smażeniem ryby. Nie opryska całej kuchni tuż przed kolacją
Tylko trzy składniki, chwila pracy. Góra ciasteczek to mój pewniak na święta
Tylko trzy składniki, chwila pracy. Góra ciasteczek to mój pewniak na święta
Ta sylwestrowa przekąska robi furorę. Znika w kilka minut
Ta sylwestrowa przekąska robi furorę. Znika w kilka minut
Hit śledziowy na każde święta. Najlepiej smakują po całej nocy w lodówce
Hit śledziowy na każde święta. Najlepiej smakują po całej nocy w lodówce
W XVII wieku tak przygotowywano karpia. Nasi przodkowie wiedzieli, co zrobić, by nie miał ości
W XVII wieku tak przygotowywano karpia. Nasi przodkowie wiedzieli, co zrobić, by nie miał ości
Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy jej w święta. Nie ma ości, jest delikatna i pyszna
Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy jej w święta. Nie ma ości, jest delikatna i pyszna
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy
Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy
To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟